30 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 20:24

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | 8.041 Personen met onderstand

Antilliaans Dagblad

Willemstad – Premier Gilmar Pisas (MFK) sprak tijdens een ingelaste persconferentie over de noodzaak van Nederlandse financiële steun, want zonder dat geld – zo zei hij – zou onder meer de onderstand voor 15.000 personen in gevaar komen.

Mogelijk speelden de spanningen van de laatste tijd en de tijdsdruk waaronder gereageerd moest worden op de gebeurtenissen rond de Rijkswet Coho in de Rijksministerraad (RMR) vrijdag in Den Haag een rol.

Met een bevolking van 156.000 inwoners (een cijfer waar de regering officieel mee rekent) – baby’s en gepensioneerden meegeteld – zou dat neerkomen op circa 10 procent van de bevolking, die op het absolute minimum zitten en die dus niet in staat zijn om zelf in hun eigen bestaan te voorzien zonder deze inkomensondersteuning van de overheid.

- Advertentie -

De hoeveelheid mensen die werkelijk afhankelijk zijn van een onderstandsuitkering is nog altijd erg veel en ook gestegen sinds de coronacrisis vanaf maart 2020, maar – gelukkig – geen 15.000. In werkelijkheid gaat het om zo’n 8.000 mensen. Volgens de stand op 16 augustus 2021 zijn er 8.140 personen die op Curaçao onderstand ontvangen. Die cijfers waren een paar dagen eerder, in antwoord op Statenvragen, bekendgemaakt door Pisas’ collegaminister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en onder meer door deze krant gepubliceerd.

Het betreft dus ongeveer de helft van het aantal dat de regeringsleider vrijdag noemde. Navraag door het Antilliaans Dagblad leert dat een nadere duiding van de meest actuele cijfers het volgende weergeeft: er zijn momenteel 8.041 mensen die een onderstandsuitkering ontvangen. Hiervan krijgen 7.495 ook nog een weerbaarheidsuitkering (‘karchi di sostén’ ook wel ‘karchi di kuminda’).

Daarnaast ontvangen 4.053 personen – die géén onderstand krijgen – eveneens een weerbaarheidsuitkering. Dus in totaal ontvangen 7.495 plus 4.053 is alles bij elkaar 11.548 een weerbaarheidsuitkering. Daarnaast krijgen een totaal van 1.546 personen een baanverliezersuitkering (‘sostén laboral’).

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. ….”Deze pisas kost gobierno ‘n kapitaal. Met 6 of 7 bodyguards komt hij ‘t weekend uit mambobeach met glas whiskey in de hand, onder het mom , de zaak controleren, ja aan m’n neus, lubida”…

  @Kaat, daarom komt dit eiland nooit verder, bestuurd door een “Hip Hop” premier, de farandulero , de florence nightinggale die elk moment aangrijpt om zieken ,gevangenen en receptieste bezoeken.

  Loopt met 6 tot 8 bodyguards wiskey weg te klokken. Kan niet zo goed preten als Joe Biden, en net zo feesten als “Idi Amin, die aan de lopende band feesten hield in zijn paleizen.

  Echt een “ko’i makaku” premier dus!

 2. @ Plasje, het probleem met een YDK aan nemen in NL is dat als je ze aan hebt genomen zich na een week ziek melden of als ze op een groot bouwwerk werken niet te vinden zijn aangezien ze hun roes van de vorige nacht aan het uitslapen zijn in een verdekte kelder, dit alles heb ik zelf mee gemaakt zowel van leerlingen als ouderen, ze zijn voor geen meter vooruit te branden. Plasje noem mij een naam op van een YDK die in de bouw werkt in NL. Ik ken er wel een paar maar die werken zwart en ontvangen een uitkering !. Kom er maar in Drekkie .

 3. Deze pisas kost gobierno ‘n kapitaal. Met 6 of 7 bodyguards komt hij ‘t weekend uit mambobeach met glas whiskey in de hand, onder het mom , de zaak controleren, ja aan m’n neus, lubida.

 4. Het is toch ongelooflijk in Nederland en Engeland zitten ze te springen om personeel. Engeland wordt een beetje moeilijk omdat die nu niet meer tot de Europese Unie behoren, maar Nederland moet toch mogelijk zijn?

  In Nederland hebben ze nu zelfs de mogelijkheid om zonder cv te solliciteren dus er wordt niet naar huidskleur en afkomst gekeken. Iemand die vandaag of morgen naar Nederland reist die heeft deze week al een baan.

  Desnoods kan het ministerie van SOAW het ticket voorschieten daarbij reist natuurlijk de vraag waarom hebben we eigenlijk een Curaçao huis in Den Haag? Die had toch allang met dit voorstel moeten komen.

 5. Vragen.
  Wanneer heb je recht op :
  1) een onderstandsuitkering?
  2) een onderstandsuitkering EN een weerbaarheidsuitkering?
  3) GEEN onderstandsuitkering maar WEL een
  weerbaarheidsuitkering?
  4) hoe hoog zijn de bedragen van die uitkeringen?

  Het is mij allemaal niet duidelijk.

 6. Ach ja, je kunt van een lintenknipper toch niet verwachten dat hij een bedrag van boven de 10 paraat heeft. Vond dat het veel moest zijn en toen het bedrag op zijn salarisstrook uit zijn hoofd geleerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -