28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | CMC ten einde raad

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | CMC ten einde raad

Zorgbudget op: ziekenhuis moet electieve zorg SVB-patiënt tijdelijk staken

om acute en essentiële zorg te kunnen blijven garanderen, is het ziekenhuis genoodzaakt de electieve zorg voor SVB-verzekerden tijdelijk stop te zetten | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Alles wijst erop dat SVB-patiënten al binnenkort niet meer terecht kunnen bij het Curaçao Medical Center (CMC) voor de zogeheten electieve zorg. Acute zorg voor deze groep zal wel worden verleend.

Sterker nog, om acute en essentiële zorg te kunnen blijven garanderen, is het ziekenhuis genoodzaakt de electieve zorg voor SVB-verzekerden tijdelijk stop te zetten. Een uitnodiging gistermiddag van het CMC voor een spoedpersconferentie – ‘Laatste ontwikkelingen rond de electieve zorg van SVB-patiënten’ – doet vermoeden dat dit de zeer ernstige boodschap is die de directie van CMC vanochtend zal moeten brengen. CMC wilde gisteravond echter nog niets bevestigen.

Patiënten die via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn verzekerd, maken 85 procent uit van alle in het CMC te behandelen personen. De rest is particulier verzekerd, zijn patiënten die zich voor eigen rekening laten behandelen of patiënten uit de regio, zoals van de BES-eilanden en van Aruba en Sint Maarten. Ook zijn er nog ‘onverzekerden’.

Het zorgbudget voor de rest van het jaar is op, zo heeft de CMC-directie al bij herhaling gemeld. Vermoedelijk zal daarom de electieve zorg voor enige tijd worden beëindigd. Met andere woorden: als er geen oplossing komt, zouden in de resterende maanden van 2021 geen electieve behandelingen kunnen plaatsvinden.

Electieve zorg is curatieve zorg (diagnostiek, behandeling en/of nabehandeling) waarvan het – in tegenstelling tot acute zorg – medisch aanvaardbaar is dat deze ‘enkele dagen tot weken’ kan worden uitgesteld. Zo luidt de gangbare uitleg. Of uitstel langer dan dat, met bovendien te verwachten wachtlijsten ook aanvaardbaar is, is zeer de vraag.

Het zorgbudget is naar de mening van CMC ‘significant te laag’. Verreweg het grootste deel van de Curaçaose bevolking is bij SVB verzekerd via de basisverzekering ziektekosten (bvz). En het bvz-fonds kampt met grote tekorten. Dat is volgens CMC ‘de voornaamste reden’ dat het ziekenhuis tot op heden geen toereikend zorgbudget toegekend heeft gekregen, terwijl dit het enige ziekenhuis op het eiland is dat 24-uurs zorg biedt met een spoedeisende hulp en intensive care.

Cruciaal is een kostendekkend zorgbudget ‘conform de CMC-begroting’ van 227,3 miljoen gulden per jaar. Dat is 18,9 miljoen per maand, terwijl conform een ministeriële beschikking 15,4 miljoen beschikbaar wordt gesteld. Een duurzame oplossing gaat verder dan alleen de bedrijfsvoering van het CMC, vindt de directie. De sociale fondsen van de SVB en het zorgstelsel moeten gereorganiseerd.

De baten (premies) van de SVB zijn met circa 1 miljard verre van voldoende; daar moet elk jaar een zogeheten ‘Landsbijdrage’ van bijna 300 miljoen bij (gemiddeld 27 procent) terwijl het Land zelf kampt met structurele tekorten; in coronacrisistijd, maar ook daarvoor al.

Mochten SVB-verzekerden inderdaad tijdelijk voor electieve zorg worden geweerd, dan zou CMC een gedeeltelijke besparing kunnen realiseren. Immers, de meeste kostenposten, zoals huur/huisvesting (19 procent) en personeelskosten (51 procent) gaan gewoon door. Op materiaal (circa 25 procent van alle uitgaven) kan dan wel worden bespaard.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Gaarne uitleg over het 51% personeelskosten!!!! Hoeveel daarvan is voor artsen en verpleegkundig personeel? Hoeveel voor bestuur? En als sowieso deze kosten hetzelfde zullen blijven in de 3 maanden die tot eind van 2021 nog zijn, en deze kosten niet verminderd zullen worden, dan heeft het totaal geen zin de electieve zorg te stoppen omdat deze artsen en verpleegkundige personeel aanwezig zullen zijn en ook betaald zullen worden,maar GEEN werk zullen uitvoeren.Dat zou voor GEEN besparing zorgen. Heeft het CMC geen financieel directeur of verantwoordelijke die eerder aan de bel heeft kunnen trekken om te vermijden dat het zo veer kon komen? De bevolking van Curacao heeft een goed,het gehele jaar door, functionerende ziekenhuis nodig (i no un elefante blanku).

  2. Sera CMC numa y laga SVB manda nan aseguradonan Colombia numa ku ta sali nan hopi mas barata y asina SVB ta spar basta plaka y e asegurado nan ta hanja e kuido ku nan merese y laga Gerstenbluth and company hasi di CMC un hospital pa pashentnan ku coronavirus y laga e mes finansia su hospital ja tur hende ta keda kontentu. Ju di Curacao no por duna e pashentnan e kuido ku nan merese paso nan no ta kapasita. Colombia si ta pone pretu riba blanku kuantu kada kos ta kosta.

  3. “Het zorgbudget voor de rest van het jaar is op, zo heeft de CMC-directie al bij herhaling gemeld.”
    dus na 9 van de 12 maanden is het budget al op. Heeft de directie hier niet op geanticipeerd? Tijdig kosten minder, of minder behandelingen verrichten? Bij ieder bedrijf zijn de financien beperkt dus moet je tijdig ingrijpen als het budget niet toereikend is. Waarom doet de CMC directie dit niet? Is het gebrek aan ziekenhuiservaring? Onwil om niet tijdig in te grijpen? NIet pro-actief problemen aan willen pakken zodat zij later niet uit de hand lopen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties