30 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Covid-ic weer vol

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Covid-ic weer vol
‘Nederland betaalt voor tien AMI-zorgverleners’

Willemstad – De zestien bedden op de afdeling intensive care (ic) in het Curaçao Medical Center (CMC) – in deze derde golf gereserveerd voor uitsluitend patiënten met Covid-19 – waren vanochtend allemaal bezet. De Acute Opname Afdeling (AOA) van het ziekenhuis is nu ook een ‘covid-ic’.

Dat bevestigt CMC-woordvoerder Germaine Gibbs. Hoeveel covidpatiënten kunnen worden opgenomen nu de ruimte is uitgebreid, hangt vooral af van de beschikbaarheid van gespecialiseerde IC-verpleegkundigen en medisch specialisten. ,,Op dit moment kunnen we daarom maximaal 4 covidpatiënten die intensieve zorg nodig hebben, opnemen op de AOA”, zei Gibbs. Mochten er meer patiënten met Covid-19 naar de ic moeten worden overgebracht, dan wordt ook de afdeling Kort Verblijf (Short Stay) in gebruik genomen. Daar kunnen dan nog eens maximaal 5 covidpatiënten terecht voor intensieve zorg.

Sinds vorige week staat de ‘recovery room’, waar patiënten normaal gesproken bijkomen van een operatie, stand-by voor de ic-zorg aan patiënten die géén Covid-19 hebben. Ook op de afdeling cardiologie (spoedopname en hartbewaking) zijn tien ic-bedden voor non-covidpatiënten.

Het CMC was vandaag nog in afwachting van de twee miljoen gulden van de overheid waarmee de kosten kunnen worden gedekt voor extra ic-personeel uit Nederland via uitzendorganisatie TMI. Het gaat om 30 verpleegkundigen en 8 medisch specialisten die het CMC-personeel bijstaan. ,,Zodra we het geld hebben ontvangen, kunnen we de contracten met TMI afsluiten”, zegt Gibbs.

Na de uitbraak van coronabesmettingen in april dit jaar kwamen 137 zorgverleners via het Amerikaanse uitzendbureau AMI naar Curaçao. Dat werd geregeld en betaald door de Nederlandse overheid. De contracten lopen eind deze maand af, maar Nederland heeft deze week aangeboden om toch de kosten te dekken van de tien AMI-verpleegkundigen die nog op het eiland zijn. Die blijven dan totdat er voldoende verpleegkundigen en medisch specialisten uit Nederland zijn ingevlogen. Minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zei gisteren in een openbare vergadering van de Staten dat Nederland steun biedt na overleg binnen de Dutch Caribbean Hospital Alliance en met het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De alliantie tussen de ziekenhuizen op de CAS- en de BES-eilanden werd op 9 februari dit jaar opgericht, samen met VWS.

Pietersz-Janga heeft gisteren in antwoord op vragen van de parlementsleden uitgelegd waarom de Curaçaose regering nu zelf moet opdraaien voor de kosten van het extra personeel. ,,Op het moment dat we op Curaçao de covidsituatie onder controle hadden, is afgesproken dat het contract met het AMI-personeel op 31 augustus afloopt”, zei Pietersz-Janga. ,,Bij het uitbreken van de derde golf besmettingen hebben we Nederland benaderd voor steun, maar de boodschap was dat we zelf, zoals afgesproken, de kosten van extra personeel moesten betalen. Nederland zei wel open te staan voor andere mogelijkheden om steun te verlenen. Dat was 5 augustus en nu is er deze week dus toch een helpende hand geboden door de kosten van het AMI-personeel te betalen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Wil toch nog even kwijt dat de vriendin van mijn vrouw ge-vrijwilligd heeft als verpleegkundige en dit weekend is gestopt om reden dat vrijwilligers hun eigen uniform moeten kopen/meenemen.
    Ook krijgen zij geen hap te eten en drinken.
    Dit was in april anders en kregen zij het uniform van het cmc.
    Er zijn verder nog een aantal verpleegkundigen die ermee stoppen.
    Ik denk terecht omdat niemand zin heeft besmette kleding mee naar huis te nemen.
    Het Cmc belt mensen op met het verzoek en wordt je dus niet conform de anderen behandeld.
    Bizar dit vooral gezien het feit dat er genoeg geld omgaat bij het ziekenhuis.

  2. Het moet een ware foltering zijn voor de principieel niet gevaccineerde naar lucht happende YdK, (al dan niet zichzelf hebbende) vetgemest met Kentucky of double cheese Macs bij gebrek aan een verstandiger snack, om nu door die vermaledijde macamba verzorgd te moeten worden.
    Ami nò, niks van zo’n injectie: of het staat niet vermeld in de bijbel, óf ik hoor dat er in chip van Microsapt in zit.
    Toe maar, nu op je big fat belly draaien. En Ravelli had er nog zo op Facebook en BPOC voor gewaarschuwd.

  3. Kijk, Nederland houdt zich wel aan het Statuut. Die zorgt voor het welzijn van het volk. Ergo, ook het welzijn van mederijksgenoten.

    Deze regering is alleen maar bezig met kortzichtig en dom bestuur. Iedereen in de hele wereld wist dat er een 3e golf zou komen. Alleen deze regering dacht er langs heen te kunnen. Het is maar een griepje…..
    Het is duidelijk dat deze regering alles wat de vorige regering geregeld heeft aan het afbreken is. Omdat ze het beter kunnen? of omdat het zich gedraagt als een wraakzuchtig kind. Daarna wel klagen dat ze geen geld krijgen.
    De VVRP heeft 2,6 miljoen uitgegeven om gaten in het asfalt te dichten. Wellicht een optie geweest om die gaten even te laten zitten en die 2+ miljoen te investeren in volksgezondheid. Of die 33 miljoen van de verkoop van het asfalt door de RDK nu niet in de zakken van de ambtenaren te laten verdwijnen, maar er voor te zorgen dat die hart, nier en levertransplantaties wel in het zorgpakket blijven?

  4. Het is toch ongelooflijk, zorgpersoneel loopt echt op hun tandvlees en toch hebben ministers en parlementariërs hun salaris verhoogd in plaats van die van het zorgpersoneel. Het is toch ongelooflijk dat Martina als directeur van CMC zonder medische kennis meer verdient dan 8 ervaren zorgverplegers bij elkaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties