29 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Jurist coalitie zocht contact

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Jurist coalitie zocht contact

Rutsel Martha: Poging tot bemiddeling gedaan in kwestie Ansary

Rutsel Martha was bij de zitting naar eigen zeggen een ‘interested bystander’, een geïnteresseerde omstander. Op de foto staat hij bij Kas di Korte in het midden in gesprek met Richard Gibson, vertrouweling van Hushang Ansary die alles bij elkaar 7,8 miljoen aan beloning kreeg voor bewezen diensten, onder andere als commissaris. Geheel rechts Ralph Palm met daarnaast Hushang Ansary (met mondkapje op) | Foto Jeu Olimpio

Willemstad – Anders dan wat premier Gilmar Pisas (MFK) vorige week dinsdag in de Staten verklaarde, dat de advocaten van Ansary contact hadden gezocht met de regering met de vraag om te bemiddelen en zelfs de lopende rechtszaak van de Centrale Bank CBCS namens Ennia te (laten) staken, was het de juridisch adviseur van het Land en regeringspartij MFK Rutsel Martha die het contact had geïnitieerd.

De insteek van het gesprek tussen regering en Ansary zou ook anders zijn geweest dan wat de minister-president aan het parlement vertelde; het kabinet-Pisas zou mede op aandringen van Martha – door bronnen omschreven als de ‘drijvende kracht’ achter deze geheime ontmoeting, waar de Centrale Bank CBCS naar eigen zeggen niet van afwist en ook buiten werd gelaten – inlichtingen hebben willen inwinnen ten behoeve van de overheid.

Dit mede met het oog op de mogelijke risico’s voor het Land, want bij een eventueel omvallen van verzekeringsgroep Ennia, zou hoogstwaarschijnlijk opnieuw – net als bij Girobank al het geval was – een beroep op Nederland moeten worden gedaan voor aanvullende, grootschalige, leningen.

Martha, voor PNP voormalig minister van Justitie van de Nederlandse Antillen en sinds de verkiezingen in maart 2021 meer te vinden in MFK-hoek, heeft ook gesproken met Centrale Bank-president Richard Doornbosch, maar dat contact werd na verloop van tijd vanuit de CBCS stopgezet.

,,Ik heb een poging tot bemiddeling gedaan nadat ik dat met Doornbosch heb besproken”, zegt Martha zelf, gevraagd naar zijn rol in verband met de regeringscontacten met Ansary.

Volgens verkregen informatie zou Ansary vervolgens een formele uitnodiging hebben ontvangen van een minister. Voor zover kan worden nagegaan waren bij deze videobijeenkomst aanwezig premier Pisas en de ministers Javier Silvania en Charles Cooper (allen MFK) en Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP). Van de zijde van Ansary deed ook Ralph Palm, voormalig oud-bestuurder van Ennia, mee aan de bespreking.

Dit alles duidt op een ander verhaal dan wat de minister-president begin deze week in de Staten verkondigde over ‘het advocatenteam van Ansary’ dat volgens Pisas contact zou hebben gezocht. Dat advocatenteam bestaat in deze zaak uit de lokale juristen Mirto Murray en Karan Doekhi.

Zij zijn echter niet degenen geweest die toenadering hebben gezocht tot de regering met als doel bemiddeling en – volgens Pisas – zelfs intrekking van een lopende rechtsprocedure, waar zeer grote belangen en megabedragen van met name Ennia-verzekerden op het spel staan. Zij namen ook niet deel aan de videoconference van de regering met Ansary.

Martha licht desgevraagd over het motief verder toe: ,,De rechter heeft in december 2020 de partijen gemaand tot een minnelijke schikking.” Nader onderzoek wijst echter uit dat dit toch iets anders zit: de rechter heeft gezegd dat het partijen altijd vrijstaat om tot een regeling te komen, maar dat het Gerecht ‘gewoon’ haar werk voort zou zetten. Zo is het ook gegaan, met het vonnis van afgelopen maandag tot gevolg.

De premier verklaarde in het parlement, naar aanleiding van de ‘trias politica’-vragen van Statenlid Giselle Mc William van oppositiepartij MAN, dat zijn kabinet ‘open en transparant’ is. ,,We zijn benaderd door Ansary, in dit geval zijn team, via de advocaten. Ze wilden een gesprek met ons over hoe het proces ging. Hun opmerking was dat ze – nu het proces was verscherpt – in gesprek wilden treden met de directie van de Centrale Bank.” Overigens verklaarde de CBCS-top afgelopen week dat ‘ruim twintigmaal een poging is gedaan’ om via de weg van de dialoog tot een regeling met Ansary te komen.

Deze krant maakte begin oktober melding van deze geheime onlinebijeenkomst, die vóór de zitting plaatsvond. Er werd met verbazing kennisgenomen van het feit dat de regering überhaupt in gesprek ging met een partij waar het land, via de CBCS en Ennia, in een juridische strijd mee was verwikkeld. Dit kon de rechtsgang en de uitkomst van de procedure beïnvloeden.

,,Nadat zij hun kant van het verhaal hadden verteld, vroegen zij bemiddeling en eventueel stopzetting van het proces”, verklaarde regeringsleider Pisas deze week in de Staten. ,,Van regeringszijde hebben wij duidelijk gemaakt dat wij een lopende zaak niet zullen stoppen. Dat hebben ze begrepen. Het resultaat is (met het vonnis van maandag, red.) bekend.”

Zijn partijgenoot Financiënminister Silvania stelt op Facebook dat hij van de ‘lobbyist’ die vroeg om de zaak tegen Ansary en Ralph Palm in te trekken het volgende te horen heeft gekregen: ,,Over my dead body”, waarschijnlijk met ‘lobbyist’ doelend op Rutsel Martha.

Pisas wijst er in zijn beantwoording op vragen van het parlement nog op dat een grote hoeveelheid personen pensioengelden hebben bij Ennia en dat hij zich ‘zeer heeft verbaasd’ over de namen van prominente personen die, naast de gedaagden, ook in het vonnis voorkomen en die jarenlang financieel ‘voordeel hebben gehad’.

Over zijn toevallige vervolgontmoeting met Ansary, in het Kas di Korte op de tweede dag van de zitting, deed de premier verder geen mededelingen. Rutsel Martha was tijdens de rechtszitting in oktober één van de opvallende aanwezigen, zo bleek uit foto’s die buiten het gerechtsgebouw waren genomen.

Op de vraag van de redactie wat hij daar deed, antwoordde Martha destijds kort: ,,Interested bystander”. Nu blijkt dat zijn rol toch méér was dan van zomaar ‘een omstander’. Hij heeft geprobeerd te bemiddelen, volgens zijn verklaring omdat de rechter daartoe eind 2020 had bevolen, (iets wat dus krachtig wordt ontkend), en uit de woorden van de premier valt op te maken teneinde de rechtszaak stop te zetten.

Nu ligt er een snoeihard vonnis. Een vonnis waarin de rechter op allerhande manieren duidelijk maakt dat Ansary en de zijnen geen oog hebben gehad voor de belangen van Ennia en de tienduizenden Curaçaose polishouders en zelfs schadeplichtig zijn voor ruim een miljard (duizend miljoen) gulden. Stopzetting van de aansprakelijkheidsprocedure was bovenal en enkel in het belang van Ansary en de ex-bestuurders alsmede de overige personen die volgens de CBCS nu ook ter verantwoording zullen worden geroepen.
Verzoeken van deze krant aan de minister-president om een toelichting werden nog niet beantwoord.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

De vergoedingen van Ennia commissarissen pagina 30 van vonnis CUR201903842,CUR201903843, CUR201903842, CUR201903796, CUR201903844 en CUR201903846
De excessieve vergoedingen van Ennia commissarissen volgens het vonnis CUR201903842

 

2021 11 29 – VONNIS Ennia Hushang Ansary Nina Ansary Abdallah Andraous Ralph Palm Gijsbert Van Doorn Parman… by Knipselkrant Curacao on Scribd

2 reacties

  1. En hoelang gaat het duren voordat Ansary met een aangifte “poging tot chantage’ gaat komen?
    En wat is het verschil nu tussen van Kwartel en Martina?
    Hoe ziet nog iemand de mogelijkheid om een buitenlandse investeerder over te halen om hier te investeren?
    (Wel eentje die niet leeg trekt graag)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties