29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 15:30

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Cyberaanval op CBCS

- Advertentie -

-Operationeel netwerk geschonden; betalingssysteem nog in orde
-Grootschalig onderzoek met experts; ook onderzoek autoriteiten

Willemstad/Philipsburg – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is, naar nu blijkt, enkele dagen terug slachtoffer geworden van wat lijkt op een grote cyberaanval.

Uit een eerste onderzoek is duidelijk geworden dat het betalingssysteemplatform niet is blootgesteld aan de hackers.
Dat heeft de CBCS zondagavond bekendgemaakt, maar op donderdagmiddag 2 september was er al informatie dat het operationele netwerk van de Centrale Bank zou zijn geschonden door de cybercriminelen.

Er werd onmiddellijk een grootschalig en volledig onderzoek ingesteld, aldus de CBCS in een persverklaring. Dit gebeurt in samenwerking met verschillende internationale en lokale cybersecurity- en forensische experts.

- Advertentie -

De Centrale Bank gevestigd in de stadswijk Scharloo heeft sindsdien het operationele netwerk ‘offline gehaald’ om alle data en andere gegevens te beveiligen en het systeem te beschermen. ,,Op dit moment is de CBCS bezig om vast te stellen welke gegevens zijn opgevraagd.”

Uit voorzorg zijn door de expertteams ook aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo is de communicatie via e-mail en externe telefoondiensten van de CBCS tot nader order ‘gedeactiveerd’. Het persbericht, bijvoorbeeld, werd gisteravond vanaf een Gmail-account verstuurd en niet vanuit de reguliere e-mail van de CBCS.
Behalve de technische maatregelen die zijn en nog worden genomen, heeft de CBCS verder ook ‘contact opgenomen met de desbetreffende autoriteiten om een diepgaand onderzoek te starten’. In het belang van dit onderzoek zal de CBCS geen verdere of gedetailleerde informatie over deze illegale cyberaanval kunnen delen.

Zo is er nog niets bekendgemaakt over de mogelijke identiteit van de cybercriminelen, waar die vandaan komen en wat in het geval van de CBCS hun doel was, en dus ook niet of de hackers uit zijn op eventueel geld. Ook is onduidelijk of, en zo ja welke gevoelige informatie is opgevraagd en verkregen.

Cybercriminelen hebben doorgaans als doel om zoveel mogelijk informatie van hun slachtoffers te verkrijgen zonder zelf ontdekt te worden. Daarbij hebben ze het gemunt op de computers, servers en soms ook website van hun slachtoffer. De CBCS-site is nog gewoon actief.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -