28 C
Willemstad
• dinsdag 22 juni 2021 16:58

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Méér ‘gratis’ graven nodig

Door toename coronadoden en -crisis veel vraag naar graf op overheidskerkhof | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Doordat er nu meer overledenen zijn als gevolg van corona en er door de crisis meer mensen zijn die geen geld hebben voor een begrafenis gaat de regering het kerkhof op Brievengat, beter bekend als de santana di gobièrnu, uitbreiden. Daar kunnen mensen zonder kosten voor de nabestaanden te ruste worden gelegd.

Dat wordt door demissionair minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Zita Jesus-Leito in gesprek met deze krant bevestigd. Op Curaçao is er één begraafplaats waar nabestaanden die hier niet het geld voor hebben, op kosten van de overheid hun dierbaren kunnen begraven.

Dit is het zogenoemde kerkhof van de regering (santana di gobièrnu) op Brievengat. Dit kerkhof moet door een toename van het aantal fatale coronaslachtoffers en omdat meer mensen door de coronacrisis minder te besteden hebben, nodig worden uitgebreid.

- Advertentie -

Jesus-Leito geeft aan dat er daarom met spoed meer grafkelders gebouwd gaan worden. In januari is hier het verzoek voor ingediend en nu kan er gestart worden met bouwen. Dit is nodig want op dit moment is er een ‘wachtlijst’, naar verluidt van vijf overledenen, om begraven te worden.

Omdat de verantwoordelijkheid voor de santana di gobièrnu onlangs vanwege financiële problemen van het bevolkingsregister Kranshi is overgedragen aan het ministerie van GMN, is het de minister niet bekend hoeveel graven er in totaal zijn en hoeveel er nog bijgebouwd moeten en kunnen worden.

,,Er is genoeg plek over op de begraafplaats voor de bouw van nieuwe graven en in twee weken tijd kunnen in elk geval tien grafkelders bijgebouwd worden”, zo geeft zij aan.

Verder moet er volgens haar aan andere oplossingen gedacht worden. ,,Wat is bijvoorbeeld het beleid ten aanzien van ontruiming van graven? Hoeveel jaar mogen mensen begraven liggen, hoe wordt daarover gecommuniceerd met familieleden als die er al zijn?”, allemaal nog onbeantwoorde vragen volgens Jesus-Leito.

Ook wordt niet direct gecontroleerd of familieleden wel echt in aanmerking komen voor een gratis plekje op de begraafplaats van Brievengat.

,,De overheid heeft echt wel zicht op de mensen die dit nodig hebben. Zij ontvangen bijvoorbeeld onderstand. Vergeet niet dat Curaçaoënaars trots zijn en niet snel bij de regering zullen aankloppen omdat ze een begrafenis niet kunnen bekostigen”, zo voegt de minister er tot slot nog aan toe.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. Moet niet eerst een poging gedaan worden om te kijken of de familie het echt niet kan betalen? Kan me voorstellen als een smart TV, smart phone en een auto in de familie is dat die eerst verkocht moeten worden.

 2. Kunnen begint met willen.
  En als de wil er niet is komt er niet veel van.
  En het beperkt zich niet tot onderhoud in de krapste zin van het woord, maar gaat op voor onderhoud in de ruimste zin.
  Onderhoud wordt vaak gezien als koste post en is daarmee lastig en laag in prioriteit. Maar het is vaak onderhoud dat levensduur verlengd wat de afschrijf periode verlengd en daarmee zichzelf “ruim” terug betaald.
  Schoon maken idem iedereen is minder geneigd om vuil op de grond te gooien als er geen vuil op de grond ligt. En als er veel vuil ligt waarom zou je dan de moeite nemen om jou vuil in een vuilnisbak te gooien?

 3. ….Onderhoud kennen we niet en kunnen we niet op dit eiland .
  Shame on you…….

  @Djaka, dat kunnen ze ( regering + parlement) echt niet. Alles is een rotzooi, wat openbaar is. Beginnen bij de bermen, wegen, stranden, monumenten, en zeker de begraafplaatsen.

 4. Trouwens ik zou niet eens mijn hond daar willen begraven .
  Te triest voor woorden zoals de boel daar eruit ziet net een chiké .
  Schaamteloos , schaamteloos .
  Onderhoud kennen we niet en kunnen we niet op dit eiland .
  Shame on you .

 5. Jaarlijks overlijden rond de 1500 mensen op Curacao.
  Nu in deze periode veelal een bepaalde groep eerder.
  En hoppa de regering geeft met “spoed” meer geld uit aan de doden dan aan de levenden.
  Weer een verduisterings sjoemel gat gevonden.
  Alsof de SVB al niet mee betaald en crematoria hiermee geboycot worden, die kunnen veel beter helpen bij de oplossing lijkt me.

 6. Links om of rechtsom het moet weer gratis .
  Vroeger zorgen de meeste oudjes voor hun seter .
  Want als je niet niet begraven kunt worden , was het een schande .
  Maar nu moet de regering helpen .
  De bedoeling van zo,n kerkhof is eigenlijk voor mensen zonder kind of kraai .
  Geen familie dus .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, June 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Man aangehouden voor vernieling en bedreiging

De politie werd afgelopen zaterdag naar een adres in Juan Domingu bij Mahuma gestuurd waar een familieruzie aan de gang was. Een man is opgepakt voor vernieling...

Nu.cw | Onderhoud aan Julianabrug duurt ongeveer een maand

Vandaag is MNO Vervat begonnen met de onderhoudwerkzaamheden aan de leuningen van de Koningin Julianabrug. Er wordt geen rijbaan volledig afgesloten maar het verkeer zal er wel...

Nu.cw | Excuses WEB Bonaire voor aanmaning van 1 cent

Bij de afdeling Klantenservice van WEB Bonaire werd onlangs een aanmaning voor een bedrag van 1 dollarcent over het hoofd gezien en verstuurd aan de klant. Het...

ParadiseFM | Ambtenaren krijgen deze week 1/12e van het vakantiegeld

Ambtenaren krijgen aanstaande vrijdag 1/12e van het vakantiegeld uitbetaald. Dat blijkt uit een interne aankondiging van de overheid. De betaling zal gezamenlijk met het salaris worden gedaan,...
- Advertentie -