29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 12:19

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Keuze BearingPoint onbegrijpelijk’

- Advertentie -

Silvania: IT-afdeling belastingen zwak gehouden

Javier Silvania (MFK) | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een adviesbureau dat maar rekeningen kan blijven sturen en een IT-afdeling van de Belastingdienst waarin niet geïnvesteerd wordt. Dat is de consequentie geweest van de keuze voor BearingPoint.

Dat is in twee zinnen samengevat wat minister Javier Silvania (MFK) van Financiën vrijdag in de Staten heeft uitgelegd naar aanleiding van de wat hem betreft trage afhandeling van belastingaangiftes. Silvania vindt de keuze voor het lokale adviesbureau op het gebied van ICT onbegrijpelijk.

Want met de opdracht heeft BearingPoint vrij spel en kan onbeperkt rekeningen sturen. ,,Voor alles wat zij doen, voor elk uurtje extra werk.” Ondertussen wordt er geen cent geïnvesteerd in de afdeling IT van de belastingdienst. ,,In plaats van te investeren in de werknemers en te zorgen dat zij voldoende expertise hebben, is er zonder enige scrupules voor gekozen om BearingPoint rijk te maken”, zegt Silvania tegen de parlementsleden.

- Advertentie -

Een verrassing kan het niet geweest zijn, want het is precies wat de Commissie Nieuwe Belastingdienst ICT heeft overwogen in haar advies. ,,Als aan de voorwaarde wordt voldaan dat capabel personeel met de nodige ervaring beschikbaar is voor de nieuwe belastingdienst, dan kiest het merendeel van de commissie voor IBM als aanbieder”, citeert Silvania uit het advies. Is dat niet het geval ‘dan geeft het merendeel de voorkeur aan BearingPoint’.

Silvania: ,,Maar dat betekent dat altijd geld zal gaan naar rekeningen voor het extra werk.” De commissie benadrukt dat het succes van het systeem voor een groot deel afhankelijk is van de deskundigheid van het personeel en de wijze waarop de IT-organisatie is ingericht. ,,Dat is een principiële keuze die de minister moet maken.”

Begin november toonde TV Direct exclusieve beelden van een vergadering op het ministerie van Financiën met onder andere Silvania, het hoofd van de Inspectie der Belastingen en vertegenwoordigers van BearingPoint. Dan wordt duidelijk dat over 2019 nog zo’n 30.000 aangiftes van inkomstenbelasting moeten worden verwerkt. Doordat het nieuwe softwaresysteem nog niet optimaal werkt moet dit handmatig gebeuren door de zeven medewerkers waarover de inspectie beschikt.

Silvania is furieus over het lage productieniveau terwijl het softwareprogramma ‘een fortuin heeft gekost’. Een week later volgt de aankondiging dat de Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB) een onderzoek zal doen naar de problemen die zich voordoen bij de implementatie van de systemen, waaronder een analyse van de aanbestedingsprocedure.

BearingPoint zelf heeft eerder laten weten niet via de media te willen communiceren over de kwestie. Het adviesbureau wijst er wel op dat het systeem al in juni 2020 is opgeleverd en na ‘een uitgebreide en succesvolle acceptatietest door de klant, namelijk de Inspectie der Belastingen Curaçao, werd goedgekeurd’. Het softwaresysteem voor de automatische afhandeling van de aangifte inkomstenbelasting werd in maart 2021 in gebruik genomen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Niet alleen bij de Belastingdienst factureert BearingPoint zich gek ook bij Financien. Alles is BearingPoint. Zelf voor uitdraaien van rapporten betaald men

  2. Op social media wordt Silvania gekscherend Josephine genoemd, refererend aan zijn seksuele geaardheid. Moet zeggen dat het steeds meer lijkt alsof we hier met een valse nicht te maken hebben.

    Hij gooit alle beslissingen van de vorige regering op straat en heeft het niet over zijn eigen collega minister van volksgezondheid die boeven een kwijtschelding van 6 miljoen gulden wilt geven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -