26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Deze regering is tegen toerisme’

Chata-voorman: Discriminatie tussen YdK en andere gevaccineerde reizigers

Willemstad – Het beleid van deze regering is er volgens Hans Slier, eigenaar van Papagayo Resort en ook voorzitter van belangenverenging Chata, op gericht om het toerisme zo langzaam mogelijk te laten opstarten.

,,En daarmee gijzelt deze regering samen met epidemioloog Izzy Gerstenbluth de economie, de werkgelegenheid en het bestaansrecht van tienduizenden gezinnen.” Een hard statement van een teleurgestelde en boze hotelondernemer.

,,Er wordt een discriminerend beleid gevoerd inzake het binnenlaten van volledig gevaccineerde YdK (Yu di Kòrsou, lees: ingezetenen) ten opzichte van volledig gevaccineerde buitenlanders”, stelt Slier.

,,De YdK hoeft in de meeste gevallen geen antigeentest te doen drie dagen na aankomst, maar toeristen in dezelfde gevallen wel. Dat is pure discriminatie en zorgt samen met de zeer slecht geregelde verkrijging van inreispapieren ervoor dat het toerisme naar Curaçao ver achterblijft bij vergelijkbare bestemmingen.”

De voorzitter van Curaçao Hospitality and Tourisme Association – waarschijnlijk de grootste belangenorganisatie op het eiland – heeft er geen goed woord voor over: ,,Het wordt toeristen dus opzettelijk moeilijk gemaakt en dat terwijl wij een van de veiligste landen zijn met een nieuw groot ziekenhuis. Daarnaast hebben de inwoners van Curaçao en de economie de toeristen keihard nodig. Deze regering praat de hele tijd over dat toerisme de enige weg is naar herstel, maar handelt daar totaal niet na.”

Hij geeft een aantal andere ‘onverklaarbare voorbeelden’. Zo heeft Aruba al lang een goed werkende app in gebruik, waarmee toeristen soepel aan alle voorwaarden kunnen voldoen. ,,Deze app hebben ze ‘om niet’, dus gratis, aangeboden aan Curaçao. Maar nee, Curaçao accepteert dit aanbod niet en moet zo nodig zélf een app ontwikkelen die nu al vele maanden niet functioneert en tot veel problemen en opstoppingen leidt voor toeristen.”

En er is méér dat de resorteigenaar danig stoort: ,,De hele Europese Unie gaat over op een coronapaspoort/app, ook de ABC-eilanden mogen daar gratis op inhaken. Maar nee, Curaçao gaat weer zijn eigen app ontwikkelen.”

Geen land ter wereld, aldus Slier, en al helemaal niet de eilanden om ons heen, gebruikt de antigeentest drie dagen naar aankomst. ,,Maar nee, Curaçao weet het beter dan de hele wereld en voert hem als enige wel in.”
De frustratie bij de Chata-voorman is groot, want zo vraag hij zich hardop af: ,,Wat maakt het dat wij altijd ons eigen graf blijven graven en niks van anderen willen aannemen, ook al zijn die zaken door de hele wereld inmiddels in gebruik en bewezen?”

Slier: ,,Wij hebben het mooiste eiland in de wereld, maar blijken in staat om er elke keer weer het minste van te maken. Waarom kunnen we niet naar elkaar en naar anderen luisteren en samen van ons fantastische eiland het meest welvarende eiland ter wereld maken?”

Volgens hem hebben het bedrijfsleven en alle stakeholders regelmatig het idee dat ‘er wel heel veel met hun gesproken wordt, maar dat er nooit naar hun geluisterd wordt’. En indien er nieuwe maatregelen of beslissingen genomen worden, dan worden die gebrekkig met het bedrijfsleven en de betrokken instanties gecommuniceerd; dat geldt zelfs voor bijvoorbeeld de vliegmaatschappijen die de maatregelen moeten uitvoeren.

De voorzitter van de vereniging, die leden telt in alle gelederen van de toeristische sector, gelooft dat het wél mogelijk is: ,,Want als we dat doen, luisteren naar elkaar en naar anderen, dan is het eigenlijk heel makkelijk. Curaçao is namelijk top. Het ligt honderd procent aan onszelf! Curaçao heeft de potentie; nu moeten wij nog de wil hebben.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

13 reacties

 1. @Loes schreef;
  “Wij… Op Curacao is er geen wij. Was dat er maar.”

  Ik had het niet specifiek over de WIJ op of van Curaçao, maar ik wil er wel verder op voortborduren. Een echt Curaçaos WIJ-gevoel is vrijwel onmogelijk. (Geldt overigens niet alleen voor Curaçao.) Ten eerste gaat het niet om een homogene gemeenschap, maar ook in landen die echte homogene bevolkingen herbergen bestaat er geen sluitend ‘WIJ gevoel’.
  De “Wij” en “ONS” zijn geen van beiden een totaliteit.

  Wat ik op het forum ontwaar zijn WIJ en ONS reacties van mensen, Curaçaoënaars die misschien niet beseffen dat wanneer zij het over Wij en Ons hebben, het ook over zichzelf hebben, want “WIJ” in hun geval = WIJ + ik.
  Zij maken dus zelf deel uit van de WIJ en ONS waar zij over klagen. En sommigen van de WIJ en ONS roepers zijn in feite niet eens Curaçaoënaars. (lol)

  Zelfs in families/gezinnen bestaat er niet een echt Wij /Ons gevoel. En als er wel een Wij/Ons gevoel heerst, dan is het van tijdelijke aard. De meeste moorden vinden dan ook plaats in familiekring. In Nederland zeker, maar ook in de rest van de wereld. Er kan door regeringen en/of politieke partijen wel een sfeer van Wij/Ons gecreëerd worden maar dan gaat het meestal om een vals idee van Wij én is het ook nog van tijdelijke aard.

  Ik probeer wat voorbeelden aan te dragen. Het Wij en Ons gevoel is het duidelijkst te waarnemen in Sport, internationale sportevenementen, en oorlog. Maar zelfs oorlogen creëren niet een zuiver Wij-gevoel. Bijvoorbeeld de 2e W.O. In vrijwel alle Europese landen waar de Duitse Nazis binnenvielen was er een deel van de bevolking pro Duits, er was altijd een soort van 5e colonne. Ook in Nederland.

  Zelfs in de Slavische landen waarvoor de Duitse nazi’s voor de bewoners niet bepaald leuke plannen hadden bedacht, waren er mensen, waaronder o.m. Serviërs, Kroaten, Bulgaren e.a. midden en oost-Europeanen, die zich vrijwillig bij de Nazi’s aanmelden om Europa en Rusland te veroveren. Dus ook weer een vals Wij-gevoel.

  Persoonlijk zal ik zeer zelden de woordjes ‘wij of ons/onze’ bezigen. Ook in het echte leven, niet alleen virtueel. Ik bezig de 3 woordjes wel, maar dan alleen als het logisch is. Bijvoorbeeld als ik met 1 of samen met een stuk of 3 man naar een evenement, de kroeg of op vakantie ga. Dan is het wel logisch dat ik het over wij, ons, of onze reis naar waar dan ook spreek of vertel. ‘Wij’ hebben daar het museum bezocht, ze hebben ‘ons’ bestolen, ‘wij’ hebben genoten van de voorstelling etc en etc.

  Er zijn levensvormen die echt “WIJ” zijn. Maar de mensheid is geen Mierenbeschaving.
  Zolang er mensen bestaan die (zelf) onafhankelijk van de geldende normen kunnen denken, zal er nooit een zuivere WIJ op deze wereld bestaan.

  De enige manier is als er onverhoopt een buitenaardse beschaving het op de mensheid heeft gemunt. Als de mensheid met uitroeiing wordt bedreigd, dan kan ik me zo voorstellen dat er een echte ‘wereldwijde-WIJ’ ontstaat, maar zelfs dan is het niet zeker. Want zelfs als de mens met uitroeiing wordt bedreigd dan nog is en blijft de mens zelfzuchtig, egoïstisch en eigenlijk heel vaak ‘niet-deugend’.

  Ik kan nog veel meer voorbeelden aandragen, maar het wordt dan een echt lang stuk. Het is mijn denken, en natuurlijk is niet iedereen het met mij eens. Ook dat weer is logisch. (wink)

 2. Curaçao is namelijk top. Het ligt honderd procent aan onszelf! Curaçao heeft de potentie; nu moeten wij nog de wil hebben.

  De wil is er niet bij de politiek

 3. Wij… Op Curacao is er geen wij. Was dat er maar.
  Op Curacao gaan we voor niemand opzij en ook niet voor elkaar. Met z’n 2e naast elkaar door een deur proberen te gaan.

  Trots is prima. Maar aan koppigheid en kortzichtigheid heb je niks in tijden van volslagen afhankelijkheid en financieel nood.
  Als je zelf niet respectloos behandeld wil worden dan moet je beginnen met anderen met respect te behandelen.
  Respect moet beginnen bij je zelf en dat moet je ook kunnen geven aan anderen. Dan kom je naar een wij.
  Anders wordt die koppige trots een handicap en belemmering voor ontwikkeling en groei.

  De hele wereld heeft economische problemen.
  Niet alleen het supermooie met een enorm “toeristisch” potentieel maar piep kleine en volslagen afhankelijk van wat gebracht wordt. Curacao.

 4. Politiek Egoïsme, jaloersheid, corruptie en hebzucht, aangeleerde discriminatie, incompetentie, in een omgeving met taal beperkend onderwijs, instant gehouden door een gebrek aan eerlijkheid, visie, controle en sancties.
  Zolang de “Leiders’ laten zien dat stelen, liegen en bedriegen loont dan is alle andere verloren. Politiek is er geen “Wij”
  Die salarisverhoging en het weigeren van 25% korting zegt alles.

 5. @Wie worden er bedoeld? Wie zijn die “WIJ”?

  “Wij denken vaak dat we slimmer zijn dan de professoren” .
  “We denken vaak dat de wereld draait om curacao” .

  Wie is eigenlijk “WIJ”? Of liever, wie worden er allemaal bedoeld? Alle forumleden of een bepaald gedeelte van de forummers?

  Als medeforumlid maak gebruik van het recht om te reageren, met name op en over het onjuiste/onterecht gebruik van woorden als o.m. ‘WIJ’, ‘ONS’, ‘ONZE’ en etc.

  Wijlen tante Trui en haar binnenlui bijvoorbeeld. Zij had(den) er een gewoonte van gemaakt om “ongevraagd” namens ieder forumlid te praten, of eisen te stellen e.d. Soms zelfs namens de toenmalige moderator oftewel de commentpolis. (lol)
  Alsof ieder forumlid het automatisch eens met haar is of zou zijn. Gelukkig waren er een paar, waaronder ik, die lieten merken dat zij, tante Trui c.s., absoluut niet namens hen sprak. Tja, hoe durf je eigenlijk ongevraagd namens iedereen te praten, alsof ieder forumlid van hetzelfde is, of uit hetzelfde hout is gesneden als diegenen die ongevraagd namens anderen menen/denken te moeten praten?

  Als met “WIJ en ONS” bedoeld wordt elke Curaçaoënaar, is het nog erger. Want dan vraag ik me af, kennen degenen die in feite een brutaliteit begaan om “ongevraagd en onterecht namens alle Curaçaoënaars te praten” dan alle Curaçaoënaars persoonlijk? Nee dus, natuurlijk niet!!

  Dan zal ik even voor mezelf praten. Ik ben Curaçaoënaar, maar ik heb nooit gedacht of gemeend dat ik slimmer ben dan professoren, wetenschappers e.a. geleerden. Het is ook nooit bij me opgekomen, laat staan dat ik ooit het idee heb gehad of zelfs de gedachte dat de wereld om Curaçao draait, of dat Curaçao het middelpunt is van het universum. Zulke gedachten zijn n.l. de belachelijkheid zelve.
  En ik ben er ook vrij zeker van dat er genoeg Curazoleños bestaan, zeer waarschijnlijk een overgroot deel, dat niet lijdt aan dat soort wanen/hallucinaties.

  Mijn reactie is absoluut niet gericht aan of tegen degene op wiens reactie ik nu reageer. Ken hem niet, het interesseert mij ook niet wie hij is. Vandaar ik uit beleefdheid zijn naam/alias niet benoem. Want hij is niet de enige die meent ongevraagd voor alle anderen te moeten praten, menigeen hier op het KKC-forum doet niet anders.

  Als tiener kwam ik al in verzet wanneer vrienden, kennissen of zelfs familie ongevraagd namens mij dachten te kunnen, te mogen of te moeten spreken. Ik ben niet het type dat zich in een bepaald keurslijf laat dwingen. Ik denk trouwens dat mensen die vaak iedereen willen betrekken in hun problemen of bij hun meningen meestal zwakke persoonlijkheden zijn. Men moet het alleen afkunnen, vooral niet iedereen erbij slepen, en dan ook nog ongevraagd. Soms moet het samen. En dat geldt voor bijna alles in het leven.

  Ben natuurlijk niet zo naïef te denken dat het nu opeens afgelopen is met het WIJ en ONS gedoe op het forum. Het is niets nieuws, het onterechte gebruik van WIJ en ONS om kracht te zetten bij bepaalde meningen zal actueel blijven.

  Maar ik wil het toch gezegd hebben. Dus bij deze heb ik gezegd.(wink)

 6. CoronaCheck app wordt uitgebreid met coronapaspoort – ICT&health

  De bezwaren die Nederland had, en heeft, met betrekking tot de opslag van medische gegevens die mogelijk overbodig zijn, zijn tijdens de onderhandelingen over het gezamenlijke corona reisbeleid ‘gesneuveld’.

  Met de implementatie van de COVID-19-paspoorten wil de Commissie het vrije verkeer binnen de EU herstellen – een grondrecht van Europese burgers dat sinds maart 2020 ernstig werd beperkt.

  https://www.icthealth.nl/nieuws/coronacheck-app-wordt-uitgebreid-met-coronapaspoort/

 7. Aruba a bay di nivel 4 (esun mas halto contra biahe) pa ‘nivel desconoci’ di Covid19 cu ta esun mas abou cu nivel 1.

  Tabata e siman aki cu e Centro pa control di malesa y prevencion (CDC) a suavisa restriccion di biahe pa riba 110 pais y teritorio.

  Aruba tabata un di nan cu a conoce un cambio. Mientras cu e esun mas abou (gris) esaki no necesariamente ta positivo, sino mas bien ta uno cu ta cuestiona e ‘nivel’ pa possible falta di informacion y ta pone cu no conoce e nivel di Aruba.

  https://www.noticiacla.com/news/22612

 8. Je kan kiezen of iets krijgen of de opdracht geven (aan Friends and family) om iets te maken.
  Met de eerste heb je een product dat werkt, gratis.
  Met de 2de kan je gemeenschapsgeld in, deels, je eigen zak laten verdwijnen.
  Ministers en statenleden moeten hun investering terug verdienen dus welke optie gaat het worden?
  Zelfs al zou de ontwikkelde app helemaal niet werken is dat geen probleem dan kan de volgende er weer aan verdienen.
  Dat is de uitleg van economische ontwikkeling.

 9. Een byside , friend of family van een Minister is al bezig met het ontwerpen van een lokale “app”?,
  Tegen de hoofdprijs?
  Werkt waarschijnlijk net zo feilloos als de gemiddelde website van de overheid en net zo vlot als de internetverbinding van “Slow”

 10. Wij denken vaak dat we slimmer zijn dan de professoren .
  We denken vaak dat de wereld draait om curacao .
  Pasobra nos mes por .

 11. ,,Deze app hebben ze ‘om niet’, dus gratis, aangeboden aan Curaçao. Maar nee, Curaçao accepteert dit aanbod niet en moet zo nodig zélf een app ontwikkelen die nu al vele maanden niet functioneert en tot veel problemen en opstoppingen leidt voor toeristen.”
  Maw: een vriendje is momenteel aan het hobbyen om een app in elkaar te flansen. Een app die niet werkt, alleen op Curacao wordt gebruikt, en dusdanig slecht is dat de app nooit ergens buiten Curacao wordt gekocht

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -