28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AntilliaansDagblad | ‘Lastercampagne tegen Nijdam’

Kabinet Silvania: Duidelijk dat een groep in samenleving geen belasting wil betalen


Willemstad – ,,De afgelopen weken is vrijwel iedereen getuige van de lastercampagne die door Richeron Balentien via de (social) media tegen de heer Wim Nijdam, werkzaam als projectleider tax-compliance bij de Ontvanger, wordt gevoerd.”

Zo begint een communiqué van het Kabinet van de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK). ,,Zonder enige feitelijke onderbouwing wordt de heer Nijdam in verband gebracht met de meest uiteenlopende onoorbare zaken. Kennelijk moet de heer Nijdam maar accepteren dat een Facebook-journalist, die alleen maar fake news verspreidt, zijn goede naam en faam aantast. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, toch? Daar moet je maar tegen kunnen.”

De persverklaring brengt in herinnering: ,,Vorig jaar beweerde deze ‘journalist’ nog dat een Venezolaanse dame zelfmoord zou hebben gepleegd vanwege de invorderingsmaatregelen die de Ontvanger zou hebben genomen. De minister van Financiën werd daar door Richeron persoonlijk voor verantwoordelijk gehouden. Nog dezelfde dag bleek deze dame in het geheel geen belastingschulden te hebben en moest Richeron op zijn eerdere stellige uitspraken terugkomen.”

Het Kabinet van Silvania gaat ook in op een recente publicatie over een bar die Nijdam op Aruba zou hebben (genaamd Yolo 23 nv, red.): ,,Richeron heeft onder dreiging van de advocaat van de daadwerkelijke eigenaar van de betreffende bar ook moeten rectificeren.”
En: ,,In tegenstelling tot de uitlatingen van de fake-news-journalist Richeron Balentien zijn de prestaties van de heer Nijdam wél met feiten te onderbouwen”, waarna uitvoerig wordt ingegaan op de ‘zichtbare impact van de door Nijdam gecoördineerde compliance-acties in drie verschillende jaren’.

Elke keer als de belastingopbrengsten door de compliance-acties van Wim Nijdam toenemen, organiseren zich volgens het Kabinet van bewindsman Silvania ‘krachten om hem weer zo snel mogelijk bij de Ontvanger te laten verdwijnen’.

,,Helaas moet hij dit voor de derde maal aan den lijve ondervinden.” Het is ‘ronduit schandalig’ dat wordt toegestaan dat een professional die zich inzet voor het Land op deze manier en ‘zonder enige feitelijke onderbouwing’ publiekelijk aan de schandpaal wordt genageld.

,,Richeron verwijst naar documenten die hij zou hebben en brieven die hij van de heer Nijdam zou hebben ontvangen zonder deze daadwerkelijk te tonen. Hij schroomt zelfs niet om vertrouwelijke fiscale informatie tijdens een livestream op Facebook te delen.”

De persverklaring van Silvania concludeert: ,,Het is duidelijk dat er een groep is in onze samenleving die geen belasting wil betalen en om die reden een lastercampagne tegen de heer Nijdam orkestreert. Het toegeven aan deze groep zorgt er weer voor dat de goeden voor de slechten moeten betalen en de armen voor de rijken. We mogen dit niet toestaan en moeten de heer Nijdam juist steunen met zijn werk binnen de Belastingdienst.”

Vernedering in de kelder
Nijdam werkt sinds medio 2015 met tussenpozen als projectleider tax-compliance bij de Ontvanger en de Inspectie der Belastingen. Volgens het Kabinet van minister Silvania van Financiën was hij ‘de afgelopen jaren een speelbal van de politiek’. In 2019 werd Nijdam na de brand in het Belastingkantoor aan de Regentesselaan door de toenmalige secretaris-generaal (SG) van Financiën belast met het herstel van door de brand beschadigde documenten en de verhuizing van het archief.

,,Er is in 2019 bewust voor gekozen om de kwaliteiten van de heer Nijdam níet in te zetten om de invordering van belastingen na de brand zo spoedig mogelijk te hervatten. Sterker nog: Nijdam mocht zich onder de vorige regering na de brand helemaal niet meer met de invordering bemoeien.” De reden daarvoor laat zich raden, aldus het Kabinet van Silvania.

,,Na deze vernedering in 2019 – hij heeft letterlijk in opdracht van het ministerie van Financiën de kelder aan de Regentesselaan moeten opruimen – had hij in 2021 kunnen bedanken voor de eer om voor de derde maal een tax-compliancetraject op te starten, wetende hoe dit weer zou kunnen eindigen. Hij heeft er echter voor gekozen om de Belastingdienst en daarmee het Land Curaçao vooruit te helpen in plaats van voor hetzelfde geld andere opdrachten met minder hoofdpijn uit te voeren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

 1. Nijdam werkt full time voor SOAB maar staat er niet op de loonlijst en stuurt voor ieder uurtje een factuurtje tegen waanzinnig consultantstarief.

  Zijn collegas betalen gewoon belasting en premies. Nijdam niet.

  Laat een SOAB collega eens deze constructie voorstellen bij de SOAB directie.
  All animals are equal, but some animals are more equal than others.

  Fiscaal mag dit niet eens, als je maar 1 opdrachtgever hebt, en al jaren.

  Maar wie controleert de belastingdienst?

  Juist. Heer Nijdam.

  Un buerguensa total.

 2. Wat is er in dit land dat iedereen met hun kont aan functies vastgeplakt willen blijven? Neem aan dat Nijdam iets gestudeerd heeft en iets kan? Er zijn duizenden andere functies wereldwijd waar hij met plezier kan werken, neem ik aan. Waarom in zo een vijandige sfeer blijven werken? Voor het geld?

  Alleen dat al, diskwalificeert Wim Nijdam als professional en de vraag is, heeft hij honing aan zijn kont dat Sivlvania niet voor een andere kan kiezen? Als iemand onderwerp van controverse is dan kies je toch voor een andere. Niemand is onmisbaar.

 3. Het blijft aanmodderen op deze klip.
  Loopt niet echt lekker daar bij het belastinkantoor.
  Ondanks alle uitzendkrachten, experts en consultants, intern en extern.
  Samenwerken op een professionele manier is een utopie.

  Het hele instituut moet opnieuw ingericht worden, met een “schone” en “frisse”top, die onafhankelijk opereert van de politiek en bevriende consultants.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -