31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

CL | De moraal van een oud-gouverneur

HomeMediaAlgemeen nieuwsCL | De moraal van een oud-gouverneur

Ton de Jong | Werkgroep Caribische Letteren

Jaime Saleh, geportretteerd door Scott E. Bartner

De personen die genoemd worden in het ontluisterende Ennia-vonnis zouden als bijkomende straf dit zinnetje laten we zeggen honderd maal moeten overschrijven: ‘Egoïsme is helaas nog diep geworteld in de harten van velen.’

Eén van de genoemden zal deze woorden bekend voorkomen. Zij komen uit de Kerst- en nieuwjaarsboodschap die Jaime Saleh in het jaar 2000 uitsprak als gouverneur van de Nederlandse Antillen. Saleh heeft zijn vaak moraliserende inleidingen en toespraken bij zijn afscheid laten bundelen in De gouverneur spreekt.

Het is een boeiend naslagwerk. Zo opende hij in 1998 een symposium, dat uitgerekend ging over de moraal, met de woorden: ‘De vier belangrijkste deugden zijn: de voorzichtigheid, de rechtvaardigheid, de sterkte en de matigheid’.
Ik heb altijd met veel waardering naar hem geluisterd. Saleh was een boegbeeld van integriteit op een eiland waar onbehoorlijk bestuur helaas aan de orde was en is. Logisch dat hij vertrouwenspersoon mocht zijn van koningin Beatrix.

Na zijn afscheid werd hij terecht benoemd tot Minister van Staat van de Nederlandse Antillen. Iedereen wenste hem nog veel gezonde en gelukkige jaren toe waarin hij zich ongetwijfeld volop zou gaan inzetten voor de Curaçaose samenleving.

Bij de research voor mijn boek Groot geld op Curaçao dat verleden en heden van de offshore beschrijft, kwam ik hem tegen in een hoedanigheid die ik niet had verwacht. Saleh bleek een trustkantoortje te runnen met slechts één klant: de producent van het peperdure horlogemerk Cartier. De bedoeling was duidelijk: belasting ontwijken door geldstromen te laten lopen via Curaçao. Hij is daar in 2015 mee gestopt. Maar zijn intenties waren duidelijk: snel veel geld verdienen. Het mag, maar het zegt wel iets over de persoon.

Hij kreeg van mij het voordeel van de twijfel, maar het Ennia-vonnis duwt Saleh onverbiddelijk van zijn voetstuk. Zijn naam en ook de namen van de andere commissarissen en bestuurders mogen, nee moeten genoemd worden. Het is een gouden regel in de journalistiek dat media terughoudend zijn met het publiceren van personalia, maar er zijn uitzonderingen.

Een belangrijke is dat personen die door hun openbare functies in heden of verleden een grote bekendheid genieten bij het publiek, geen beroep kunnen doen op anonimiteit. Zelfs niet als het een strafrechtelijk vonnis betreft. Roem heeft immers voor- en nadelen. Het Antilliaans Dagblad noemt dus volkomen terecht de namen van alle bestuurders en commissarissen.

Laten we ons beperken tot drie van hen, behalve James Saleh waren Clark Gomes Casseres en Richard Gibson lokale commissarissen bij Ennia. Zij zijn door Ennia buiten de procedure gehouden en daar zullen ze ongetwijfeld een goede fles wijn op hebben opengetrokken. De rechter acht hen net zo verantwoordelijk als president-commissaris Hushang Ansary en commissaris Nina Ansary. Maar omdat zij buiten het proces zijn gehouden worden zij –vooralsnog- niet aansprakelijk gesteld en hoeven geen miljoenen (terug) te betalen.

Wat bezielt Ennia om hen te sparen? Vinden ze het te zielig om hen aan te pakken?
Het vonnis is helder over het wanbeheer van de raad van commissarissen. Voor dat wanbeheer werden zij rijkelijk beloond. Beloning is eigenlijk geen goede term. Zij lijken door Ansary met miljoenen verleid te zijn om uitgaven goed te keuren die niet deugden.

De commissarissen hadden recht op een jaarvergoeding van 52.780 NAF. Dat is goed betaald voor drie vergaderingen per jaar bij een voor Nederlandse en internationale begrippen zeer kleine verzekeringsmaatschappij. Saleh kreeg in totaal 2.375.977 NAF extra, Gomes Casseres 980.605 NAF te veel, Gibson werd maar liefst 7.269.893 NAF extra in de schoot geworpen.

Nee, dit zijn geen typefouten. De verschillen zijn opmerkelijk. Zouden zij simpelweg gekregen hebben, wat zij vroegen aan Ansary? Saleh geniet lokaal en internationaal meer aanzien en heeft meer invloed dan Gomes Casseres. Dat verschil zal wel tot uiting zijn gebracht in de hoogte van bonussen, die in het vonnis excessief worden genoemd.

Wie deze bedragen in perspectief wil zetten, zou de laatste aflevering van het tv-programma Curaçao Rauw terug kunnen kijken. In een scene zie je op de achtergrond een jonge moeder die in een teil de gezinswas staat te doen. Kennelijk is er geen geld om een wasmachine aan te schaffen. Van de excessieve bedragen die Saleh uitgekeerd kreeg, kun je 3394 wasmachines kopen.

Het bleef niet alleen bij deze ongelooflijk hoge stortingen op de bankrekeningen van het trio. De commissarissen maakten tussen 2006 en 2018 ook nog eens 3.128.203 NAF op aan reis- en verblijfkosten, exclusief het gebruik van de privéjets van Ennia. Een klein verzekeraartje met privéjets! Het moet niet gekker worden. Om zo’n bedrag op te krijgen moet je meer doen dan af en toe met de club gaan dineren.

Ralph Palm wordt aansprakelijk gesteld voor 235 miljoen NAF. Saleh, Gomes Casseres en Gibson mogen de miljoenen houden die zij ten onrechte hebben ontvangen. Veel plezier zullen zij er niet aan beleven, want dit geld stinkt een uur in de wind. Het hoort niet thuis op de spaarrekening van een Minister van Staat. Hij mag kiezen: die eretitel inleveren of het geld terugstorten. Bij twijfel moet hij zijn eigen lezingen nog maar eens lezen.

Ton de Jong is voormalig hoofd opinie van Brabants Dagblad en houdt zich nu bezig met journalistiek en historisch onderzoek met Curaçao als bijzonder aandachtsveld

Lees de kritische beschouwing verder in pdf:

Bron: Werkgroep Caribische Letteren

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.


 

2021 11 29 – VONNIS Ennia Hushang Ansary Nina Ansary Abdallah Andraous Ralph Palm Gijsbert Van Doorn Parman… by Knipselkrant Curacao on Scribd

39 reacties

 1. @lamoenchi zegt: Zwart of wit, YDK of Hollander, ben je een boef dan hoor je in de gevangenis thuis.

  Niemand betwist dat , ook ik niet.
  Op curaçao zijn bijna alle politieke boeven zwart, en ze zitten op het pluche!
  Moet ik dan, net al jullie doen, ook stellen dat jullie “boeven” de hand boven het hoofd houden?

  En de huidige boeven hebben het geleerd van de voormalige boeven,
  Gaaaaap, gaan we weer, hadden de boefjes van na 69 maar van de pre-69 boefjes geleerd eens een jaarrekening, budget, etc op tijd in te dienen en te handhaven, en een ministerie naar behoren te draaien.

  Blijkbaar nemen ze alleen die mores over die aansluit bij hun ethos, moraal en kunde …..

 2. LOL @ lamoenchi, je verdraait het verhaal, en @ Shimaruku ook. Jullie halen kleur erbij “blank is beschaafd”.

  Haal dan even aan , als je dan zo overtuigd bent van die stelling, waar dat gezegd is. Gelijk de kleur erbij halen, alsof ergens gesteld is dat “blank = beschaafd”, niet blank = niet beschaafd. Daar gaan jullie beiden de mist in.

  Schotte blank = boeft de landskas leeg
  Garcia blank = boeft giro leeg!
  Margit de freitas blank = boeft ssc leeg
  Saleh blank = boeft de ennia pensioenreserves leeg.

  Het enige wat ik heb gezegd, als we dan toch alleen maar uit boefjes kunnen kiezen, dan een boefje met kennis en kunde….

  Maar dan gaan jullie stijgeren!!!

  Blijkbaar zeggen jullie : black boef is de schuld van blank boef….en black boef (zie kabinet) is wel ok?

 3. Lees wat je wilt lezen, draai rond de pot, begin over iets anders, verder dan wat je zegt ben je zelf geraak je niet. Wees een man, als jij een corrupte Saleh, minder erg vind, omdat hij misschien ook goede dingen heeft gedaan, so be it. Ik deel je mening totaal niet, en geef je mijn mening waarom ik dat vind.
  Om mij in de schoenen te schuiven dat ik liever corrupt en dom heb, is echt zielig; pruttel maar zoveel je wilt, als je je gat verbrand moet je op de blaren zitten

 4. @knoek-koe, als de eerste bestuurders indertijd de zaken netjes geregeld hadden, in plaats van f&f politiek en wanbeleid te voeren, dan was er niet na amper 15 jaar een 30 mei opstand geweest. Inderdaad hebben de huidige bestuurders de roof technieken geleerd van hun voorgangers. Nee, ik ben geen BLM activist, eerder een ALM = All Lives Matter voorstander. Voor Uw info, ik ben een blanke Antilliaan. Ik vermoed dat U een gefrustreerde Macamba bent. Zwart of wit, YDK of Hollander, ben je een boef dan hoor je in de gevangenis thuis.

 5. LOL, @ lamoenchi, je verhaal krijgt steeds meer een vertrokken “trekje, die de kant van de “blm” rethoriek opgaat.

  Je buigt helemaal om naar een andere topic, dat mag, maar dat is weer een ander verhaal.

  Dus de post 69 bestuurders zijn corrupt omdat ze dat geleerd hebben van de pre 69 bestuurders?

  Je verhaal Begint een beetje het zielige Afrikaantjes syndroom te vertonen.

  Wat je hier zegt is dat de post 69 bestuurders eigenlijk zielige Afrikaantjes zijn, die niet zelf kunnen nadenken, geen eigen ideeën hebben en geen ballen hebben voor een betere maatschappij te zorgen en überhaubt voor zichzelf te denken?

  Is dat wat je zegt?

  De shon en bomba deden het, dus de post 69 bestuurders kunnen bijna niet anders en doen het ook?

  Daar lijkt het soms wel een beetje op!
  E kuchú a kòrtá mi argument wordt hier stevig gebezigd.

 6. @shimaruku: precies, goed gezegd! Bij het ontstaan van de Nederlandse Antillen in 1954 hadden de “elites”, de blanken en de iets minder blanken, van Curacao en Aruba de macht in handen gekregen. Zij zouden door mensen als Knoek-koe als “beschaafd” beschouwd worden. Maar wat hebben die beschaafde elites ervan gebrouwen? Op 30 mei 1969 kwamen de minder beschaafden in opstand tegen de oud plantage houders en andere uitbuiters en kregen toen mensen als Papa Godett, Amador Nita en Stanley Brown de macht. Sindsdien is het er niet beter op geworden. Maar wie hebben de grondslag gelegd voor nepotisme en corruptie ? De dieven worden wel steeds brutaler. Enige oplossing is wat men doet in de USA. Een speciale openbare aanklager aanstellen dit deze boeven aanpakt en in de gevangenis gooit. Lock them up!

 7. @Shimaruku, ik heb je nooit zo te x horen gaan over de zittende corrupten, ?

  Zittende en ex corrupten die jaar in jaar uit de dans ontspringen, en dat is echt niet allemaal elite …

  Nergens in mijn betoog, echt nergens, zeg ik dat Saleh de dans met vrouwe Justitia moet ontspringen, of dat hij boven de wet moet worden verheven, maar misschien wil je dat graag lezen.

  Als je mijn comments terug leest, van maanden terug, dan haal ik deze schaamteloze vorm van pensioenreserve milking via bonussen allang aan.

  Blijkbaar heb je ze liever corrupt Én dom daar in fòrti, want corrupt zijn ze daar stuk voor stuk!

 8. ” De ex-gouverneur/hofpresident had beter moeten weten. Een oordeelkundige man, als Saleh had de bonussen geweigerd, als zijn morele kompas goed afgesteld was.
  Maar als je moet Kiezen tussen Pik, cooper of larmoney dan is de keus snel gemaakt. Ze stelen immers allemaal! En Pik, Cooper en Larmlnie etc zijn geen bestuurlijke hoogvliegers en corrupt én onkundig tot het bot “, zegt @KK.
  Eigen sjoemelaar eerst, vriendjespolitiek, bij F&F door de vingers kijken, klassejustitie. Noem het wat je wilt, zodra je iemand niet op zijn gedrag ( de feiten) beoordeelt, maar op enig ander criteria( kennis/kunde/staat van dienst/ kleur) doe je hetzelfde als Pisas met zijn benoemingen, Cooper met zijn vooroordelen en al die anderen die je hiervan beschuldigd. .
  Een sjoemelaar met een kapot moreel kompas is geen haar beter dan een sjoemelaar die niet eens weet wat een kompas is.
  Hoe simpel kan je zijn, iedereen steelt dan mag ik eigenlijk ook wel wat stelen….
  Verander de wereld en begin bij jezelf, recht praten wat krom is, doe je even kundig als Pisas

 9. @O.Jee zegt: Knoek-koe, Ben je je bewust dat je voor klassenjustitie bent?….

  Dat is niet wat ik gezegd heb?
  Waar lees je dat dan uit?

  Laat me je helpen met het eea beter te volgen!
  Ik heb het volgende gezegd:

  Als ik moet kiezen tussen “buchi pluma” uit de bush-bush van de binnenlanden van Soto kabé bashí…

  Uit een roverspartij 1e klas:
  mafia-famia-korupshon, die dit eiland leeggeroofd heeft, terwijl alle schulden gesaneerd waren, dan, ja dan, geef me dan liever “pensioenreserve plunderaar “Saleh, als toch iedereen wegkomt met corruptie.

  Dat is wat ik gezegd heb!

  Waar was TRomp? Met zijn fututu toezicht? Waarom is hij niet aangesproken op wanbestuur en zijn geflirt met Ansary?
  Waarom stond zijn zoon op de payroll van Ennia?

  Waar is Etienne Ys,? Waarom werd hij voorzitter RvC cbcs, de man lag nog net niet in bed te rollebollen met Ansary!!!
  Waarom is hij niet /nooit aangepakt, de man heeft heel wat kspot gemaakt, en er aan verdiend!!

  Waar was die nedeflandse flut RA met zijn grote poot op de jaarrekening Ennia? Is hij opgepakt? Die RA gozer van kpmg/de paus? Wordt hij vervolgd?

  Waar was gijsbertha?????
  Nepotist en familie en friend bevoordelaar, eerste klas, maar dan voor de topbanen?

  En elke min van financien?
  Ze stonden erbij en keken ernaar.

  En last but not least, het paljas-ment?
  Waren ze op snoep(door)reis?
  Moesten ze inkopen doen? Parlatinas bijwonen?

  Lagen de actuarissen en iad te slapen?

  Als men zo tegen klassejustitie is, waarom heb ik nooit voor fòrti protesten kunnen gadeslaan met spandoeken?
  Want op curaçao vindt er DAGELIJKS klassejustitie plaats!

 10. @O jee, @Lamoenchi, @ O-jee.
  Ik ga helemaal met jullie mee in de stelling dat daar iets goed fout is gegaan, en verbolgd dienen te worden!!

  Ook inzake jullie stelling mbt klassejustitie (wie verbeeldt hier op curaçao immers de metaforische “vrouwe justitia?!!!!)

  Waarom is de zaak van Martina geseponeerd? Waarom is Zita nooit aangepakt voor de rampa, en haar flagrante nepotisme?

  Dat is exact mijn (hypothetische) punt.

  Iedere politieke gezagdrager en politieke vazal komt hier op deze klip weg met roof, plundering, ravage achterlaten, bevoordeling, wanbestuur!

  Zie de goddets (foll), met hun oranje nummerplaten affaire? Miljoenen gekost..

  Waarom zit een Lamoney op een ministerpost, een Pik Pias, bestuurloos gevalletje “ik nu ook belangrijk is !!

  De man is niet alleen een vleknop het blazoen van Curaçaos bestuur, maar vooral nepotist, en nog erger, een nepotisme verdediger.

  Lult maar wat uit zijn scheur, snel praten, zodat zijn onzin , denkt hij, niet zo opvalt.

  Dan cooper, openlijkbracistisch, wat niet ongebruikelijk is hier!

  De man heeft zoveel geroofd en benadeeld, maar ook fin. brokken achtergelaten, ga zo nog maar door…

  Als ze toch allemaal corrupt zijn.
  Neem dan tenminste één met hersens, ervaring, expertise, inzicht en opleiding!

  ipv een triest pias premiertje, diè amper coherent kan debatteren, liegt dat het gedrukt staat, broodje aap verhalen verkoopt, de ballen verstand ergens van heeft? De man heeft 300+ f&f aangesteld in amper 2 maanden.

  Nu gaat hij de politieproblemen oplossen?

  De man is de vleesgeworden problematiek!!

  Hopelijk is de beste stap die hij ooit zal zetten, dat hij zelf de oplossing vormt voor het politieagententekort, en weer als wijkagentje het korps gaat versterken! Gelijk een leeghoofd minder in fòrti..

 11. Had een YDK zoiets geflikt in de USA, dan zat hij nu met de hele board of directors (commissarissen) achter de tralies in een high security prison. Hier treedt OM niet op, waarschijnlijk omdat een van die schooiers eens gouverneur was en de anderen uit “goede families”.

 12. Knoek-koe

  Ben je je bewust dat je voor klassenjustitie bent?

  “Van klassenjustitie is sprake wanneer meer vermogenden of beter opgeleiden door wetgeving, behandeling of rechterlijke uitspraken ( of door uitspraken van een lid van de bevolking -O. Jee) bevoorrecht worden ten opzichte van anderen.”.

 13. Die commissarissen zijn net als chollers. Zij laten een enorme ravage achter en stelen “peanuts” in vergelijking met de aangerichte schade. In feite land verraders, want zij hebben een buitenlandse schurk geholpen om Curacao te beroven. Hun eigen pensioenen zijn zeker niet bij Ennia onder gebracht. Dit zijn echte sinberguensas. Lock them up !

 14. “De ex-gouverneur/hofpresident had beter moeten weten. Een oordeelkundige man, als Saleh had de bonussen geweigerd, als zijn morele kompas goed afgesteld was.”
  @KK: en saleh wist beter. De email van de Paus aan Ansary spreekt boekdelen. Waarom heeft Saleh nooit actie ondernomen?

 15. Ik praat zeker niet goed wat krom is @Lamoenchi!
  De ex-gouverneur/hofpresident had beter moeten weten. Een oordeelkundige man, als Saleh had de bonussen geweigerd, als zijn morele kompas goed afgesteld was.
  Maar als je moet Kiezen tussen Pik, cooper of larmoney dan is de keus snel gemaakt. Ze stelen immers allemaal! En Pik, Cooper en Larmlnie etc zijn geen bestuurlijke hoogvliegers en corrupt én onkundig tot het bot ,

 16. De schade die schotte cooper pisas hebben veroorzaakt is vele malen groter qua verdonkeremanen van de staatskas en er is ook ‘n dode gevallen door mispunt schotte.

 17. @Lamoenchi
  Ik moet u gelijk geven. Maar wil nog verder gaan dat plunderaars opgesloten moeten worden.
  Maar ja SDKK zit helemaal vol, mensen (zoals de mondkapjes oplichter & Cicely vdD) moeten rustig op hun beurt wachten tot er plek vrij is.

 18. @knoek-koe: Foei, Uw frustraties zijn begrijpelijk, maar hier bent U de weg helemaal kwijt. U geeft altijd vreselijk af op corrupte politici en anderen die het te bont maken. Hoe is deze commissaris anders ? Omdat hij tot de “elite “ van Curacao behoort moet hem zijn schandalige handelen vergeven worden ? Omdat hij “beschaafd” over komt en tafel manieren heeft ? Die man is 80 jaar oud, een intellectueel die verschillende topfuncties heeft bekleed en behoort van zijn mooie pensioenen te genieten in plaats van met boeven samen te spannen. De schade mede door hem veroorzaakt is niet minder erg dan de schade waarvoor U regelmatig Schotte de volle lading geeft. Ik lees altijd met vermaak Uw rake opmerkingen, maar nu stelt U mij teleur. Van wie denkt U dat de huidige politici al hun streken hebben geleerd ? Van de oude ‘elite” van Curacao die als eersten de Nederlandse Antillen “bestuurden” en plunderden.

 19. Kan iemand niet de rechtstaat failliet maken?

  Hoe kunnen we van recht spreken als de elite miljoenen kunnen jatten en ermee wegkomen en de man van de straat die wat belkaarten steelt 3 jaar de cel in gaat?

 20. @KK: eens dat saleh vergeleken met de huidige minister ploeg nog wel OK is, hij is in ieder geval kundig

  Curacao heeft genoeg kundige mensen, alleen wordt er vaak op onderbuik gevoel gestemd (YDK, familie links etc) ipv competenties. Dat zie je ook bij onze “toppers” in het bedrijfsleven

 21. LOL @ curaçao R., we nemen op Curaçao snel genoegen, met amateurs als Pisas, Draaideurgraaiwers als Cooper, Zita, ñlamoney,

  lol, ik zal even als advocaat van de duivel (saleh dus lol) optreden…
  Je kan dan op niemand meer stemmen, elke zoveel jaar hijzen we de zelfde politieke recidivisten op t pluche, de een nog simpeler en onnozeler dan de ander.
  Ja de spoeling is dun, dan zie ik toch liever een juridisch Grootgewicht als Saleh, dan welke bachata muziekzang kluns, fishwife, dans-oen, of corrupt politie brigadiertje met de herseninhoud van een kakkerlak
  en zonder fatsoen, dat alleen maar uit is op grissen en graaien!

  Wie draag jij dan aan als kandidaat voor minister ?

 22. “Toch zou ik hem, 100x liever als premier zien, of minister van Justitie, of minister van wat voor ministerie dan ook, dan deze incapabele, onvolwassen en in sommige gevallen “analfabete ” ministers.”

  oneens KK: op Curacao nemen wij vaak te snel genoegen met onethisch gedrag of met slechte service omdat het alternatief nog slechter is. Wij accepteren Ruggenaat en Martina niet omdat zij zo goed zijn, maar omdat het alternatief nog slechter is.

  Dat is volgens mij de verkeerde insteek: een commissaris functie bij een financiele instelling is geen senicure: jij moet er op toezien dat het geld van anderen goed wordt beheert, in dit geval gaat het zelfs over pensioen, inkomen waarvoor mensen hun hele leven voor hebben gewerkt. Er zijn in Curacao genoeg capabele en integere mensen, welenswaar zonder politieke connecties, dus om een commissariaat functie maar te vergeven (wat nu vaak het geval is), is totaal verkeerd

 23. @knoek-koe,
  Is in elk geval iemand met kennis en kunde die ook tegen gewicht aan een susi (als ze weer eens boven komt drijven) kan geven. en idd hij is ook mens dus als hij terug zou storten en zich verkleden zou stellen zou ik ook wel geneigd zijn om op hem te stemmen

 24. Een wijs, ervaren en kundig man,
  Tja hij is ook maar een mens.
  Hij kan ook fouten maken, zelfs “domme” fouten zo blijkt.
  Toch zou ik hem, 100x liever als premier zien, of minister van Justitie, of minister van wat voor ministerie dan ook, dan deze incapabele, onvolwassen en in sommige gevallen “analfabete ” ministers.

  Hij , de ex hofpresident, kan zijn kunde en expertise, die hij zeker heeft, dan inzetten ten faveure van het eiland!

  De misbaksels die er nu zitten, hebben in een paar maanden al veel meer verkwanseld, verspild, uitgedeeld dan de ex gouverneur in kwestie in 10 jaar heeft ontvangen…..
  Om het even te relativeren!
  Als je dan moet kiezen…..100x liever Saleh, dan welke pias van het piaskabinet dan ook!…

 25. De commissarissen ontspringen de dans met vrouwe justitia?

  We hebben dan geen éérlijke vrouwe justitia!

  We hebben een vrouwe justitia die de kleine man beboet, het huis uit mikkert, en pontificaal afsluit als de aqualectardkening niet betaald wordt!

  Maar die nepotisme , premiers die met geld strooien tbv contracten met f&f , en commissarissen laten lopen, witwasbanken, en ministers met een dubbele pet op vrij laten lopen.

  Een vrouw injustitia dus!

 26. Mss moet H de Jong nu een keer echt aan het werk gaan of we zijn eindelijk toe aan een jonge agressieve HvJ met ballen,
  Dit is te gek allemaal.
  Commissarissen zijn ook verantwoordelijk dus dit deugt niet.

 27. “Ik hoop dat ook dat deze 3 alsnog worden vervolgd en dat ze alsnog hun geld terug moeten storten op de rekening van Ennia, het is immers geld van de pensioenhouders en de verzekerden.”

  eens het is mij onduidelijk waarom Palm wel wordt aangepakt en de comissarissen niet. Hun taak was toezicht houden op het bestuur en dat heeft overduidelijk niet plaatsgevonden

 28. Het is heel apart dat zij niet worden vervolgd, hun acties, of beter gezegd inacties, hebben het mogelijk gemaakt dat Ansary er met bijna een miljard mee vandoor kon gaan.
  Hadden de commissaren gewoon hun werk gedaan dan was dit alles niet gebeurd. Immers, dan hadden de commissarissen aan de bel getrokken bij de Centrale Bank of hadden ze zelf aangifte gedaan.

  Ik hoop dat ook dat deze 3 alsnog worden vervolgd en dat ze alsnog hun geld terug moeten storten op de rekening van Ennia, het is immers geld van de pensioenhouders en de verzekerden.

 29. Waarschijnlijk slaat deze meneer zich nu voor zijn hoofd: Had ik dit maar nooit gedaan! En laten we eerlijk zijn, voor het geld hoefde hij het waarschijnlijk niet eens te doen. Een verzwarende factor in deze vind ik de mail die Rob de Paus in 2016 verstuurde. Hij had al snel in de gaten dat het bij Ennia niet pluis was en heeft de eer aan zichzelf gehouden. De commissarissen die daarna toch zijn blijven zitten kunnen dus niet zeggen dat ze het niet hebben geweten. Wellicht nog beschamender is dat deze Rob de Paus in enkele maanden in de gaten had wat zijn duurbetaalde mede-commissarissen niet hadden gezien of niet hadden willen zien. Het lijkt moeilijk om tot een andere conclusie te komen dan dat hier sprake was van hetzij incompetentie, hetzij corruptie of misschien wel beide.

 30. …..”Wat bezielt Ennia om hen te sparen? Vinden ze het te zielig om hen aan te pakken?”…….

  Dit fenomeen is ook een vorm van taaie “vriendjespolitiek”!

  En dit ligt, in een hele kleine gemeenschap, zeer gevoelig!

  Een soort plaatsvervangende schaamte vervult zich in de gemeenschap, als het boegbeeld van de integriteit, “en plein public” aan de “morele” tand wordt gevoeld door uitgerend vrouwe Justitia?

  En eerlijk is errlijk, de beste man had een positief imago, kwam goed betrouwbaar en vriendelijk, correct en beleefd over!

  Kortom een professional!

  Men kan het toch niet maken, om een ex-hof president, vader van de (aftredend) Hof president, ridder in de orde van Oranje Nassau, ex-Gouverneur etc etc, ” te vervolgen?

  Net zoals ze dat ook niet met Stefie -space cow” – multiple gate – martina hebben gedaan? Of welke politieke flapdrol die het niet kon laten om zijn zakken te vullen met gemeenschapsgeld. Hoeft niet zoveer terug te gaan.

  Kijk wat onze “spek & bonen premier onlangs geflikt heeft, 4 f&f contracten voor f&f van de minister plenipotensiario met de herseninhoud van een mier , bekrachtigd, 500.000 bubus, ach pwiblo ta paga tòg pizza pias?

  Ik kan me overigens heel goed voorstellen dat de huidige hofpresident, een keurige goed onderlegde dame van onbesproken gedrag overigens, geen behoefte had in een 2e termijn als hofpresident.

  Hai paps! Grappug zeg?
  Om elkaar hier weer tegen te komen! Maar nu aan de andere kant van de groene tafel …….Auch….

 31. Buitengewoon vieze mensen om je zo extreem te laten betalen terwijl een groot deel van de bevolking al decennia ver onder de armoedegrens moet zien te overleven.
  Hopelijk trapt Petrus die viespeuken voor zij door de hemelpoort stappen naar beneden.

 32. Het is niet zozeer dat de raad van commissarissen de wet hebben overtreden.
  Het is zeker zo dat ze de regels van redelijkheid en billijkheid naast zich neer hebben gelegd en ze zich niet aan hun taakomschrijving hebben gehouden om daarmee nog even onbeschoft te cashen.
  En dat nog even in de nadagen van hun maatschappelijke carrière.
  Zou het toeval zijn dat dochter net voor de uitspraak heeft terug getrokken?

 33. Wat moeten al die ouwe mannetjes met zoveel geld ? De blauwe pilletjes kosten niet zoveel. Kan me niet voorstellen dat die bij Ansary nog werken.

 34. Top geschreven, to the point, feitelijk en het laat niets aan de twijfel over.
  Chargerend is (het reilen en zeilen) van deze “hoogwaardigheidsbekleder” want dit is hij, al vaal aangehaald in de comments.
  Dit artikel bevestigt deze sluimerende vermoedens volmondig!

 35. uitermate hypocriet figuur: anderen de les lezen, en zelf alle regels overtreden. Waarom vervolgt CBCS/ENNIA de commissarissen niet?

 36. Dat zelfs mensen als Saleh en Gomes Cassares zich laten verleiden en prostitueren voor geld en hebzucht slaat in als een bom. Reden te meer om de strijd tegen deze wanpraktijken te intensiveren en snel te komen met een actieplan, doorlichtingen en openbaarmaking van verdiensten en nevenverdiensten van commissarissen en anderen ‘bestuurders’ . Zo kan het echt niet langer. Whats next?

 37. Dit is het gevolg van de ons kent ons cultuur in een, extreem kleine pool.
  Deze buitensporige beloningen zijn niet normaal zelfs niet bij commissarissen van multinationals.
  Dit kan niet, zo simpel is het. En dat het niet kan en gaat is dan ook te zien aan de toestand van het bedrijf waarvoor zij commissarissen waren.
  Komt dus nu naar buiten maar het houdt hiermee niet op.
  Er moet regelgeving komen die dit in de toekomst niet meer mogelijk maakt.
  Die regelgeving gaat niet komen omdat de overbetaalde commissarissen veelal zwaargewicht zijn binnen de politiek en andere (ex) politici ook hopen op een commissariaat (of 2).
  Wie zijn nu de dupe van dit soort praktijken?
  1ste aanleg het bedrijf dat ze moeten controleren/adviezen.
  2de de aandeelhouders, Tenzij het de aandeelhouders zelf zijn die aan het plunderen zijn geslagen.
  3de, en die komen altijd; de afnemers van de producten van het bedrijf. Die moeten de kosten opgaan brengen. Wat betekent dat de producten duurder worden en/of in kwaliteit achteruit gaan.
  Hier in hoofdzaak de mensen met een kapitaal of levensverzekering of pensioen die zijn mogelijk hun inleg kwijt en krijgen niets.
  Ook deze mensen verdienen pek en veren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties