27.6 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 13:51

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Vaccineren is beste bescherming’

epidemioloog Izzy Gerstenbluth | Antilliaans Dagblad
Willemstad – Vaccineren is de beste bescherming tegen een besmetting met het coronavirus. Dat was gisteren de boodschap van zowel minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in de Staten als van epidemioloog Izzy Gerstenbluth in een Relato di Dia.

FVolgens minister Pietersz-Janga worden er dagelijks nog altijd ongeveer 500 prikken gezet met een eerste of tweede dosis van het coronavaccin. Op Curaçao hebben inmiddels meer dan 85.000 mensen zowel een eerste als tweede dosis van het vaccin gekregen. Gisterochtend hadden van de 96.238 mensen die zich hadden geregistreerd er 94.829 een eerste prik gekregen en 85.047 ook al de tweede.

,,Dat is best goed”, zegt epidemioloog Gerstenbluth in de Relato di Dia. ,,Maar er zijn toch nog veel mensen die niet gevaccineerd zijn. Die lopen gevaar ernstig ziek te worden, opgenomen te worden in het ziekenhuis en zelfs te overlijden.”

Vorige week vrijdag is opnieuw een zending met 13.650 vaccins van Pfizer geleverd op Curaçao. ,,Gratis, uit Nederland”, zegt Pietersz-Janga in antwoord op vragen van de Statenleden. ,,Vaccineren is bescherming nummer één tegen een coronabesmetting. Dat is wetenschappelijk bewezen.”

Uit het overzicht van covidpatiënten die worden opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC) blijkt steeds weer dat het merendeel van de patiënten niet is gevaccineerd. Dat geldt in de periode van 22 juli tot en met 17 augustus voor 82 van de 88 opnames. Minister Pietersz-Janga zei gisteren in de openbare vergadering van de Staten dat de deltavariant niet-gevaccineerden hard treft, maar wees er tegelijkertijd op dat ook volledig gevaccineerden (twee prikken, meer dan twee weken geleden) anderen kunnen besmetten. Dat werd in de Relato di Dia bevestigd door epidemioloog Gerstenbluth.

epidemioloog Izzy Gerstenbluth | Antilliaans Dagblad
,,Jongeren besmetten ouderen en dat zien we nu terug in een stijging van de opnames in het ziekenhuis”, zegt Gerstenbluth. ,,Vaccineren is superbelangrijk. Niet alleen om jezelf en ouderen te beschermen en weer terug te kunnen naar een zo normaal mogelijk leven, maar ook om te voorkomen dat het virus zich kan blijven verspreiden en steeds weer nieuwe varianten opduiken. Het is belangrijk dat wereldwijd zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren.”

- Advertentie -

Minister Pietersz-Janga zegt dat de uitbraak is veroorzaakt door mensen die zich niet aan de maatregelen hebben gehouden, maar ook dat landen in de hele wereld werden overvallen door de snelle stijging van het aantal besmettingen ten gevolge van de deltavariant van het coronavirus.

Op 15 juli lagen er slechts twee covidpatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC). Pietersz-Janga: ,,We zagen toen al wel een toename van de besmettingen.” Eind juli worden er in korte tijd veel meer covidpatiënten opgenomen in het CMC. Op 27 juli liggen er vier patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis en op 31 juli zijn dat er 31 (en 3 op de ic). ,,Vandaar dat er een acuut tekort ontstond aan ic-personeel”, zegt de GMN-minister.

De meeste besmettingen in deze derde coviduitbraak op het eiland zijn lokaal. Pietersz-Janga zegt dat ‘een promille van alle positieve testresultaten’ geïmporteerde gevallen zijn. In juli dit jaar waren van de ruim 52.000 testresultaten er 1.292 positief, waaronder 106 geïmporteerd. Deze maand, tot en met 18 augustus, zijn 1.138 van de 36.826 testresultaten positief, met 73 gevallen van import.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Pieterz de huisarts van BB is tegen vaccineren, goed dat dr. Izzy haar zover heeft gekregen dat zij nu roept vaccineren, lol.
  Idd kloppen haar cijfers niet.
  Losse pols werk.

 2. Volgens opgave van de Curaçaose overheid zijn de laatste 8 dagen 1766 vaccinaties gezet.
  Dat is bijna 221 gemiddeld per dag.
  Ik weet niet hoe mevr. Pietersz- Janga aan de 500 per dag komt. Was het maar waar.

 3. “een zending met 13.650 vaccins van Pfizer geleverd op Curaçao. ,,Gratis, uit Nederland”. Het is toch onverklaarbaar dat het hele vaccinatie programma tot nu toe 50 miljoen heeft gekost? Blijkbaar is zoals altijd veel geld in de bekende zakken terecht gekomen, pandemie of geen pandemie het roven moet doorgaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Staten eisen aanwezigheid president Centrale Bank

De president van de Centrale Bank Richard Doornbosch moet de minister van Financiën assisteren in het parlement. Dat zegt regeringspartij MFK. De partij neemt het Doornbosch kwalijk...

Opinie | ‘Inspecteur Keli is een gevaar voor de volksgezondheid van Curaçao’

Opinie | Jan Huurman, arts en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao   Het recente vonnis naar aanleiding van een klacht en een eis over het handelen van chirurg Misset legt...

ParadiseFM | DUO gaat niet meer naar Bonaire

Het bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan Bonaire gaat niet meer door. Reden daarvoor zijn de verscherpte coronamaatregelen op het eiland, aldus een verklaring. DUO...

ParadiseFM | Ferrydienst tussen Bovenwindse eilanden start definitief op 1 december

De veerdienst tussen de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten gaat definitief vanaf begin december varen. De inhuldiging wordt op 28 november gevierd. Zo maken de...

ParadiseFM | Cuco Martina tekent contract bij Go Ahead Eagles

De Curaçaose aanvoerder Cuco Martina heeft een contract tot het eind van dit seizoen getekend bij de Go Ahead Eagles. De afgelopen week was de 32-jarige Martina...

NTR | Meer maatregelen op Bonaire: ‘de besmettingen stijgen nog steeds’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “De covid-19 besmettingen stijgen nog steeds op ons eiland’’, aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie donderdag. Daar werd aangekondigd dat er vanaf 27...
- Advertentie -