29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 15:31

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | 8.041 Personen met onderstand

- Advertentie -
Antilliaans Dagblad

Willemstad – Premier Gilmar Pisas (MFK) sprak tijdens een ingelaste persconferentie over de noodzaak van Nederlandse financiële steun, want zonder dat geld – zo zei hij – zou onder meer de onderstand voor 15.000 personen in gevaar komen.

Mogelijk speelden de spanningen van de laatste tijd en de tijdsdruk waaronder gereageerd moest worden op de gebeurtenissen rond de Rijkswet Coho in de Rijksministerraad (RMR) vrijdag in Den Haag een rol.

Met een bevolking van 156.000 inwoners (een cijfer waar de regering officieel mee rekent) – baby’s en gepensioneerden meegeteld – zou dat neerkomen op circa 10 procent van de bevolking, die op het absolute minimum zitten en die dus niet in staat zijn om zelf in hun eigen bestaan te voorzien zonder deze inkomensondersteuning van de overheid.

De hoeveelheid mensen die werkelijk afhankelijk zijn van een onderstandsuitkering is nog altijd erg veel en ook gestegen sinds de coronacrisis vanaf maart 2020, maar – gelukkig – geen 15.000. In werkelijkheid gaat het om zo’n 8.000 mensen. Volgens de stand op 16 augustus 2021 zijn er 8.140 personen die op Curaçao onderstand ontvangen. Die cijfers waren een paar dagen eerder, in antwoord op Statenvragen, bekendgemaakt door Pisas’ collegaminister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en onder meer door deze krant gepubliceerd.

- Advertentie -

Het betreft dus ongeveer de helft van het aantal dat de regeringsleider vrijdag noemde. Navraag door het Antilliaans Dagblad leert dat een nadere duiding van de meest actuele cijfers het volgende weergeeft: er zijn momenteel 8.041 mensen die een onderstandsuitkering ontvangen. Hiervan krijgen 7.495 ook nog een weerbaarheidsuitkering (‘karchi di sostén’ ook wel ‘karchi di kuminda’).

Daarnaast ontvangen 4.053 personen – die géén onderstand krijgen – eveneens een weerbaarheidsuitkering. Dus in totaal ontvangen 7.495 plus 4.053 is alles bij elkaar 11.548 een weerbaarheidsuitkering. Daarnaast krijgen een totaal van 1.546 personen een baanverliezersuitkering (‘sostén laboral’).

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

6 reacties

 1. ….”Deze pisas kost gobierno ‘n kapitaal. Met 6 of 7 bodyguards komt hij ‘t weekend uit mambobeach met glas whiskey in de hand, onder het mom , de zaak controleren, ja aan m’n neus, lubida”…

  @Kaat, daarom komt dit eiland nooit verder, bestuurd door een “Hip Hop” premier, de farandulero , de florence nightinggale die elk moment aangrijpt om zieken ,gevangenen en receptieste bezoeken.

  Loopt met 6 tot 8 bodyguards wiskey weg te klokken. Kan niet zo goed preten als Joe Biden, en net zo feesten als “Idi Amin, die aan de lopende band feesten hield in zijn paleizen.

  Echt een “ko’i makaku” premier dus!

 2. @ Plasje, het probleem met een YDK aan nemen in NL is dat als je ze aan hebt genomen zich na een week ziek melden of als ze op een groot bouwwerk werken niet te vinden zijn aangezien ze hun roes van de vorige nacht aan het uitslapen zijn in een verdekte kelder, dit alles heb ik zelf mee gemaakt zowel van leerlingen als ouderen, ze zijn voor geen meter vooruit te branden. Plasje noem mij een naam op van een YDK die in de bouw werkt in NL. Ik ken er wel een paar maar die werken zwart en ontvangen een uitkering !. Kom er maar in Drekkie .

 3. Deze pisas kost gobierno ‘n kapitaal. Met 6 of 7 bodyguards komt hij ‘t weekend uit mambobeach met glas whiskey in de hand, onder het mom , de zaak controleren, ja aan m’n neus, lubida.

 4. Het is toch ongelooflijk in Nederland en Engeland zitten ze te springen om personeel. Engeland wordt een beetje moeilijk omdat die nu niet meer tot de Europese Unie behoren, maar Nederland moet toch mogelijk zijn?

  In Nederland hebben ze nu zelfs de mogelijkheid om zonder cv te solliciteren dus er wordt niet naar huidskleur en afkomst gekeken. Iemand die vandaag of morgen naar Nederland reist die heeft deze week al een baan.

  Desnoods kan het ministerie van SOAW het ticket voorschieten daarbij reist natuurlijk de vraag waarom hebben we eigenlijk een Curaçao huis in Den Haag? Die had toch allang met dit voorstel moeten komen.

 5. Vragen.
  Wanneer heb je recht op :
  1) een onderstandsuitkering?
  2) een onderstandsuitkering EN een weerbaarheidsuitkering?
  3) GEEN onderstandsuitkering maar WEL een
  weerbaarheidsuitkering?
  4) hoe hoog zijn de bedragen van die uitkeringen?

  Het is mij allemaal niet duidelijk.

 6. Ach ja, je kunt van een lintenknipper toch niet verwachten dat hij een bedrag van boven de 10 paraat heeft. Vond dat het veel moest zijn en toen het bedrag op zijn salarisstrook uit zijn hoofd geleerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -