26 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Perspectief voor ongedocumenteerden

Regering geeft mogelijkheid voor verblijfsvergunning | Extra

Willemstad – Er komt voor circa 3.000 tot 4.000 ongedocumenteerden een mogelijkheid om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Dat is gisteren door de minister van Justitie, Quincy Girigorie (PAR), samen met de interim-directeur van de Toelatingsorganisatie, Saresca Nicolaas, naar voren gebracht. Girigorie legt uit dat voor de aanvraag van een verblijfsvergunning de buitenlander normaal gesproken in eigen land een beslissing hierover moet afwachten.

Maar in juni vorig jaar is de regering al akkoord gegaan hier een uitzondering op te maken. Er is tot nu toe gewacht omdat de Toelatingsorganisatie digitaal en met personeel toegerust moest worden om deze grote groep te kunnen verwerken.

Om toegelaten te worden moet aan verschillende voorwaarden voldaan worden. Uiteindelijk gaat het om personen die een inkomen hebben, en die straks door hun verblijfsvergunning ook belasting en sociale premies kunnen betalen en in aanmerking komen voor een zorgverzekering.

,,Vorig jaar was het Curaçao Medical Center (CMC) 6 miljoen gulden kwijt aan kosten voor ongedocumenteerden die niet verzekerd waren”, zo zet de minister zijn argument luister bij.

,,We hebben afgelopen jaren een rigide beleid gevoerd, voornamelijk ten aanzien van de vluchtelingen uit Venezuela. Als klein eiland in een economische crisis konden we deze mensen niet helpen. Door de jaren heen hebben we toch gezocht naar een oplossing. Na 13 maart 2020, toen de grenzen sloten als gevolg van de coronacrisis, konden we vluchtelingen niet terugsturen en konden mensen die zelfstandig terug wilden niet huiswaarts keren. We weten ook dat veel ongedocumenteerden geen criminelen zijn en het grootste deel hier komt voor een betere toekomst, sommigen zelfs geïntegreerd zijn met werk en kinderen die naar school gaan. Het is niet goed als deze mensen geen legale status hebben, ook voor hun kinderen niet”, aldus Girigorie.

De minister benadrukt, evenals Nicolaas, dat het niet om een algeheel pardon gaat en dat het om mensen moet gaan die al op Curaçao zijn. ,,Het is dus niet de bedoeling dat mensen nu massaal naar het eiland komen omdat ze denken dat ze gelegaliseerd worden”, zo benadrukt Girigorie.

De registratie moet vanwege de coronapandemie digitaal worden gedaan. Dit kan tussen nu en zes maanden, tot en met 22 september 2021. De verblijfsvergunning wordt afgegeven voor een periode van één jaar.

Eis: Legaal het land in
Vereist is dat de persoon in kwestie legaal op het eiland moet zijn aangekomen, dus niet met een vluchtelingenbootje, vóór 13 maart 2020. Dit moet ook bewezen kunnen worden. Bij de aanvraag moeten allerhande documenten ge-upload worden en geadviseerd wordt deze gegevens eerst allemaal bij elkaar te hebben alvorens de aanvraag te doen. De regering komt de aanvrager op sommige punten tegemoet. Zo kan een persoon die geen paspoort heeft, met een bewijs dat er een nieuwe aanvraag loopt, zich toch inschrijven.

Ook ten aanzien van het geboortebewijs wordt vereist dat dit niet ouder is dan twee jaar, terwijl dit normaal één jaar is. Verder moet er een bewijs van goed gedrag worden getoond dat niet ouder is dan 13 maart 2019 (normaal mag dit niet ouder zijn dan drie maanden) en een werkgevers- en garantieverklaring. Als er geen werkgeversverklaring is, kan ook de aanvraag voor een werkvergunning getoond worden, het betalingsbewijs daarvoor en de arbeidsovereenkomst.

De minister voert nog aan dat er een informatiecampagne zal volgen, niet alleen voor de vreemdelingen maar ook voor de bevolking. ,,Er zijn twintig consuls betrokken geweest bij de besprekingen en ook via de consulaten kan informatie ingewonnen worden”, aldus Girigorie. Informatie voor de bevolking is belangrijk want, zo blijkt ook uit een vraag van een journalist, sommigen zijn ‘bang’ dat Curaçao overladen wordt met vreemdelingen.

De minister benadrukt nogmaals dat het om mensen gaat die al actief zijn op het eiland en hier al werken en wonen. Voor de kinderen is het ook belangrijk dat zij een legale status krijgen.

De minister: ,,De status van de kinderen wordt gekoppeld aan die van de ouders. Gaat het om inmiddels volwassenen die als minderjarige op het eiland gekomen zijn, dan kan de vergunning alsnog aangevraagd worden. Is iemand al tien jaar op het eiland, dan kan zelfs een permanente verblijfsvergunning afgegeven worden.”

De minister legt uit dat de meeste vreemdelingen, voornamelijk uit Venezuela, hier willen werken om de familie in het eigen land te helpen. Zodra de situatie daar verbetert, zullen zij weer terugkeren. Dan is er nog een groep die de vluchtelingenstatus heeft aangevraagd en om bescherming verzoekt. Deze groep kan geen aanvraag doen voor legalisering.

,,En, nogmaals, mensen die op illegale wijze het land zijn binnen gekomen, kunnen ook geen aanvraag indienen”, zo benadrukt de Justitieminister. Hij legt ook uit dat als iemand een aanvraag doet, maar niet voldoet, deze persoon het land moet verlaten. ,,Hetzij vrijwillig zonder verwijderingsbeschikking (deze persoon kan vanuit het buitenland alsnog om een verblijfsvergunning verzoeken), hetzij gedwongen met verwijderingsbeschikking.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -