27 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | Eens over Rijkswet Coho

‘Fundament voor nieuwe vorm meerjarige samenwerking landen Koninkrijk’


Willemstad – Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland hebben eindelijk – bijna 23 maanden na het uitbreken van de coronacrisis en anderhalf jaar na het eerste ontwerp hiertoe – overeenstemming bereikt over het indienen van het voorstel van Rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

forti,,De Rijkswet vormt het fundament voor een nieuwe vorm van meerjarige samenwerking tussen de landen in het Koninkrijk”, meldt een gezamenlijk uitgebrachte persverklaring van de vier landen van het Koninkrijk. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Staten van de Caribische landen en de Tweede Kamer. Verderop in het proces buigt ook de Eerste Kamer zich erover.

Hoewel gesteld wordt dat de kabinetten van Pisas van Curaçao, Wever-Croes van Aruba en Jacobs van Sint Maarten er met de kersverse Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties uit zijn, blijkt dat er op verschillende punten ‘nog nadere afspraken’ moeten worden gemaakt of vastgelegd.

Toch is er sprake van een doorbraak en een eerste belangrijk succes voor de D66-bewindsvrouw die donderdag 10 februari op Curaçao arriveert voor een kennismakingstour langs de drie Caribische landen en de drie bijzondere Caribische gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Haar voorganger Raymond Knops (CDA) kreeg het voor zijn aftreden begin dit jaar niet voor elkaar.

Door de Covid-19-pandemie zijn de economieën van de Caribische landen ‘zwaar geraakt’. Nederland bood hulp bij de bestrijding van het coronavirus en ondersteunde ook met voedselpakketten. Daarnaast werd voor een miljard euro (ruim twee miljard gulden) aan noodsteun in de vorm van liquiditeitsleningen verstrekt om de openbare financiën te ondersteunen bij het plotseling stilvallen van de economische bedrijvigheid.

Als voorwaarde voor het verlenen van de liquiditeitsleningen is afgesproken dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten ‘versneld werken aan hervormingen die hen versterken’. ,,De landen houden zich aan die afspraak”, meldt de persverklaring.

Het streven is daarbij dat de economie en samenleving in de toekomst beter een crisis kunnen opvangen, zodat de regeringen in staat zijn nieuwe kansen te bieden aan inwoners en bedrijven.

Om de landen daarbij te ondersteunen is afgesproken dat er een onafhankelijk Caribisch hervormings- en ontwikkelingsorgaan wordt opgericht. In een eerste versie was dat de CHE (Caribische Hervormingsentiteit) en op aandringen van de Caribische regeringen is daar ‘ontwikkeling’ nadrukkelijk aan toegevoegd en werd het Coho.

De vier landen hebben deze week een definitief akkoord bereikt over uitwerking van de Rijkswet. ,,Wijzigingen ten opzichte van vorige overleggen behelzen duidelijkere afspraken met de landen over de verwerking van de Landspakketten in de onderscheiden begrotingen.”

‘Waarborgen beleidsruimte en autonomie regeringen’
Vooruitlopend op de formele oprichting van het Coho is met Curaçao, Aruba en Sint Maarten elk een Landspakket afgesproken. De maatregelen uit de Landspakketten worden per land verder uitgewerkt in opvolgende Uitvoeringsagenda’s. ,,Zo is ieder Caribisch land in staat stappen te zetten op een manier die bij hen past.”
Het Coho gaat ondersteuning geven en toezicht houden op de uitvoering van in de pakketten omschreven onderwerpen. Deze taken worden nu nog uitgevoerd door de Tijdelijk Werkorganisatie (TWO).
Er ligt hier en daar nog wat huiswerk. Zo is afgesproken dat de bezwaren die er bestaan over de bevoegdheden van de financieel toezichthouders C(A)ft ‘in de implementatiefase verder worden uitgewerkt’.
Ook worden de afspraken over de mogelijke implicaties van de uitwerking van het samenwerkingsprotocol tussen het C(A)ft en het Coho met daarin de onderlinge taken, rollen en verantwoordelijkheden ‘vastgelegd’. ,,Het Coho en het C(A)ft zullen met de regeringen van de landen over het samenwerkingsprotocol overleggen, voor dit tot stand kan komen of kan worden gewijzigd.”
Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben verder aandacht gevraagd voor een aantal punten van zorg met betrekking tot ‘de uitvoerbaarheid van de wet binnen de constitutionele rechtsorde’. Die punten behelzen het waarborgen van beleidsruimte en autonomie van de regeringen, de samenloop tussen C(A)ft en Coho en de ruimte voor investeringen om de hervormingen en flankerend beleid te kunnen uitvoeren. ,,Nederland heeft toegezegd hierover in gesprek te gaan en afspraken te maken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

14 reacties

 1. Kijk! Manuel heeft goed geoefend voor de spiegel hoe hij zijn handen zo “ministerwaardig” mogelijk moet positioneren voor de foto!
  De zoveelste topper minister in “selfie” en “fotokiekjes”.

 2. @Drechi:
  Vuilbekkerij KAN (in sommige gevallen) 1 van de symptomen zijn van de neurologische aandoening Gilles de la Tourette.
  Evenzo kan geheugenverlies (amnesia) diverse oorzaken hebben: hersenletsel, ziekte, psychotrauma, dementie etc.
  Ik ken de betrokkene uiteraard niet persoonlijk, maar een voorzichtige inschatting aan de hand van zijn verhalen geeft mij eerder de indruk van een pathologische fantast.
  Vooral het verhaal als zou hij veroordeeld zijn wegens belastingontduiking is zeer ongeloofwaardig. Om een verblijfsvergunning voor Curacao aan te vragen, moet men nl een VOG overleggen. Die krijgt men niet na een veroordeling.
  De arme man speelt m.i. gewoon voor het kleine broertje van de legendarische Von Munchhausen.

 3. @Drechi:
  Die arme Mossel/van Velzen lijdt (naar zijn eigen zeggen) aan dyslexie en werkt met een spellingscontrole die niet altijd onfeilbaar blijkt te zijn.
  ‘Niet theoretisch geschoolde’ (we mogen geen laaggeschoolde meer zeggen, want dat is ‘stigmatiserend’, ‘discriminerend’, niet politiek correct etc.) NLers spreken de betreffende naam in het dagelijks leven uit als ‘Luk’. Wanneer ze dat intypen ‘corrigeert’ spellingscontrole automatisch in ‘Luck’.

 4. Reeds in de jaren 90 onder Miguel werd er gesproken over hervorming. Het kwam er uiteindelijk op neer dat de bevolking werd opgezadeld met enorme lastenverhoging, en dat de regeringslieden en hun F&F exorbitant meer gingen verdienen. Na het geweldige idee van het International Mafia Federation dat er moest worden geprivatiseerd, kregen we de situatie dat er opeens 6 directeuren, 10 managers, 50 consultants en 100 den dikbetaalde figuren rondwandelden in bijvoorbeeld Kodela oh nee excuses Aqualectra. De kwaliteit was bedroevend, de rekening die je mocht betalen nog droeviger en een ieder die het kon veroorloven verliet het eiland. Sprong in de toekomst anno nu, weer wordt er een geweldig plan gepresenteerd waarbij er zeer snel hervormd zal worden eerlijk eggies heus waar. Weeral zal de bevolking te maken krijgen met een lastenverzwaring boven op lastenverzwaring. De gobierno en sons en F&F zullen geen dubbeltje achteruit gaan. Integendeel zij zullen zich meer gaan toe eigenen. Een ieder met historisch besef kan zich nog het fragment herinneren met Cesar Prince. Die verklaarde toen dat de vergoeding die werd betaald niet toereikend was, en dat de bevolking hem goed moest betalen aangezien hij daar neer is gezet om hun te vertegenwoordigen. Ook David Dick vertelde toen voor de camera dat de bevolking niet moest morren over de vergoedingsverhoging die hij zichzelf toedichte, want “E sen no ta jega”. En zo denken er nog velen in de gobierno erover. Nooit zullen zij toestaan dat er een verlaging van hun vergoeding komt. Als een echte Marie Antoinette zullen ze zeggen dat de bevolking niet moet zeuren over de vergoeding van de gobierno en gewoon koekjes moet eten en meer belasting betalen. Ten slotte betreffende mevrouw van Puffelen. Ik weet zeker dat het een lief vrouwtje is en op haar naieve wijze er het beste van wil maken. Maar wat wij nu nodig hebben is een Margareth Tatcher die wild om zich heen slaat met haar handtas en laat zien dat er niet met haar te spotten valt. Vriendelijkheid wordt door de gobierno en sons gezien als Paloli gedrag. En kan een media expert aub doorgeven aan “his excellency” dat zijn jasje te kort is? Oh ja Alejandra ziet er schattig uit met die witte laarsjes, dat mag wel gezegd worden. Verder kort samengevat en concluderend, tegen de tijd dat de CO(N)HO eindelijk wordt besproken zal het kabinet (P)Rutte 4 al gevallen zijn en hebben we een kabinet PVV-FvD en BBB. Dus ik verwacht dat het concept dan met een grote boog in de ronde archiefbak geworpen zal worden, en dan zal er per post een ansichtkaartje gestuurd worden naar het boevennest met daarop “onmiddellijk verlagen van jullie vergoeding met 75% -stop- anders geen cent meer uit Nederland naar jullie -stop- “

 5. Er moet nog heel veel water door de Rijn stromen voordat alles in kannen en kruiken is.

  “Er ligt hier en daar nog wat huiswerk. Zo is afgesproken dat de bezwaren die er bestaan over de bevoegdheden van de financieel toezichthouders C(A)ft ‘in de implementatiefase verder worden uitgewerkt’.
  Ook worden de afspraken over de mogelijke implicaties van de uitwerking van het samenwerkingsprotocol tussen het C(A)ft en het Coho met daarin de onderlinge taken, rollen en verantwoordelijkheden ‘vastgelegd’. ,,Het Coho en het C(A)ft zullen met de regeringen van de landen over het samenwerkingsprotocol overleggen, voor dit tot stand kan komen of kan worden gewijzigd.” “

  Het lijkt wel of er nu een akkoord is, lees goed dan weet je weer genoeg.

 6. Na 23 maanden wordt het COHO voorstel ingediend.
  23 maanden treineren, rekken, protesteren, uitstellen.
  Maar we zijn er nog steeds niet.
  Nu gaan we door naar de volgende ronde.
  Nu moet het nog aan worden genomen door de betreffende parlementen.
  Voorstel indienen klap erop van de voorzitter klaar?
  Nee nu kunnen de individuele statenleden nog populistische hun 5 minuten van roem scoren door hun verontwaardiging te uiten.
  En het kan pas bij meerderheid van stemmen als wet worden aangenomen.
  Ik zie nog een jaar of langer komen.

 7. Op de foto zie ik in ieder geval 3 kapitalenkostende paljassen, die morgenochtend vervangen kunnen worden door een storingvrije, goed beveiligde videocommunicatie.

 8. Als voorwaarde voor het verlenen van de liquiditeitsleningen is afgesproken dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten ‘versneld werken aan hervormingen die hen versterken’. ,,De landen houden zich aan die afspraak”, meldt de persverklaring.

  1 april?

 9. COHO???, op zijn Hollands gezegd, er komt hier dus geen ene moer van te recht. Het gaat de Nederlandse belastingbetaler alleen weer klauwen vol geld kosten, met andere woorden miljarden in een bodemloze curacrimse put gooien. Wanneer komt het NL volk eens in opspraak tegen de corrupte regering op curacrim.

 10. We zijn het weer eens. We hebben afgesproken versneld aan de hervormingen te gaan werken Ja, ja. Alleen nog even het meest heikele punt, waarop tot nu toe de onderhandelingen zijn gestrand, oplossen en het feest op Forti kan beginnen.
  Met een D 66 er aan het Nederlandse roer kan dat geen probleem zijn
  Kabinet, vanaf nu het land en bevolking eerst graag.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -