27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 04:30

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Twee fraudeurs uit honkbalteam Sta. Maria’

Agent belast met onderzoek op non-actief

Willemstad – De Landsontvanger van Curaçao, Alfonso Trona, heeft in april 2019 aangifte gedaan bij de politie van de onregelmatigheden die hebben plaatsgevonden met de uitbetalingen van restitutie van belastingen en premies.

Twee van de fraudeurs zijn volgens minister van Financiën Javier Silvania (MFK) gelieerd aan het honkbalteam van Sta. Maria. Daarmee insinueerde de minister gisteren in de Staten dat deze medewerkers banden hebben met zijn voorganger Kenneth Gijsbertha, die lang voorzitter was van de Sta. Maria Pirates.

Ook stelde Silvania dat de twee honkbalspelers zonder een deugdelijke werving- en selectieprocedure zijn aangenomen. Het parlement vergaderde gisteren over het stopzetten van contante betalingen bij het Ontvangerskantoor per 1 oktober.

Volgens de Financiënminister hebben de vijf betrokkenen in totaal 33 keer gefraudeerd met restitutiegelden. Het gaat om 381.410,92 gulden dat op rekeningen van handlangers is gestort. De restituties vonden plaats nadat met opzet verkeerde bankrekeningnummers in de administratie van de Landsontvanger zijn opgevoerd, waardoor gelden onrechtmatig op bankrekeningen van derden zijn gestort. De caissières deden dit bij restituties waarvan de belastingplichtigen waren overleden of naar het buitenland waren verhuisd.

- Advertentie -

Van de vijf fraudeurs was er één ambtenaar, twee werkten als contractant bij de overheid, één medewerker is in vaste dienst bij de SVB en de ander was een SVB-contractant. Vier van hen zijn ontslagen, één medewerker, de vrouw S.M., is door SVB op non-actief gezet in afwachting van de juridische afronding van deze zaak.
In 2020 heeft Trona schriftelijk navraag gedaan bij officier van justitie Guillano Schoop over de stand van zaken. De Ontvanger en SVB willen namelijk doorgaan met de ontslagprocedure voor de betrokken medewerker S.M.

,,Het vervelende is dat de agent die aan deze zaak werkte op non-actief is gezet. Vervolgens was er een tijd niemand die het onderzoek kon overnemen”, aldus Silvania. Of er nu wel agenten zijn die het onderzoek kunnen verrichten, is niet bekend bij de minister.

Wel kon de minister vertellen dat er enkele werknemers als verdachten zijn aangemerkt en zelfs zijn gearresteerd. Doordat het bewijs tegen hen ‘dunnetjes’ was, kwamen ze echter weer op vrije voeten.

Silvania maakte ook melding van het interne onderzoek dat door een medewerker is uitgevoerd. Deze persoon is indirect gelinkt met de fraude. Een familielid gebruikte de inlogcode van deze medewerker om de bankrekeningnummers in het systeem te veranderen. De medewerker heeft aangifte gedaan tegen het familielid van het oneigenlijk gebruik van de inlogcode. Soab meent dat het beter was geweest om een externe onafhankelijke deskundige in te schakelen voor de uitvoering van het onderzoek, temeer omdat bij meerdere restituties waarmee gefraudeerd is, onder de gebruikersnaam van desbetreffende medewerker is ingelogd om onrechtmatige bankrekeningnummers op te voeren.

- Advertisement -

MAN-fractieleider Steven Martina maakte bezwaar tegen de onthulling dat twee verdachten spelers zijn van het honkbalteam uit Sta. Maria. ,,Wat is de toegevoegde waarde hiervan. Wat wil je insinueren? Het is suggestief en niet bestuurderswaardig. Een bestuurder moet zakelijk en to the point blijven”, aldus Martina die vindt dat Silvania vooral in deze crisissituatie zich professioneel moet uiten en het land vooruit moet brengen.

Silvania heeft drie weken de tijd gevraagd om antwoord te geven op de vragen van de parlementariërs.

De acht kassamedewerkers van de Ontvanger die vanwege de afschaffing van contante betalingen bij de balies boventallig zijn geworden, zijn tewerkgesteld bij Stichting Belastingaccountantsbureau SBAB. Dat zei minister van Financiën Javier Silvania (MFK) gisteren tijdens de openbare vergadering in de Staten met het thema ‘verlies van banen door het opheffen van contante betalingen bij de Belastingdienst’.

De minister verdedigde zijn besluit contant geld binnen de Ontvanger te weren met de conclusie van overheidsaccountantsbureau Soab dat de interne procedures en administratie van de Ontvanger niet optimaal zijn, waardoor er frauderisico’s zijn geconstateerd. Silvania benadrukte echter dat hij deze acht medewerkers in zijn persbericht over de vermeende fraude van bijna 400.000 gulden bij de Ontvanger niet heeft beschuldigd van ontvreemding van belastinggelden.

,,We zijn trots op de werknemers van de Ontvanger die niet in een ideale situatie werken. Dankzij het personeel zijn de belastingopbrengsten desondanks omhooggegaan.”

De minister kondigde bovendien aan dat er binnenkort vacatures bij de Inspectie en de Ontvanger worden geopend, waarop iedereen kan solliciteren. Eerder verklaarde Silvania dat zijn besluit om de contante betalingen te annuleren werd ingegeven door de wens om 1,7 miljoen gulden bij de Ontvanger te besparen. De kassamedewerkers zijn via uitzendbureaus bij de Ontvanger geplaatst. Door het contract met de uitzendbureaus te beëindigen, bespaart het ministerie van Financiën 1,7 miljoen gulden per jaar. Hierdoor zou er financiële ruimte zijn om nieuwe medewerkers in vaste dienst te nemen.

PAR-Statenlid Ana Maria Pauletta bekritiseerde Silvania vanwege de drie weken die hij nodig heeft om alle Statenvragen te kunnen beantwoorden. Vanaf vrijdag accepteert de Ontvanger geen contante betalingen meer. Het Statenlid meent dat de minister alle personen die door deze maatregel worden benadeeld in de steek laat. ,,De minister heeft bijvoorbeeld niet gezegd of de acht kassamedewerkers tijdelijk bij SBAB gaan werken of dat het een vaste baan is. Dit is schofterig (shouru) gedrag van de minister”, aldus Pauletta.

Parlementariër Steven Martina (MAN) wilde weten hoe het ministerie van Financiën omgaat met 33 procent van de bevolking die niet klaar is voor het afschaffen van contant geld in het betalingsverkeer. Deze groep kan om diverse redenen niet deelnemen aan het giraal verkeer, bijvoorbeeld door restricties om een bankrekening te openen.

In zijn openingstoespraak zei Silvania dat burgers de meeste belasting- en sociale premies kosteloos contant kunnen afdragen bij de verschillende Pagomatiko-punten die het eiland rijk is.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. In nos cultura komt verantwoordelijkheid niet voor.
  Geen ministeriële verantwoordelijkheid, geen parlementaire verantwoordelijk geen ambtelijke verantwoordelijk en geen verantwoordelijkheid uit hoofde van functie.
  Een uitstekend voorbeeld hier van is het strip and bend over verhaal van Marnix.
  Schoolbestuur is niet verantwoordelijk, politie leiding is niet verantwoordelijk ministers (onderwijs en justitie) niet verantwoordelijk zelfs passief aanwezige agenten en leerkrachten niet verantwoordelijk.
  Trona, krijgt een functie en salaris maar is niet verantwoordelijk.
  And the list goes on.
  Je moet het hier wel persoonlijk erg bont maken om ergens voor verantwoordelijk te worden gesteld.
  NOS cultura,

 2. @Louis, “De heer Trona dient als eerstverantwoordelijke binnen de Belastingdienst mijns inziens op te stappen”. Inderdaad hij zat met zijn plof kop in het parlement te luisteren en geen enkele parlementariër die om zijn ontslag vroeg.

 3. De heer Trona dient als eerstverantwoordelijke binnen de Belastingdienst mijns inziens op te stappen.
  Hij heeft zijn organisatie niet op orde en dat is zijn eerste taak.
  Zoiets heet: ( misschien) niet schuldig, wel verantwoordelijk.

 4. Omdat fraudeurs bij de Ontvanger werken, dan durft de betalende burger niet meer met contant geld zijn/haar belasting kunnen betalen.Fijne oplossing,heer minister. Pak de fraudeurs aan, niet de burger gezien dat veel geen bankrekening hebben. En over restituties gesproken, er zijn de laatste jaren niet alleen geen restituties terug betaald van overledenen en mensen die naar het buitenland zijn verhuisd maar geen restituties aan ontslagen werknemers bij welke loonbelasting op hun ontbinding/ontslag vergoedingen zijn ingehouden en afgedragen,en dat zijn veel die zelf bijna niks te eten hebben,en hun restitutie goed kunnen gebruiken en ook recht op hebben. Is dat geld ook bij deze/en andere fraudeurs op hun rekeningen beland?

 5. Het is wel apart dat niemand verantwoordelijkheid neemt, Alfonso Trona, de directeur van de Ontvanger moet toch ontslagen worden? De man heeft jaren onder zijn neus fraude bij ontvanger toegestaan. Dat twee spelers van Santa Maria Pirates daar zomaar geplaatst zijn geeft toch aan hoe ministers altijd Sinterklaas met gemeenschapsgeld spelen.

  Jaren geleden was Royal Scropions ook een grote leverancier van ambtenaren en niet te vergeten de speelster van Pichongolo, Jenny Paulina die zonder enige kwalificaties plotseling douane ambtenaar werd.

  Het is triest in een land waar de banen niet voor het oprapen liggen dat sporters op basis van hun sportprestatie, een baan voor het leven als ambtenaar krijgen terwijl afgestudeerde scholieren nooit aan de bak komen.

 6. En het toneel stuk in de staten gaat door.
  Dat en of twee verdachte lid zijn van een honkbal club is een probleem.
  De vraag of er systematische Froude gepleegd wordt en of er procedures zijn om dit te voorkomen en er controle is zodat er volgens de procedure gewerkt wordt niet.
  Een onderzoek naar bestedingen van belasting ambtenaren (top down) lijkt gepast.
  Een onderzoek naar alle ambtenaren, werkzaamheden, beloning, werving lijkt ook op zijn plaats.
  En gaat niet om gevraagd worden, maar wel of ze al dan niet lid zijn van de zelfde honkbal club.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -