26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Discriminatie

HomeLandenArubaOpinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma

Discriminatie is verboden en strafbaar | E bon Yu di Korsou

Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel en ga ervan uit dat hetgeen in dit artikel staat daadwerkelijk gezegd is door minister Charles Cooper op zijn facebook pagina.

Ik val over de volgende woorden in het krantenartikel: ‘…, die bovendien een makamba is, ..’ ‘En vertel me niet dat er geen ‘Yu di Korsou’ is die dit werk kan doen’. Uit het artikel kan verder gehaald worden dat deze ‘makamba’ al 25 jaar woont in Curaçao.

Het woord ‘makamba’ is een geladen woord. Zeker in de context van dit artikel kan je stellen dat de heer Cooper hiermee wil aangeven dat er een wezenlijk verschil is tussen hem, zijnde Yu di Korsou, en deze meneer die gesolliciteerd heeft naar een baan bij FKP en daarvoor zelfs als de beste naar voren is gekomen. Je kunt je afvragen wat dan dat wezenlijke verschil is tussen deze ‘makamba’ en de ‘Yu di Korsou’? Zou het onderscheid slechts liggen aan waar de man geboren is? Niet in Curaçao maar in Nederland? Is Nederland de reden voor zijn reactie of zou hij dit ook doen als de persoon een Colombiaan of een Bonaireaan is? Speelt misschien zijn huidskleur daarbij ook nog een rol? Duidelijk moge zijn dat een dergelijke uitspraak al gauw riekt naar discriminatie. En dat is op grond van onze Staatsregeling en de mensenrechtenverdragen waar Curaçao partij bij is zoals het EVRM en het IVBPR, verboden.

Voor de duidelijkheid, artikel 3 
van onze Staatsregeling stelt: “Allen die zich in Curaçao bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”.

En dan het onderscheid dat gemaakt wordt met ‘Yu di Korsou’. Als persoon schaart de heer Cooper zich onder een grote groep mensen die van mening is dat het criterium voor ‘Yu di Korsou’ bepaald wordt door geboorte. In een eind 2015 verricht onderzoek door het Curaçaose Bureau voor Statistiek (CBS) onder 2620 Curaçaose families [https://www.cbs.cw/ken-ta-yu-di-korsou] werd ook de vraag gesteld wie naar hun mening een Yu di Korsou is. Een totaal van 80,9% gaf te kennen dat men het helemaal of enigszins eens is dat een ‘Yu di Korsou’ in Curaçao geboren moet zijn. Bovendien was 81,1% van mening dat men ook vloeiend Papiaments moest kunnen spreken.

‘Yu di Korsou’ enquete | Bron CBS

Een naar mijn mening vooral simplistische, kortzichtige en bekrompen benadering die mij zorgen baart. Al eerder heb ik in een opinie aangegeven (zie o.a. http://knipselkrant-curacao.com/landen/curacao/opinie-wie-is-yu-di-korsou/) wat juridisch een ‘Yu di Korsou’ is. Volgens de wet en jurisprudentie is deze ‘makamba’ die hier al 25 jaar woont, net zo goed een ‘Yu di Korsou’ als de heer Cooper.

Bovendien, dit soort kortzichtig denken heeft ertoe geleid dat het land Curaçao de afgelopen jaren, al of niet met corona-pandemie, economisch niet of nauwelijks vooruit is gegaan. Door telkens de zogenaamde ‘Yu di Korsou’, ongeacht zijn kennis en capaciteit, voorrang te geven en voor te trekken zal het ook niet lukken.

Ik heb nog een aanbeveling in dit kader. Wij hebben een Vestigingsregeling bedrijven dat terug gaat tot 1946 (PB 1946, no. 43). Een antieke wet bijna. Daarin staat eenzelfde soort discriminerend artikel (17) dat stelt: deze landsverordening is niet van toepassing op de in de Nederlandse Antillen (nu Curaçao) geboren Nederlanders, die de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt. Al het feit dat deze verordening een leeftijd stelt van boven de 21 jaar toont de oudheid aan want inmiddels is de meerderjarige leeftijd verlaagd naar 18 jaar. Het discriminerende zit hem vooral in het feit dat je alleen als Nederlander hier geboren, een ‘Yu di Korsou’ dus, geen vestigingsvergunning nodig hebt.

Een naar huidige juridische inzichten discriminerend artikel omdat er naar mijn mening geen gerechtvaardigde legitieme reden (meer) is om een dergelijk onderscheid te kunnen maken.

Een mooie taak voor onze Staten om eens goed naar dergelijke antieke regelgeving te kijken en minister Cooper goed aan te tand te voelen over zijn uitspraken. Discriminatie is gewoon verboden en strafbaar.

Dr. Jeff Sybesma is bioloog én jurist. Hij is lid van de Raad van Advies Curaçao, parttime docent staats- en bestuursrecht én milieurecht. Ook is hij bijzondere rechter in ambtenaren en sociale zaken. Deze bijdrage is volledig op eigen titel geschreven.

10 reacties

  1. Handophouden in NL dat gaat de Hermandad goed af.

    Van hoofdoff .v. J de Jong kun je niet erg veel verwachten. Die is zo langzaam maar zeker moddervet en ingedut, en zit zijn tijd hier wel uit.

  2. Racisme door een minister op een eiland dat nog altijd niet in staat is haar eigen zaken goed en financieel duurzaam te behartigen. Getuige de zoveelste hulp actie door makamba.s uit Holanda. Dit keer met vaccins. Wie gaat aangifte doen? Dit is strafbaar. Of is de OvJ ook een makamba?
    Suzy, die ik nog uit Groningen ken, zal er in elk geval geen moeite voor doen. Mensenrechten gelden niet voor iedereen, toch Suzy?

  3. We willen géén Makambas @Brian, we doen het zelf zo goed!kijk meer naar elk overheidsinstituut!
    Of wilde suzy , carl camelia als alwetende allround kandidaat voir de functie?

    Dokken Suzy, laat zien dat je klasse hebt!

  4. Ik las dat Suzy Romer ook de top sollicitant afwees (die al een contract had geaccepteerd) bij de CMC omdat ze makamba was.
    En nu moet er een flinke schadevergoeding worden betaald. Dus en racisme en de gemeenschap mag betalen voor het racisme van Suzy

  5. Tja, wie gaat die aangifte op zijn rekening nemen, het kan niet zo zijn dat het weer met ‘n sisser afloopt voor bandiet cooper. Niet allemaal tegelijk of toch wel.

  6. Helemaal mee eens!
    Echter je kan roepen dat het strafbaar is, maar …… Dan moet het OM ook meewerken. Dus….. Komt ie er weer mee weg tenzij iemand aangifte doet…..

  7. “Een mooie taak voor onze Staten om eens goed naar dergelijke antieke regelgeving te kijken en minister Cooper goed aan te tand te voelen over zijn uitspraken. Discriminatie is gewoon verboden en strafbaar.”
    Gaat niet gebeuren om een paar redenen.
    1. Om zich te onderscheiden en te verbinden is de term Yu di korsou uitgevonden.
    Die term is omarmt en duidelijk gemaakt met wetgeving die de term ydk bevestigd en meer rechten geeft dan niet ydk.
    2. “Een totaal van 80,9% gaf te kennen dat men het helemaal of enigszins eens is dat een ‘Yu di Korsou’ in Curaçao geboren moet zijn. Bovendien was 81,1% van mening dat men ook vloeiend Papiaments moest kunnen spreken”
    En dat zijn kiezers.
    Het ongedaan maken van deze wetgeving zou de gecreëerde eenheid ydk ontkrachten.

  8. Zwarte mannen die wat geld hebben nemen vaak een vrouw van lichte kleur.
    Voorbeelden genoeg in de celebrity wereld in racistisch USA. Op Curacao is het niet anders. Is goed voor de status en men zegt hier “drecha rasa”.

  9. Cooper vindt klaarblijkelijk de YdK-vrouwen ongeschikt als echtgenotes daarom heeft hij er een uit Venezuela getrouwd. Of vonden de Curaçaose vrouwen Cooper ongeschikt als partner en moest hij wel noodgedwongen over de grens? Die kans schat ik hoger in. YdK-vrouwen houden niet van racisten. Zie het lage aantal stemmen dat C krijgt bij verkiezingen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties