29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 14:02

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Corc trekt zich terug

- Advertentie -
Newton deelde mee dat in verband met de zoektocht naar een operator van de raffinaderij ‘een nieuw proces wordt opgestart’

Willemstad – Was in het weekend het nieuws dat RdK en de regering-Pisas niet langer exclusief met Corc bv verder willen; gisteren heeft Corc aan de nieuwe RdK-directie laten weten zich geheel terug te trekken als partij die de Curaçaose raffinaderij nieuw leven moet inblazen.

Gisterochtend vond een bijeenkomst plaats tussen overheids-nv Refineria di Kòrsou en de leiding van Corc (Curaçao Oil Refinery Complex). Namens RdK sprak de nieuwe tijdelijk bestuurder, interim-directeur Patrick Newton. Tegenover hem zaten de directieleden Manoel ‘Lito’ De Silva De Freitas en Javier Hernandez alsmede vertegenwoordigers van de Isla-vakbonden, die partner zijn in Corc.

Newton deelde hun mee wat in het weekend onder andere al door deze krant was bericht, namelijk dat in verband met de zoektocht naar een operator van de raffinaderij ‘een nieuw proces wordt opgestart’; dat Corc nog wel mee mag doen, maar dat de ‘Binding Closing Agreement’ (BCA) van tafel is.

De reden is dat Corc vooralsnog niet heeft kunnen voldoen. Daarom wordt door RdK en het kabinet-Pisas (MFK/PNP) nu de weg vrijgemaakt om met andere partijen, die eerder interesse toonden of nog tonen, in onderhandeling te treden over exploitatie van de voormalige Shell-raffinaderij (sinds 1918) die vanaf 1985 tot en met 2019 werd gerund door PdVSA uit Venezuela.

- Advertentie -

Corc-directeur De Freitas zou daarop Newton van RdK ‘veel succes’ hebben toegewenst, maar laten weten dat dit voor Corc reden is om zich geheel terug te trekken. Ingewijden stellen dat de kansen van de Curaçaose raffinaderij intussen zodanig zijn geslonken, dat als Corc er niet in slaagt, geen enkele andere partij in staat is de verouderde Isla succesvol te heropstarten; daar is behalve toevoer van (lichte) ruwe olie, veel kapitaal voor nodig én moet worden voldaan aan de door de rechter opgelegde aangescherpte milieu- en uitstootnormen.

Corc kwam rond de jaarwisseling als beste uit de bus en werd geselecteerd als ‘preferred bidder’. Later werd een Memorandum of Understanding (MoU) getekend en daarna dus ook de BCA, die Corc exclusiviteit gaf. Een Commissie van Vier (met twee vertegenwoordigers van de regering en twee van RdK) gaat nu aan de slag om gericht geïnteresseerde partijen te benaderen. Eén daarvan zou Essar uit India zijn.

Corc geniet de steun van de bonden PWFC en Apri die de werknemers van de raffinaderij vertegenwoordigen. Zij zijn zelfs ook partner in het Corc-project. Het is onduidelijk hoe de vakbondsleiders Angelo Meyer (PWFC) en Gherrel Remilia (Apri) reageren op het besluit van de regering om het contract te ontbinden.

De raffinaderij zit al 22 maanden zonder operator en ook in het anderhalf jaar daarvoor kwam PdVSA nauwelijks nog aan productie toe; wegens de malaise in Venezuela, waardoor de toevoer van ruwe olie stokte, maar ook door de miljardenschulden van het Venezolaanse staatsbedrijf en de sancties van de Verenigde Staten tegen de regering van president Nicolás Maduro.

Isla werd in de tussentijd ‘aan de praat gehouden’ door RdK, die namens de overheid eigenaar is. Een gehele shutdown van de raffinaderij zou tot gevolg hebben dat de kans op een eventuele doorstart nog kleiner wordt. Een nieuwe zoektocht houdt vrijwel automatisch in dat het nog vele maanden, zo niet een jaar of langer, duurt voordat een nieuwe operator daadwerkelijk aan de slag kan gaan.

Een (groot) deel van het voormalige Refineria Isla/PdVSA-personeel werd op 1 januari 2020 overgenomen door RdK-dochter CRU (Curaçao Refinery Utilities) en kon op die manier worden doorbetaald. Inmiddels is dat een aflopende zaak en kan slechts een gering aantal werknemers werkzaamheden blijven uitvoeren.

Er is over het algemeen bezorgd gereageerd op het openbreken van de overeenkomst met Corc, maar nog meer dat Corc daarop heeft aangegeven verder te bedanken, omdat alom de verwachting is dat de petroleumindustrie – ooit de kurk waar de economie van Curaçao op dreef – hiermee aan een zijden draadje hangt.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

8 reacties

 1. Landskinderen… Die altyd op zoek zijn naar Strategische partners…..
  Net als Cooper.
  Curacau roeiboot 5 kapiteins 1 roeier.
  Iedereen wil in de administratie airco “werken” en allemaal met een spiegeltje op t buro.
  Landskinderen die gaan studeren en niet meer terug komen.
  We worden bestuurd lees elke keer bestolen door landskinderen.

 2. Ja we hadden de mooiste jachthaven ter wereld kunnen hebben. Maar de slimmerds hier gokken op olie en oud roest. Die batteryen auto guy is wel de rijkste ter wereld nu.
  En dan komt waterstof…

 3. Alternatieve energie heeft hier hele goede potenties.
  Het enige dat tegen zit is dat elke opstart kapitaal intensief is en onze landskinderen niet verder kijken als eigen portemonnee en nu. En dat is de doodsteek voor elke opstart. Maar ook voor, bijna, alle gevestigde bedrijven.
  Het investeringsklimaat is dus “orkaanseizoen” voor dat het opstart en geen enkele investeerder wil in de zelfde situatie komen waarin Damen zich nu bevindt.
  Potentieel genoeg maar risico’s zijn groter als de potenties.

 4. De rafinaderij heeft potentieel een grote invloed op de economie.

  Hij is al een tijdje dicht. Trouwens nieuwe alternatieven brengen ook weer nieuwe kansen. Wij hebben wind, zon en een sterke zee. Wij kunnen in de nieuwe economie dus rijk worden. Shetland eilanden schijnen ook straks heel rijk te worden met dank aan de grote getijden en harde wind. Singapore was ook ooit een vissersdorpje.

 5. De rafinaderij heeft potentieel een grote invloed op de economie.
  Direct door werkgever te zijn van ongeveer 1000 werknemers.
  Maar indirect als werkverschaffing voor sleepboten, loodsdienst, haven diensten.
  Scheepsagenten, scheepshandelaaren.
  Onderhoud en toeleveranciers voor rafinaderij en scheepsverkeer.
  Al met al een sector die zich echt zou kunnen meten met tourisme.
  Aan de andere kant het ligt al jaren stil dus een omschakeling gaat nu niet extra pijn doen.
  Alleen in de genoemde bedrijven-instaties zitten veel politiek geplaatste vrienden bij het definitief sluiten van de rafinaderij moet er wat voor hun gevonden worden.
  Elke nieuwe opstart kan deze “bagage” niet dragen. Of het nu visserij, landbouw of recycling is is als opstart tot falen gedoemd door het afromen, bij voorbaat, door landskinderen.

 6. Denk dat maar een paar mensen bezorgd gereageerd hebben, mensen met financiële belangen. De rest van het eiland kan toch alleen maar toejuichen dat die roestbak eindelijk echt dicht zal gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Aangifte van verkrachting tegen Ali B, Borsato beschuldigd van handtastelijkheden bij minderjarigen The Voice of Holland

Bart Hinke, Tan Tunali In de uitzending van BNNVARA-programma BOOS vertellen anonieme vrouwen over traumatische ervaringen met rapper Ali B. Producent John de Mol wist al sinds 2019...

NTR | Vier jaar na Bestuursakkoord Bonaire en Den Haag: ‘weinig vooruitgang, want ambtenaren frustreren elkaar’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Vier jaar geleden tekende de bijzondere gemeente Bonaire een Bestuursakkoord met politiek Den Haag. Welzijn en welvaart werd er beloofd. Maar er is weinig...

DH | Update: Kingdom government meeting postponed

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers meeting originally planned for this Friday, January 21, has been postponed by two weeks or more. No official reason was provided by...

Linda | Balen voor vakantiegangers: Curaçao verlengt coronamaatregelen

Coronavirus | Marloes van Wijnen Aan het genieten van de Caribische zon of vertrek je juist binnenkort naar Curaçao? Dan baal je waarschijnlijk flink van het besluit van...

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

NTR | Opkrabbelende horeca en hotels op Curaçao kampen met groot personeelstekort

Nelly Rosa WILLEMSTAD – Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op het eiland, is 80 procent daaraan gerelateerd....
- Advertentie -
- Advertentie -