29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 21:27

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bonaire pleegt zeker geen ecocide’

Dat de overheid van Bonaire ‘ecocide pleegt’ wordt ten stelligste ontkend

Kralendijk – Gezaghebber Edison Rijna trekt in zijn voorwoord van de nieuwe editie van Bon Bini Bonaire fel van leer tegen de ophef die het laatste half jaar is ontstaan over tal van projecten waarvoor plannen worden ontwikkeld.

Dat de overheid van Bonaire ‘ecocide pleegt’ wordt door hem ten stelligste ontkend. ,,Onlangs werden we beschuldigd van ecocide omdat wij de aanvoer van goederen, waaronder eerste levensbehoeften, willen zekerstellen door een kleinschalige containerhaven te ontwikkelen. Dat is nodig omdat de bestaande haven te klein is geworden en er onveilige situaties kunnen ontstaan. Het plan verkeert nog in de studiefase, maar nu al is er tot in de Tweede Kamer ophef over, want wij zouden koraal vernietigen.

Laat ik duidelijk zijn: voordat er een spade de grond ingaat, stellen onafhankelijke experts een Milieueffectrapportage op”, aldus de gezaghebber. Daarnaast houdt de overheid zich volgens hem ‘vanzelfsprekend’ aan zowel lokale als nationale wet- en regelgeving en de internationale verdragen die van toepassing zijn.

- Advertentie -

Het plan van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om twee brandstofterminals ‘van eveneens bescheiden omvang’ op Bonaire te bouwen, leidde ook tot commotie. Ze dienen volgens Rijna ter vervanging van de huidige, niet veilige noodvoorziening om olie aan land te brengen die nodig is voor de productie van elektriciteit en drinkwater en voor benzine en kerosine.

Ook in dit verband wordt het woord ecocide gebruikt, want het is niet duurzaam. ,,Was het maar waar dat we morgen afscheid konden nemen van fossiele brandstoffen. Bonaire wil niets liever dan zo snel mogelijk de transitie maken naar een circulaire economie, volledig draaiend op duurzame energiebronnen. Dat is het ultieme doel van ons Blue Destination-concept.”

De liefde voor de natuur is de Bonairiaan volgens hem met de paplepel ingegoten. ,,Maar we zijn geen reservaat waar we moeten leven als de eerste bewoners rond het jaar 1.000 voor Christus. Dat is om natuur en milieu te beschermen ook helemaal niet nodig. Bonaire heeft al heel lang geleden welbewust gekozen voor ontwikkeling met behoud van natuur en cultuur.”

Volgens Rijna slaagt de overheid daar, ondanks de schaarse middelen, steeds beter in. Als voorbeelden noemt hij het verbod op wegwerpplastic dat dit jaar ingevoerd gaat worden, de maatregelen om de sabalpalm voor uitsterven te behoeden, het bevorderen van het lokaal produceren van groente, fruit en vlees, het stimuleren van elektrisch vervoer en het benutten van gezuiverd afvalwater om een vogelparadijs te creëren.

- Advertisement -

,,Hoezo ecocide? Het kan natuurlijk altijd beter. Ons water- en energiebedrijf WEB heeft een plan klaarliggen om het aandeel zonne- en windenergie van nu 35 procent flink op te voeren, maar loopt tegen de regel aan dat gunstige kredietfaciliteiten wel voor (buitenlandse) energiereuzen in Europees Nederland toegankelijk zijn, maar niet voor de bijzondere gemeenten van Caribisch Nederland.

Misschien moet er in Den Haag wat minder over Bonaire en wat meer met Bonaire worden gesproken. Want met support van het Rijk kan Bonaire de weg naar een klimaatneutrale samenleving veel sneller afleggen”, zo eindigt hij zijn voorwoord.
https://bonairegov.com/pa/bestuur-organisatie/bon-bini-magazine

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -