32 C
Willemstad
• zaterdag 24 juli 2021 16:08

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Grupo 15: ‘Coho noodzaak’

Grupo 15 als één blok achter afspraken Landspakket (Asogas, AVV, BVCA, CMA, CCDA, Copda, CRA, Chata, Cifa, KvK, CMAR, DMO, CMAR, IMANA, PMD, SKO)

Willemstad – Welke coalitie er ook wordt geformeerd na de verkiezingen, het is noodzaak in te stemmen met en uitvoering te geven aan Coho en het Landspakket.
Dat stelt Grupo 15 aan de vooravond van de Curaçaose Statenverkiezingen aanstaande vrijdag.

De groep wordt gevormd door vijftien belangenverenigingen uit het bedrijfsleven. Zij gaven gisteren een presentatie over wat er naar hun mening moet gebeuren.

Het begin november door het kabinet-Rhuggenaath (PAR-MAN) met Nederland overeengekomen Coho/Landspakket is noodzakelijk ‘om eindelijk onze economie te reactiveren en te laten expanderen, om de armoede en werkloosheid terug te dringen, middelen te verkrijgen om het onderwijs te verbeteren en te investeren in sociale programma’s’.

- Advertentie -

Dit is een krachtige boodschap van vijftien werkgeversorganisaties aan de evenveel politieke partijen die op 19 maart een gooi doen naar één of meer van de 21 Statenzetels. Aanwezig waren: DP, PIN, MFK, Kumun, Vishon, PAR, KEM, MAN, TPK en PNP. De overige vijf lieten het afweten.

Om het belang van het bedrijfsleven te onderstrepen toonden zij gisteren een taartdiagram, waarop te zien is dat van het bruto binnenlands product (bbp) 75 procent wordt gegenereerd door ondernemingen, 13 procent door de ‘Gobièrnu’ (overheid) en 12 procent door huishoudens.

Het belang van het bedrijfsleven komt ook tot uiting in de werkgelegenheid (92 procent) en de bijdrage aan de pot sociale premies (45 procent). Om aan te geven dat de politiek niet om het bedrijfsleven heen kan.

De presentatie eindigt dan ook met een oproep om een ‘Gemeenschappelijk Akkoord’ te sluiten met ondertekening van een ‘convenant’ en daadwerkelijke ‘representatie’ van het zakenleven. ,,Zo spoedig mogelijk. Met periodieke bijeenkomsten om verslag uit te brengen, te reviseren, aan te passen en uit te voeren.”

De Grupo 15 heeft voorstellen voor de korte termijn, de middellange en de lange termijn. Het Coho/Landspakket is iets voor de korte termijn. Dat geldt ook voor het beschikbaar komen van kortlopende (één maand) zachte leningen (0-2 procent rente) alsmede een eenvoudiger en sneller proces om voor NOW-en TVL-subsidies in aanmerking te komen en het opzetten van garantiefondsen.

Ook pleiten de vijftien voor open grenzen; een ‘corridor’ of ‘luchtbrug’ tussen Curaçao en vooral Nederland. Want het eiland moet bereikbaar en aantrekkelijk blijven voor Europese toeristen en liefst ook Amerikanen. Daarvoor zijn specifieke (voorzorgs)maatregelen nodig.

Voorts moet volgens de Groep van 15 in het algemeen gewerkt worden aan het aanmoedigen van meer handelsgeest; een commerciële benadering van zaken. En dient de overheid zich te houden aan de afspraken, met economische ontwikkeling als prioriteit nummer één. ,,De bevolking wil werk en niet afhankelijk zijn van de gobièrnu.”

Grupo 15
Asosashon Doñonan di Pòmp di Gasolin (Asogas)
Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV)
Belangen Vereniging Curaçaose Agenturen (BVCA)
Curaçao Manufacturers Association (CMA)
Curaçao Car Dealers Association (CCDA)
Curaçao Oil Products Distributors Association (Copda)
Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata)
Curaçao International Financial Services Association (Cifa)
Curaçao Restaurant Association (CRA)
Curaçaose Kamer van Koophandel (KvK)
Curaçao Maritime Association (CMAR)
Downtown Management Association (DMO)
Indian Merchants Association Netherlands Antilles (IMANA)
Pietermaai Management District (PMD)
Sosiedat di Komersiantenan di Otrobanda (SKO)

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...

PBC | Testratio Curaçao schommelt onder vier procent

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Gisteren zijn 76 mensen op Curaçao positief getest op een totaal van 2285 afgenomen testen. De testratio blijft daarmee min of meer gelijk met...

PBC | Lichte toename Covid19 patiënten in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Het CMC heeft vandaag opnieuw coronapatiënten opgenomen. Gisteren kwam er ook al één patiënt bij, waardoor het totaal nu op vier staat. Het zelfde aantal als...

PBC | Dienstregeling ABC busbedrijf nu ook voor iPhone

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Autobusbedrijf Curaçao, ABC heeft de app met haar dienstregeling nu ook beschikbaar voor de iPhone. Actuele vertrektijden van de meer dan 1000 bushaltes worden...
- Advertentie -