30 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 17:09

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Grupo 15: ‘Coho noodzaak’

- Advertentie -
Grupo 15 als één blok achter afspraken Landspakket (Asogas, AVV, BVCA, CMA, CCDA, Copda, CRA, Chata, Cifa, KvK, CMAR, DMO, CMAR, IMANA, PMD, SKO)

Willemstad – Welke coalitie er ook wordt geformeerd na de verkiezingen, het is noodzaak in te stemmen met en uitvoering te geven aan Coho en het Landspakket.
Dat stelt Grupo 15 aan de vooravond van de Curaçaose Statenverkiezingen aanstaande vrijdag.

De groep wordt gevormd door vijftien belangenverenigingen uit het bedrijfsleven. Zij gaven gisteren een presentatie over wat er naar hun mening moet gebeuren.

Het begin november door het kabinet-Rhuggenaath (PAR-MAN) met Nederland overeengekomen Coho/Landspakket is noodzakelijk ‘om eindelijk onze economie te reactiveren en te laten expanderen, om de armoede en werkloosheid terug te dringen, middelen te verkrijgen om het onderwijs te verbeteren en te investeren in sociale programma’s’.

Dit is een krachtige boodschap van vijftien werkgeversorganisaties aan de evenveel politieke partijen die op 19 maart een gooi doen naar één of meer van de 21 Statenzetels. Aanwezig waren: DP, PIN, MFK, Kumun, Vishon, PAR, KEM, MAN, TPK en PNP. De overige vijf lieten het afweten.

- Advertentie -

Om het belang van het bedrijfsleven te onderstrepen toonden zij gisteren een taartdiagram, waarop te zien is dat van het bruto binnenlands product (bbp) 75 procent wordt gegenereerd door ondernemingen, 13 procent door de ‘Gobièrnu’ (overheid) en 12 procent door huishoudens.

Het belang van het bedrijfsleven komt ook tot uiting in de werkgelegenheid (92 procent) en de bijdrage aan de pot sociale premies (45 procent). Om aan te geven dat de politiek niet om het bedrijfsleven heen kan.

De presentatie eindigt dan ook met een oproep om een ‘Gemeenschappelijk Akkoord’ te sluiten met ondertekening van een ‘convenant’ en daadwerkelijke ‘representatie’ van het zakenleven. ,,Zo spoedig mogelijk. Met periodieke bijeenkomsten om verslag uit te brengen, te reviseren, aan te passen en uit te voeren.”

De Grupo 15 heeft voorstellen voor de korte termijn, de middellange en de lange termijn. Het Coho/Landspakket is iets voor de korte termijn. Dat geldt ook voor het beschikbaar komen van kortlopende (één maand) zachte leningen (0-2 procent rente) alsmede een eenvoudiger en sneller proces om voor NOW-en TVL-subsidies in aanmerking te komen en het opzetten van garantiefondsen.

Ook pleiten de vijftien voor open grenzen; een ‘corridor’ of ‘luchtbrug’ tussen Curaçao en vooral Nederland. Want het eiland moet bereikbaar en aantrekkelijk blijven voor Europese toeristen en liefst ook Amerikanen. Daarvoor zijn specifieke (voorzorgs)maatregelen nodig.

Voorts moet volgens de Groep van 15 in het algemeen gewerkt worden aan het aanmoedigen van meer handelsgeest; een commerciële benadering van zaken. En dient de overheid zich te houden aan de afspraken, met economische ontwikkeling als prioriteit nummer één. ,,De bevolking wil werk en niet afhankelijk zijn van de gobièrnu.”

Grupo 15
Asosashon Doñonan di Pòmp di Gasolin (Asogas)
Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV)
Belangen Vereniging Curaçaose Agenturen (BVCA)
Curaçao Manufacturers Association (CMA)
Curaçao Car Dealers Association (CCDA)
Curaçao Oil Products Distributors Association (Copda)
Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata)
Curaçao International Financial Services Association (Cifa)
Curaçao Restaurant Association (CRA)
Curaçaose Kamer van Koophandel (KvK)
Curaçao Maritime Association (CMAR)
Downtown Management Association (DMO)
Indian Merchants Association Netherlands Antilles (IMANA)
Pietermaai Management District (PMD)
Sosiedat di Komersiantenan di Otrobanda (SKO)

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnis | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -