28 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Coronamaatregelen verlengd

‘Aantal gevallen móét omlaag’

Willemstad – Alle coronamaatregelen die op 13 augustus van kracht werden, worden met nog eens drie weken verlengd tot en met 15 oktober. Minister-president Gilmar Pisas (MFK) zal dinsdag tijdens een persconferentie meer details geven over de beslissing.

Anders dan woensdag aangekondigd, was de Curaçaose premier gisteren niet aanwezig bij de Relato di Dia waarin de verlenging van de coronamaatregelen bekend werd gemaakt. Dat werd gedaan door Lesley Fer in zijn hoedanigheid als directeur van het crisisteam. De verlenging betekent onder andere dat de komende drie weken nog altijd de avondklok van kracht is tussen 24.00 uur en 4.30 uur en dat bijeenkomsten met meer dan honderd personen niet zijn toegestaan.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft tijdens de Relato di Dia toegelicht waarom van versoepeling geen sprake kan zijn. Dat heeft er mee te maken dat er dagelijks nog ‘relatief veel nieuwe besmettingen zijn’. Daardoor is de druk op de zorg onveranderd groot en wordt, met al een maand lang zo’n 15 tot 16 of meer covidpatiënten op de intensive care (ic), veel gevraagd van het ziekenhuispersoneel en de organisatie.

Want ook voor andere patiënten dan degenen met Covid-19 moet ic-opvang beschikbaar zijn. ,,Dit kan zo niet veel langer doorgaan”, zegt Gerstenbluth. ,,Het aantal gevallen mag niet verder toenemen en móét omlaag.”

Om het aantal coronabesmettingen flink omlaag te krijgen, is het belangrijk dat iedereen, gevaccineerd of niet, zich houdt aan de algemene regels. Gerstenbluth somt het bekende rijtje nog eens op: regelmatig handen wassen met water en zeep, drukte vermijden, afstand houden van anderen en als dat niet kan een mondkapje dragen.

,,Als je toch naar een feest gaat of een bijeenkomst met een grote groep, is dat niet verstandig. Je loopt niet alleen zelf risico, maar ook wie je dierbaar is”, zegt Gerstenbluht. ,,Wie besmet is met het virus, infecteert thuis anderen.”

Het allerbelangrijkste is dat een groter deel van de bevolking een eerste en tweede prik van het vaccin heeft gekregen en daarmee beschermd is tegen ernstig ziek worden na een besmetting met het coronavirus.

Gisterochtend stonden er 98.536 mensen geregistreerd voor vaccinatie. Daarvan hadden 97.531 een eerste prik gehad en 88.688 ook al de tweede. Gerstenbluth heeft gisteren met cijfers van de derde golf nog eens geïllustreerd dat vaccineren echt helpt om de druk op de zorg weg te nemen. Van de 3.018 besmettingen die werden bevestigd vanaf 22 juli 2021 was 73,2 procent niet gevaccineerd.

Nog eens 7,3 procent van de gevallen had wel een eerste prik gekregen, maar kreeg binnen twee weken na de tweede prik Covid-19. De resterende 19,5 procent was wel volledig beschermd met twee vaccinaties langer dan twee weken voor de eerste ziekteverschijnselen.

,,Ruim tachtig procent van de besmettingen in deze derde golf betreft mensen die niet of niet volledig zijn beschermd”, benadrukt Gerstenbluth. Ook jongeren raken nu vaker besmet, maar dan ook weer bijna altijd degenen die niet zijn gevaccineerd. Dat blijkt uit de cijfers van week 30 tot en met week 36 van dit jaar: 246 kinderen van nul tot twaalf jaren raken besmet (de leeftijdsgroep die dan nog niet gevaccineerd wordt) en 219 jongeren van 13 tot 18 jaar (vier beschermd, dus 98,2 procent niet).

Dat het vaccin werkt om ernstige complicaties te voorkomen, is uiteindelijk terug te zien in de opnames van covidpatiënten in het ziekenhuis. Van 22 juli tot en met 22 september werden er 165 patiënten met Covid-19 opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC). Daarvan waren 154 patiënten niet gevaccineerd. Vier covidpatiënten hadden alleen de eerste prik gekregen en één kreeg Covid-19 binnen twee weken na de tweede prik.

Het coronavaccin biedt twee weken na het toedienen van de tweede dosis maximale bescherming. Van de zes mensen die volledig gevaccineerd waren, bleek het immunologisch systeem bij drie niet goed te werken.

Gerstenbluth: ,,Dat betekent dat slechts drie van de 165 personen die in deze derde golf in het ziekenhuis terecht kwamen volledig beschermd waren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Vorig jaar maart was er maar 1 import besmetting. Door geblunder van Gerstenbluth, lockdown , grenzen dicht en alle binnen komende passagiers in hotel quarantaine onder bewaking.
  Nu, honderden besmettingen. Geen lockdown, open grens, geen quarantaine.
  Izzy blijft proberen paniek te zaaien, maar mensen hebben hem nu wel door. Ondanks Covid-19 kan het normale leven door gaan. Men moet wel voorzichtig zijn en niet de besmetting opzoeken. Ik vermoed dat de meeste besmettingen door eigen stommiteit gebeuren.
  De economie heeft door toedoen van de “experts” onherstelbare schade geleden.
  De stomme maatregelingen waren echt niet nodig geweest.

 2. @Tico, de persoon naar wie U refereert weet heel goed dat hij schuldig is aan de ineenstorting van de economie van Curacao. De nodeloze lockdown vorig jaar had hij helemaal in paniek voor gezorgd. Regering en vooral toenmalige minister van Gezondheidszorg, kippen zonder koppen, volgden hem blindelings. Dus nu zitten we met de gevolgen van de enorme schade veroorzaakt door een stelletje idioten.
  En het gaat maar door.

 3. Zou deze persoon weten dat goede persoonlijke hygiene zeer belangrijk is. Dat een baard af te raden is aangezien het een bron van bacterien en wat dies meer kan zijn, en de effectiviteit van een mondkapje doet afnemen. Zou deze persoon weten dat in deze tijden het af te raden is om een hangbuik te hebben, aangezien het BMI ook van invloed is hoe vatbaar je bent. Zou deze persoon weten dat er kreukvrije overhemden bestaan? Zou deze persoon weten dat een overhemd met een pennezakje echt iets uit de jaren 80 is? Wat weet deze persoon eigenlijk wel

 4. Het schijnt dat in het riool water het virus gedetecteerd kan worden maar het is niet de uitgang waar het virus zich verspreidt. Neem aan als iemand de mond dicht houdt en niet niest dat het virus zich niet kan verspreiden. Het is dus onbegrijpelijk dat mensen in een afgesloten ruimte als een supermarket lopen te bellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -