26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 23:55

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...

PBC | Zerotolerance bij handhaving covidmaatregelen Curaçao

Persbureau Curacao Het Openbaar Ministerie en de politie van Curaçao hanteren een zero-tolerance beleid wanneer het gaat om handhaving van de Covid-maatregelen. Het opvolgen van de maatregelen moet...

PBC | Update: Advocaten alleen bij noodzaak de weg op

Persbureau Curacao Advocaten mogen alleen bij noodzaak overdag en na de avondklok op straat zijn voor hun werk. Dat meldt de deken van de Orde van Advocaten, Carine...

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | Grupo 15: ‘Coho noodzaak’

AntilliaansDagblad | Grupo 15: ‘Coho noodzaak’

Grupo 15 als één blok achter afspraken Landspakket (Asogas, AVV, BVCA, CMA, CCDA, Copda, CRA, Chata, Cifa, KvK, CMAR, DMO, CMAR, IMANA, PMD, SKO)

Willemstad – Welke coalitie er ook wordt geformeerd na de verkiezingen, het is noodzaak in te stemmen met en uitvoering te geven aan Coho en het Landspakket.
Dat stelt Grupo 15 aan de vooravond van de Curaçaose Statenverkiezingen aanstaande vrijdag.

De groep wordt gevormd door vijftien belangenverenigingen uit het bedrijfsleven. Zij gaven gisteren een presentatie over wat er naar hun mening moet gebeuren.

Het begin november door het kabinet-Rhuggenaath (PAR-MAN) met Nederland overeengekomen Coho/Landspakket is noodzakelijk ‘om eindelijk onze economie te reactiveren en te laten expanderen, om de armoede en werkloosheid terug te dringen, middelen te verkrijgen om het onderwijs te verbeteren en te investeren in sociale programma’s’.

Dit is een krachtige boodschap van vijftien werkgeversorganisaties aan de evenveel politieke partijen die op 19 maart een gooi doen naar één of meer van de 21 Statenzetels. Aanwezig waren: DP, PIN, MFK, Kumun, Vishon, PAR, KEM, MAN, TPK en PNP. De overige vijf lieten het afweten.

Om het belang van het bedrijfsleven te onderstrepen toonden zij gisteren een taartdiagram, waarop te zien is dat van het bruto binnenlands product (bbp) 75 procent wordt gegenereerd door ondernemingen, 13 procent door de ‘Gobièrnu’ (overheid) en 12 procent door huishoudens.

Het belang van het bedrijfsleven komt ook tot uiting in de werkgelegenheid (92 procent) en de bijdrage aan de pot sociale premies (45 procent). Om aan te geven dat de politiek niet om het bedrijfsleven heen kan.

De presentatie eindigt dan ook met een oproep om een ‘Gemeenschappelijk Akkoord’ te sluiten met ondertekening van een ‘convenant’ en daadwerkelijke ‘representatie’ van het zakenleven. ,,Zo spoedig mogelijk. Met periodieke bijeenkomsten om verslag uit te brengen, te reviseren, aan te passen en uit te voeren.”

De Grupo 15 heeft voorstellen voor de korte termijn, de middellange en de lange termijn. Het Coho/Landspakket is iets voor de korte termijn. Dat geldt ook voor het beschikbaar komen van kortlopende (één maand) zachte leningen (0-2 procent rente) alsmede een eenvoudiger en sneller proces om voor NOW-en TVL-subsidies in aanmerking te komen en het opzetten van garantiefondsen.

Ook pleiten de vijftien voor open grenzen; een ‘corridor’ of ‘luchtbrug’ tussen Curaçao en vooral Nederland. Want het eiland moet bereikbaar en aantrekkelijk blijven voor Europese toeristen en liefst ook Amerikanen. Daarvoor zijn specifieke (voorzorgs)maatregelen nodig.

Voorts moet volgens de Groep van 15 in het algemeen gewerkt worden aan het aanmoedigen van meer handelsgeest; een commerciële benadering van zaken. En dient de overheid zich te houden aan de afspraken, met economische ontwikkeling als prioriteit nummer één. ,,De bevolking wil werk en niet afhankelijk zijn van de gobièrnu.”

Grupo 15
Asosashon Doñonan di Pòmp di Gasolin (Asogas)
Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV)
Belangen Vereniging Curaçaose Agenturen (BVCA)
Curaçao Manufacturers Association (CMA)
Curaçao Car Dealers Association (CCDA)
Curaçao Oil Products Distributors Association (Copda)
Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata)
Curaçao International Financial Services Association (Cifa)
Curaçao Restaurant Association (CRA)
Curaçaose Kamer van Koophandel (KvK)
Curaçao Maritime Association (CMAR)
Downtown Management Association (DMO)
Indian Merchants Association Netherlands Antilles (IMANA)
Pietermaai Management District (PMD)
Sosiedat di Komersiantenan di Otrobanda (SKO)

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties