26 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 23:50

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Aanpassingen NOW en TBZO vanaf juli’

- Advertentie -
VBC-directeur Hodge: Schrappen juni onterecht
Willemstad – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) gaat ervan uit dat de NOW-regeling in ieder geval tot eind dit jaar beschikbaar blijft. Een groot aantal bedrijven op het eiland heeft het financieel nog moeilijk.

VBC-directeur Daniel Hodge wijst erop dat de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), uitgaande van een NOW-regeling tot eind 2021, een economische groei van 0,1 procent voorspelt. ,,Zonder NOW verandert die prognose zeer waarschijnlijk in een krimp”, zegt Hodge. Want de coronapandemie is nog lang niet voorbij en evenmin de economische crisis die daardoor werd veroorzaakt.

Hodge noemt de amusementswereld (farándula), het uitgaansleven en de horeca als voorbeelden van sectoren waar bedrijven het financieel nog zwaar hebben. ,,Daarom vinden wij dat de NOW-regeling tot eind dit jaar moet blijven.”

De VBC is niet gehoord voordat de aanpassingen van het steunpakket zijn doorgevoerd. ,,Heel jammer”, zegt Hodge. Beide regelingen, de loonsubsidie Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en de Tijdelijke Bijstand Zelfstandige Ondernemers (TBZO) raken veel sectoren in het bedrijfsleven.

Hodge: ,,Het is altijd beter als er een breed draagvlak is voor dit soort beslissingen.” De VBC vindt het niet juist dat de regering heeft besloten om juni te schrappen voor aanvragen. Bedrijven zijn uitgegaan van een bepaalde steun, maar nu krijgen zij niets of minder dan verwacht. De vereniging had liever gezien dat de aanpassingen vanaf juli werden doorgevoerd.

- Advertentie -

,,Toen kwamen de economische activiteiten poko poko weer op gang”, zegt Hodge. ,,De laatste lockdown liep tot ergens in mei door. Dat heeft veel bedrijven behoorlijk benadeeld, winkels in Punda en Otrobanda bijvoorbeeld.”

Donderdag heeft het kabinet-Pisas via een persbericht laten weten dat de overheid verder gaat met een aangepaste vorm van de NOW en de TBZO. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is gestopt. Het portaal voor de twee subsidies kon weer worden geopend nadat het tweede deel van de zesde tranche liquiditeitssteun van Nederland was ontvangen (92,5 miljoen gulden).

Ondernemers kunnen aanvragen indienen voor de twee subsidies voor de maanden juli, augustus en september en krijgen de toegekende bedragen nog deze maand uitbetaald, zo belooft de regering. Dat is inclusief de nog uitstaande toegekende subsidies over de maand mei. Wat betreft juni kan het portaal niet geopend worden, omdat er voor die maand ‘geen fondsen meer beschikbaar zijn’, aldus de overheid in het persbericht vorige week.

Om in aanmerking te komen voor de NOW-subsidie wordt, volgens de nieuwe voorwaarden, uitgegaan van een gemiddeld omzetverlies van minimaal 25 procent over een periode van drie maanden. Dit was eerder één maand. De loonsubsidie is verlaagd van maximaal 100 naar 80 procent van het verlies aan inkomsten. Het subsidiebedrag van de TBZO-regeling is verlaagd van maximaal 1.335 gulden naar 1.000 gulden per maand.

VBC-directeur Hodge vindt het ‘opmerkelijk’ dat ook bij het aanvragen van de NOW belastinggegevens en onder andere een jaarrekening worden gevraagd door de overheid. ,,Het gaat om het behoud van banen, om loonsubsidie”, zegt Hodge.

,,In feite zou het NOW-bedrag direct aan de werknemer moeten worden doorgesluisd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

4 reacties

  1. Opmerkelijk dat belastinggegevens worden opgevraagd? Geen belasting betalen maar wel je hand ophouden is dus acceptabel volgens de VBC?

  2. Hodge was toch directeur bij PSB wat daarna bijna failliet is gegaan? Zou Hodge niet beter zich kunnen focussen op het verbeteren van toezicht op banken en zijn lessons learned delen zodat wij hier in het vervolg beter mee kunnen omgaan?

  3. De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), het is toch om een punthoofd van te krijgen, zoveel stommiteit en arrogantie.

    De VBC heeft zijn leden nog niet één keer opgeroepen om de Corona maatregelen na te leven zodat we eerder uit de pandemie kunnen maaar zodra de overheid maatregelen neemt, staan ze als eerste met kritiek.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -