28 C
Willemstad
• zondag 16 januari 2022 18:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Meer marechaussees bij grenstoezicht

Commandant Leijtens: Op verzoek van Caribische landen

Willemstad – De Nederlandse Koninklijke Marechaussee zal met meer mensen aanwezig zijn op Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Het gaat om ‘enkele tientallen’ marechaussees extra, die nodig zijn in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit.

Dat zegt luitenant-generaal Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee, in gesprek met het Antilliaans Dagblad. Het grenstoezicht is één van de kerntaken van de Koninklijke Marechaussee, maar niet in de drie onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk; Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS). Leijtens: ,,In de landen zijn de lokale autoriteiten zelf verantwoordelijk voor hun grensbewaking, samen met de kustwacht. Wij bieden steun, maar uitsluitend op verzoek.”

De hulp is nodig om een vuist te kunnen maken tegen de georganiseerde misdaad. Die werkt vanuit Europa hoofdzakelijk langs twee grote lijnen: naar Zuid-Amerika en naar Afrika. Curaçao ligt net op het kruispunt tussen Zuid-Amerika en Europa. Leijtens vindt het dan ook ‘logisch dat juist hier op het eiland alles bij elkaar komt’.

De baas van de Koninklijke Marechaussee constateert dat het begrip ‘grens’ voor de moderne criminele netwerken ‘heel betrekkelijk is’. Het zijn vluchtige, flexibele organisaties, die zonder problemen omschakelen van mensenhandel naar wapenhandel of drugssmokkel.

- Advertentie -

Leijtens: ,,Het gaat om heel veel geld en de drempel om geweld te gebruiken is heel laag.”

De behoefte aan extra bijstand is besproken in het kader van de voorwaarden die Nederland heeft gesteld bij het verlenen van liquiditeitssteun. De hervormingen die nodig zijn, zijn vastgelegd in de landspakketten.

Leijtens: ,,Alle drie de landen maken een plan van aanpak en daarin is ook opgenomen wat zij denken nodig te hebben van de douane en de marechaussee. Voor Curaçao en Aruba ligt er een concept, maar met Sint Maarten wordt nog onderhandeld.”

De Koninklijke Marechaussee is in het Caribisch gebied vertegenwoordigd met één brigade van zo’n 200 medewerkers. De coördinatie gebeurt vanuit de basis op Curaçao, maar op alle eilanden zijn er posten.

- Advertisement -

Hoeveel marechaussees er precies bijkomen, kan Leijtens nog niet zeggen. ,,Zoals het er nu naar uitziet enkele tientallen, maar daarover beslist het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wij hebben het ministerie wel advies gegeven.”

De Caribische landen vragen vooral ondersteuning van deskundigen om de kwaliteit van de expertise te verbeteren. Het gaat dan meestal om de wijze van documenteren, specialistisch recherchewerk en ‘hier en daar’ een docent of een instructeur.

‘Houd jongeren weg bij die bendes’

Wilt u het vervolg van dit interview lezen? Neem een online abonnement op de krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Het zijn vluchtige, flexibele organisaties, die zonder problemen omschakelen van mensenhandel naar wapenhandel of drugssmokkel.

    Het zijn ook groepen die zich voordoen als politieke partijen in de Staten zitten.

  2. Inderdaad, en dan??? Wat is er verkeerd aan of heb je liever minder toezicht misschien?? “De hulp is nodig om een vuist te kunnen maken tegen de georganiseerde misdaad.” zegt de commandant van de marechaussee. Aangezien Curaçao niet de middelen heeft, is NL om hulp gevraagd; wat is het probleem als NL helpt? Het lijkt wel alsof je liever hebt dat er geen hulp komt, aangezien Curaçao autonoom zou moeten zijn?Je Curaçao liever overspoeld ziet met misdaad, drugs, vluchtelingen?Je Curaçao het slechtste toewenst?Je de ” NL belastingbetaler deze kosten wilt besparen”? Ben benieuwd, van waar je opmerking.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | VPRO zendt ‘Atardi’ uit van Selwyn de Wind

Persbureau Curacao De VPRO zendt op donderdag 27 februari de documentaire ‘Atardi’ uit over het leven van Rudy Plaate. De film is gemaakt door Selwyn de Wind. Gedurende...

PBC | Opnieuw drie mensen op Curaçao overleden aan corona

Persbureau Curacao Voor de tweede dag op rij zijn er op Curaçao drie mensen overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om twee patiënten in het CMC...

Column Youp | Massaal muiten

Is die Stef Blok nou een handige politieke Harrie of gewoon een doortrapte achterbakse lafbek? Hoe ranzig is het om bij je afscheid als minister van Economische...

Law360 | Italy’s ‘King of Slots’ sues Spyware Co. for hacking his Iphone

An Italian casino owner known as "King of the Slots" is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his native country and...

DH | UPDATE: Airport closure 9:00pm today

AIRPORT -- The Princess Juliana International Airport has announced a scheduled closure at 9:00pm on Saturday, January 15. This to ensure safety due to limited staff at...

Ingezonden | De klantvriendelijkheid van Curgas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -
- Advertentie -