28 C
Willemstad
• zondag 16 januari 2022 18:21

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Andere aanpak hartziekten nodig’

Doden voorkomen door te kijken naar rasverschillen

Willemstad – Als het medisch vakgebied cardiologie, dat zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van het hart, meer onderscheid zou maken in raciale kenmerken van mensen, zouden veel doden voorkomen kunnen worden.

Dat was de boodschap van cardioloog Arthur Liqui Lung, tijdens een onlangs gehouden presentatie voor de Vereniging Antilliaans Netwerk.
De specialist: ,,In de VS kunnen per jaar ongeveer 57.000 doden worden voorkomen mits adequate behandeling wordt verkregen.”

Liqui Lung vraagt zich onder andere af of de meest gangbare richtlijnen toereikend zijn en of alle mensen hetzelfde behandeld moeten worden onafhankelijk van geslacht of ras.

Zo weet de cardioloog dat er in de Verenigde Staten jaarlijks 8.000 doden onder de zwarte Amerikanen kunnen worden voorkomen mits er een raciaal onderscheid wordt gemaakt in de behandelingsstrategie, waarbij de bloeddrukbehandeling en controle via 24 uurs bloeddrukmeting een grote rol speelt. Het meten van de centrale bloeddruk laat zien dat zwarte mannen eerder hypertensie ontwikkelen dan blijkt uit de normaal gemeten bloeddruk aan de arm.

- Advertentie -

Zwarten met andere chronische ziekten aan het hart en nieren en/of diabetes hebben een moeilijker te controleren bloeddruk dan vergelijkbare witten met dezelfde ziekte-achtergrond. ,,Diffuse macro- en microvasculaire dysfuncties zijn reeds op jonge leeftijd aantoonbaar, bij veronderstelbaar gezonde zwarte mannen”, aldus de specialist. Een microvasculaire dysfunctie is een functiestoornis van de kleine bloedvaatjes van de hartspier, waardoor pijnklachten op de borst en/of kortademigheid kunnen ontstaan.

De cardioloog noemt nog meer verschillen tussen zwarte en witte mannen: ,,Zwarte mannen hebben minder (ernstig) coronaire stenosen (vernauwingen in de kransslagaders) dan witte. Maar zwarte mannen hebben wel een grotere kans om hieraan dood te gaan.”

Kortom, zo stelt Liqui-Lung vast: ,,Er zijn fysiologische en/of genetische verschillen in de manier waarop hartaandoeningen zich manifesteren bij Afro-Amerikanen en blanken. Zwarte mannen hebben 50 procent meer kans om te overlijden aan hartaandoeningen dan blanke mannen. Afro-Amerikanen met hartfalen reageren doorgaans anders op dezelfde medicijnen dan blanken. Hoge bloeddruk lijkt een grotere rol te spelen bij hartfalen bij Afro-Amerikanen dan bij blanken.

Zwarte mannen hebben meer kans op blokkades in kleinere bloedvaten in het hart dan in de grotere slagaders. En hoewel zwarten versus blanken hogere beroertepercentages hebben, komt atriumfibrilleren (AF, hartritmestoornis) minder voor.”

- Advertisement -

Deze paradoxaal lagere mate van AF kan volgens de deskundige worden verklaard door beperkingen in de huidige methoden die worden gebruikt om AF te diagnosticeren in populatiestudies.

Ten aanzien van hoge bloeddruk stelt hij vast dat dit vaker en ernstiger voorkomt in de zwarte patiënt. Risicofactoren zijn een lagere socio-economische status en inname van een hoog-natrium (zout) en laag kalium bevattend dieet. ,,Slechte voeding van zwangere vrouwen leidt tot kinderen met een laag geboortegewicht met alle complicaties van dien”, zo voert Liqui Lung verder aan.

Niet alleen zijn er verschillen tussen wit en zwart, er zijn ook verschillen met Zuid-Oost-Aziatische mensen die een kwart van de wereldbevolking vormen. Zuid-Oost-Aziaten sterven vaker aan arthero sclerotische cardiovasculaire aandoeningen (slagaderziekte). Uit meerdere studies is gebleken dat ‘south east’ Asians op jongere leeftijd een hoger percentage van diabetes en dyslipaedemie (dit is een stofwisselingsafwijking) ontwikkelen vergeleken met de Kaukasische blanke.

De cardioloog geeft nog meer medisch-technische voorbeelden. Maar de belangrijkste conclusie is volgens Liqui Lung dus dat er meer naar de raciale verschillen gekeken moet worden om hier ook een meer specifieke behandeling op te kunnen toepassen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | VPRO zendt ‘Atardi’ uit van Selwyn de Wind

Persbureau Curacao De VPRO zendt op donderdag 27 februari de documentaire ‘Atardi’ uit over het leven van Rudy Plaate. De film is gemaakt door Selwyn de Wind. Gedurende...

PBC | Opnieuw drie mensen op Curaçao overleden aan corona

Persbureau Curacao Voor de tweede dag op rij zijn er op Curaçao drie mensen overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om twee patiënten in het CMC...

Column Youp | Massaal muiten

Is die Stef Blok nou een handige politieke Harrie of gewoon een doortrapte achterbakse lafbek? Hoe ranzig is het om bij je afscheid als minister van Economische...

Law360 | Italy’s ‘King of Slots’ sues Spyware Co. for hacking his Iphone

An Italian casino owner known as "King of the Slots" is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his native country and...

DH | UPDATE: Airport closure 9:00pm today

AIRPORT -- The Princess Juliana International Airport has announced a scheduled closure at 9:00pm on Saturday, January 15. This to ensure safety due to limited staff at...

Ingezonden | De klantvriendelijkheid van Curgas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -
- Advertentie -