27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 16:36

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Andere aanpak hartziekten nodig’

Doden voorkomen door te kijken naar rasverschillen

Willemstad – Als het medisch vakgebied cardiologie, dat zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van het hart, meer onderscheid zou maken in raciale kenmerken van mensen, zouden veel doden voorkomen kunnen worden.

Dat was de boodschap van cardioloog Arthur Liqui Lung, tijdens een onlangs gehouden presentatie voor de Vereniging Antilliaans Netwerk.
De specialist: ,,In de VS kunnen per jaar ongeveer 57.000 doden worden voorkomen mits adequate behandeling wordt verkregen.”

Liqui Lung vraagt zich onder andere af of de meest gangbare richtlijnen toereikend zijn en of alle mensen hetzelfde behandeld moeten worden onafhankelijk van geslacht of ras.

- Advertentie -

Zo weet de cardioloog dat er in de Verenigde Staten jaarlijks 8.000 doden onder de zwarte Amerikanen kunnen worden voorkomen mits er een raciaal onderscheid wordt gemaakt in de behandelingsstrategie, waarbij de bloeddrukbehandeling en controle via 24 uurs bloeddrukmeting een grote rol speelt. Het meten van de centrale bloeddruk laat zien dat zwarte mannen eerder hypertensie ontwikkelen dan blijkt uit de normaal gemeten bloeddruk aan de arm.

Zwarten met andere chronische ziekten aan het hart en nieren en/of diabetes hebben een moeilijker te controleren bloeddruk dan vergelijkbare witten met dezelfde ziekte-achtergrond. ,,Diffuse macro- en microvasculaire dysfuncties zijn reeds op jonge leeftijd aantoonbaar, bij veronderstelbaar gezonde zwarte mannen”, aldus de specialist. Een microvasculaire dysfunctie is een functiestoornis van de kleine bloedvaatjes van de hartspier, waardoor pijnklachten op de borst en/of kortademigheid kunnen ontstaan.

De cardioloog noemt nog meer verschillen tussen zwarte en witte mannen: ,,Zwarte mannen hebben minder (ernstig) coronaire stenosen (vernauwingen in de kransslagaders) dan witte. Maar zwarte mannen hebben wel een grotere kans om hieraan dood te gaan.”

Kortom, zo stelt Liqui-Lung vast: ,,Er zijn fysiologische en/of genetische verschillen in de manier waarop hartaandoeningen zich manifesteren bij Afro-Amerikanen en blanken. Zwarte mannen hebben 50 procent meer kans om te overlijden aan hartaandoeningen dan blanke mannen. Afro-Amerikanen met hartfalen reageren doorgaans anders op dezelfde medicijnen dan blanken. Hoge bloeddruk lijkt een grotere rol te spelen bij hartfalen bij Afro-Amerikanen dan bij blanken.

- Advertisement -

Zwarte mannen hebben meer kans op blokkades in kleinere bloedvaten in het hart dan in de grotere slagaders. En hoewel zwarten versus blanken hogere beroertepercentages hebben, komt atriumfibrilleren (AF, hartritmestoornis) minder voor.”

Deze paradoxaal lagere mate van AF kan volgens de deskundige worden verklaard door beperkingen in de huidige methoden die worden gebruikt om AF te diagnosticeren in populatiestudies.

Ten aanzien van hoge bloeddruk stelt hij vast dat dit vaker en ernstiger voorkomt in de zwarte patiënt. Risicofactoren zijn een lagere socio-economische status en inname van een hoog-natrium (zout) en laag kalium bevattend dieet. ,,Slechte voeding van zwangere vrouwen leidt tot kinderen met een laag geboortegewicht met alle complicaties van dien”, zo voert Liqui Lung verder aan.

Niet alleen zijn er verschillen tussen wit en zwart, er zijn ook verschillen met Zuid-Oost-Aziatische mensen die een kwart van de wereldbevolking vormen. Zuid-Oost-Aziaten sterven vaker aan arthero sclerotische cardiovasculaire aandoeningen (slagaderziekte). Uit meerdere studies is gebleken dat ‘south east’ Asians op jongere leeftijd een hoger percentage van diabetes en dyslipaedemie (dit is een stofwisselingsafwijking) ontwikkelen vergeleken met de Kaukasische blanke.

De cardioloog geeft nog meer medisch-technische voorbeelden. Maar de belangrijkste conclusie is volgens Liqui Lung dus dat er meer naar de raciale verschillen gekeken moet worden om hier ook een meer specifieke behandeling op te kunnen toepassen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -