26.7 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Curaçao na Rijksministerraad met lege handen

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Curaçao na Rijksministerraad met lege handen

Den Haag – De Curaçaose regering-Pisas kreeg vrijdag in de Rijksministerraad (RMR) nul op het rekest en staat vooralsnog met legen handen, terwijl de liquiditeitssituatie opnieuw nijpend is.

Aruba kreeg van de RMR evenmin groen licht voor aanvullende liquiditeitssteun. ,,Tot nader orde”, waarna bij de eerstvolgende vergadering van de Koninkrijksregering opnieuw wordt beslist. Sint Maarten springt er, zoals het Antilliaans Dagblad vrijdag al berichtte, het best uit en ontvangt wél de volgende tranche Nederlandse financiële steun die het eiland in verband met de crisis verzocht.

,,Geen van de drie landen voldoet geheel aan de voorwaarden gesteld aan deze tranche”, aldus de besluitenlijst van de RMR. ,,Er zijn bij de uitvoering vertragingen opgetreden.” Bij Aruba en Curaçao is de voortgang op cruciale dossiers ‘zorgwekkend’, meldt het document. ,,Zodanig dat bestuurlijke bijsturing gewenst is volgens de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO).”

TWO is de voorganger van wat opgetuigd moet worden als het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) en is voorlopig ondergebracht op het Haagse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Besloten is Aruba en Curaçao geen liquiditeitssteun toe te kennen en de zevende tranche aan te houden tot de volgende vergadering van de ministerraad van het Koninkrijk. Sint Maarten ontvangt 22 miljoen gulden, conform advies van het College financieel toezicht (Cft).

De besluitenlijst maakt ook melding van de aanpak van de topsalarissen op de eilanden: ,,Om de opvolging te bevorderen van de eerder gestelde RMR-voorwaarden met betrekking tot maximering van topinkomens wordt voorgesteld te besluiten tot enkele nadere voorwaarden, die aansluiten op de Nederlandse Wet Normering Topinkomens.”

Curaçao heeft niet voldaan aan de voorwaarden die zijn gesteld voor de zevende tranche liquiditeitssteun. Het Cft had daarom negatief geadviseerd. Curaçao krijgt door het uitstel meer tijd om alsnog aan de voorwaarden te voldoen, die eigenlijk al op 15 september gerealiseerd hadden moeten zijn.

Het gaat om de uitgewerkte plannen van aanpak ten aanzien van verbetering van de Curaçaose Belastingdienst, het fiscaal stelsel en het ziekenhuis CMC (Curaçao Medical Center). Die zijn niet tijdig aangeleverd, legt een woordvoerder van demissionair staatssecretaris Raymond Knops tegenover het uit. Die stukken zouden pas zeer onlangs zijn aangeboden. Die gaan nu ‘beoordeeld worden’.

Ook voor Aruba ligt er een negatief advies van het College Aruba financieel toezicht (CAft). Aruba is er niet geslaagd genoeg (60 miljoen florin) te bezuinigen op de gezondheidszorg, een strikte voorwaarde van Nederland. Aruba bezuinigde 40 miljoen en is het niet eens met de beslissing van de RMR. Wel is de regering blij dat er nog tot eind oktober tijd is om alsnog aan de voorwaarden van Nederland te voldoen. Daarbij speelt mee dat de nieuwe regering van Aruba pas deze week is aangetreden.

Om de gevolgen van de Covid-19-pandemie op te vangen ontvangen Curaçao, Aruba en Sint Maarten sinds begin 2020 liquiditeitssteun, onder voorwaarde van de uitvoering van de Landspakketten met hervormingen en toezicht daarop. De liquiditeitsbehoefte wordt per kwartaal beoordeeld, evenals de voortgang op de uitvoering van de Landspakketten. De liquiditeitssteun in het vierde kwartaal van 2021 betreft de zevende tranche. Het advies is gebaseerd op de C(A)ft-adviezen en de uitvoeringsrapportage over de Landspakketten in het derde kwartaal.

Het negatieve advies van het C(A)ft is niet gebaseerd op de inschatting dat liquiditeitssteun niet meer nodig zou zijn. In de rijksbegroting heeft het kabinet-Rutte al wel rekening gehouden met financiële steun aan de Caribische landen van het Koninkrijk gedurende de laatste drie maanden van 2021. Het betreft ‘ramingen’ die gebaseerd zijn op de bedragen van de vorige – zesde – tranche. Namelijk: 186 miljoen gulden voor Curaçao, 181 miljoen florin voor Aruba en 48 miljoen gulden voor Sint Maarten. Verstrekking en de hoogte ervan zijn afhankelijk van politieke besluitvorming op basis van Cft-advies ‘en de mate waarin de landen voldoen aan een volgende set voorwaarden’.

Het zijn renteloze leningen die aflopen op hetzelfde moment als de eerdere tranches liquiditeitsleningen, namelijk in april volgend jaar (over een half jaar dus). Conform het advies van het C(A)ft bestaat de mogelijkheid om in april 2022 de leningen eventueel te herfinancieren.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. De totale belasting opbrengsten van Curacao 2021 is ongeveer Een duizend vier honderd miljoen gulden. En dat is niet genoeg. Dit bedrag wordt 2022, zeer waarschijnlijk, vier honderd miljoen minder. En onze zoooo inteligente regeringsleiders vinden dat Nederland de schuld heeft dat de armoede zo schrijnend is op ons eiland dat een land wordt genoemd en dus het recht heeft op meer inkomsten. Sinds wanneer heb je recht op inkomsten als je er niet voor werkt? Ja alleen in een socialistisch land. Maar als je land geen goed draaiend economie heeft? Kijk naar Cuba een zeer Socialistisch eiland. Een dokter verdient daar US$ 100.00 per mnd. Een onderwijzer $ 80.00 p/mnd. wat is het gemiddeld inkomen in Cuba? Sorry geen gegevens hiervoor.
    Venezuela: ambtenaren verdienen er miljoenen bolivars per mnd. wat eigenlijk 0,00 in dollars uitgedrukt. Daarom werkt niemand meer voor de overheid. De zwarte markt overheerst, en de militairen en politie treden op als “gangs” en stelen zoveel mogelijk. De doktoren en onderwijzers, sorry die zijn nagenoeg allemaal gevlucht naar aangenzende landen en ook op Curacao. En in plaats daarvan komen Cubaanse koktoren en onderwijzers helpen.
    Maar op Curacao haat men de Makamba’s, een scheldwoord voor Nederlanders.
    Snap jij mischien wat het moraal van het verhaal is? Als je hat snapt probeer het aan de echte YDK’s uit te leggen, want de politici snappen het zeker niet.

  2. Natuurlijk beseft de heer Knops maar al te goed dat de leningen niet terug betaald zullen worden en dat de Curacaose politici zullen proberen veel meer geld af te dwingen. Nederland heeft al een plan B klaar liggen. Minister Coopers plan B zal iets aangepast moeten worden om bij plan B van Knops aan te kunnen sluiten. De soap opera (novela) is nog lang niet afgelopen. Er volgen meerdere episodes en met de nodige commentaren in de Knipselkrant.

  3. Deze renteloze leningen zullen nooit terug betaald worden. Die zullen omgezet moeten worden in giften. Na afloop van de toegezegde leningen volgend jaar, zullen er nog meer “leningen” geeist worden door de “autonome” landjes. Ben dan benieuwd naar de Nederlandse voorwaarden .

  4. Geef de Curaçaose politici autonomie!
    En dit is het resultaat!
    Waar is de 90 miljoen naar toe?
    Zakken van (familie van) Lamoney, Cooper, Pisas?

  5. NB
    De enige remedie is dat NL nu echt gaat ingrijpen. Maar dat ligt gevoelig, dus zal niet zo snel gebeuren.
    Maar dat zou de enige redding voor Curacao zijn.

  6. @Gerrit, duidelijkheid krijg je nooit van deze clowns. Waarom niet zou je zeggen.
    “Eigen zak eerst”, geen geld meer voor voedselpakketten want NL pompt niet meer. Dus al die stumperds die hun baan zijn verloren, en dat zijn er als ik het goed heb +6900 kunnen verrekken, samen met de 1/4 die al ver onder de armoedegrens moesten overleven.
    Wat een schoften zijn dit zeg.

  7. “Liquiditeitssituatie is opnieuw nijpend. Nog geen 2 maanden geleden ca 95 mio ontvangen en het is alweer op. Hoe kan dit?”
    Dit komt omdat 95 miljoen een druppel is op de plaat van verspilling en die plaat blijft maar draaien. Zonder de steun stort de economie in en vervalt de maatschappij in chaos. En de regering wil geen verandering, wij willen eigen keuze en geen makamba.
    Het slachtoffer is de bevolking, die zijn gegijzeld. Geen steun is de maatschappij failliet honger, misdaad, rellen en exodus.
    Wel steun is toestand zoals het is.
    Zolang ydk dat niet wil zien zal het gegijzeld blijven.

  8. En dan durven we het nog steeds over het autonome “Land” Curacao te hebben. We zijn een lachertje die niet met geld om kunnen gaan, met of zonder corona. Corona is slechts een goed bijkomend excuus in dit graaiverhaal. Maar… ik heb gehoord dat we het onderwijs gaan verbeteren, de scholen gaan opknappen, de wegen gaan faceliften, de armoede gaan bestrijden, de red tape behoort binnenkort ook tot het verleden enz enz. Jammer genoeg hoor ik dat al tientallen jaren en er gebeurt gewoon helemaal niets. We kunnen het niet, laten we dat nu eens gewoon toegeven.

  9. Liquiditeitssituatie is opnieuw nijpend. Nog geen 2 maanden geleden ca 95 mio ontvangen en het is alweer op. Hoe kan dit. In ieder geval niet aan salarissen.
    Het zal toch niet zo zijn dat 25 mio besteed is aan bonussen aan de Isla medewerkers omdat de vorige huurder in gebreke is gebleven.
    Dit zou betekenen dat als ik nog 100 gulden van mijn buurman krijg en deze niet betaald ik dit bedrag van de overheid krijg.
    Kabinet: graag met de billen bloot. Het is ons aller geld dus graag duidelijkheid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties