32 C
Willemstad
• zaterdag 24 juli 2021 16:52

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | CAP laat niets los over dreigend ‘faillissement’

Vragen aan luchthaven en VVRP-minister onbeantwoord | Persbureau Curacao

Willemstad – ‘Volgens CAP dreigt faillissement bij handhaving huidige PFC-tarieven’, stond er in de onderkop bij een artikel in deze krant over een rechtszaak die luchthavenexploitant Curaçao Airport Partners (CAP) had aangespannen tegen het Land om een hogere Passenger Facility Charge – voorheen ook wel ‘airport tax’ genoemd – af te dwingen.

Het woord ‘faillissement’ komt letterlijk voor in het vonnis van het gerecht in eerste aanleg van Curaçao van 2 april. ,,Volgens CAP zal handhaving van de huidige tarieven er op korte termijn toe leiden dat zij niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen, met haar faillissement tot gevolg”, schrijft de rechter in zijn ‘beoordeling’ van het geschil.

Faillissementen komen vaker voor, van alle soorten ondernemingen, maar van een luchthaven is niet alledaags. En zeker niet als het om het enige luchthavenbedrijf van een (ei)land gaat. De zinsnede in het vonnis was dan ook alle reden voor deze krant om navraag te doen, in een poging een en ander nader toegelicht te krijgen. Het betreft hier een maatschappelijke kwestie.

- Advertentie -

De speurtocht leidt echter tot niets. Niets concreets. De advocaten die namens het Land en specifiek de minister van VVRP (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning) optreden – Luigi Virginia en Chris de Bres – kunnen niets zeggen omdat ‘de minister een eigen mediabeleid hanteert waar we niet zonder toestemming van mogen afwijken’. Demissionair minister Zita Jesus-Leito (PAR) reageerde nog niet op vragen.

De gemachtigden van CAP – de advocaten Michael Bonapart en Thomas Aardenburg – verwijzen op hun beurt naar CAP: ,,Wij begrijpen de interesse en het belang, maar hebben de instructie om de media naar CAP te verwijzen voor commentaar”. En: ,,De klant wil de communicatie strak en aan zichzelf houden.”

In verband met de in potentie ernstige situatie, stelde de redactie de volgende vragen: ,,In het vonnis inzake CAP vs. Land hebben wij kunnen lezen dat zijdens CAP is aangegeven dat faillissement dreigt. Kunt u dit (namens CAP) alstublieft nader toelichten/uitwerken/onderbouwen? Wat heeft hierover precies in de pleitnota gestaan? Ons verzoek is om die informatie/passages met ons te delen. Wat kan CAP zeggen over de financiële resultaten 2020 (ten opzichte van 2019)? Is in 2019 wél het maximale rendement van 6,5 procent gehaald en hoeveel bedroeg het rendement in 2020? Hier is – uiteraard – sprake van een groot maatschappelijk belang; vandaar ons dringend verzoek om nadere toelichting.”

Een door deze krant benaderde topfunctionaris van CAP gaf aan de vragen door te spelen naar ‘legal’ ofwel de juridische afdeling van het luchthavenbedrijf. CAP kwam daarna, door tussenkomst van de woordvoerder, met de volgende korte verklaring: ,,Helaas deelt CAP de financiële situatie en/of stukken niet met derden, vooral nu het vonnis nog niet onherroepelijk is. In beroep gaan is nog altijd mogelijk.”

Wat weten we wel? Het private bedrijf CAP (met de internationale aandeelhouders Aport/Zurich Airport; het Nederlandse Janssen De Jong; en CCR in Brazilië) kreeg in 2003 een dertigjarige concessie voor de exploitatie van luchthaven Hato. De concessie is verleend door de overheidsvennootschap Hato International Airport nv, die de concessie op haar beurt kreeg van de rechtsvoorganger van het Land.

CAP genereert onder meer inkomsten uit haar commerciële activiteiten op de luchthaven, zoals de verhuur van winkelruimtes en de exploitatie van het parkeerterrein. Die activiteiten speelden in het kader van het korte geding geen rol, maar zijn wel van belang voor de financiën.

Naast genoemde commerciële activiteiten verricht CAP ‘luchthavenactiviteiten’. Onder de luchthavenactiviteiten vallen onder meer de exploitatie, de beveiliging en het onderhoud van de luchthaven.
Ter dekking van de kosten van haar luchtvaartactiviteiten ontvangt CAP voor elke passagier die vanaf Hato vertrekt een PFC. De PFC wordt als onderdeel van de ticketprijs door de vliegmaatschappijen bij de passagiers in rekening gebracht.

Normaliter wordt de PFC voor drie jaar vastgesteld. De huidige tariefcyclus loopt nog tot en met dit jaar, 2021. Het tarief voor internationale vluchten bedraagt momenteel – na (toch) een verhoging met 10 procent vorig jaar – 49 dollar (zonder omzetbelasting, want volgens de CAP-website bedraagt het tarief momenteel 51,74 dollar, red.).

Uitgangspunt is dat met de PFC alle kosten worden gedekt die CAP maakt en heeft gemaakt in verband met de aan haar opgedragen luchtvaartactiviteiten, zodat – zo staat te lezen in het vonnis – sprake is van een ‘kostendekkende exploitatie’ van de luchthaven.

Daaronder vallen ook de kosten van de aanzienlijke investeringen door CAP van, volgens het vonnis, circa 130 miljoen dollar (ongeveer 235 miljoen gulden) in onder meer aankomst- en vertrekhal. Ook strekt de PFC tot dekking van ‘een maximaal rendement voor CAP van 6,5 procent’.

De wettelijke grondslag van de PFC is de Landsverordening Passagiersfaciliteitengelden. De PFC wordt vastgesteld door de minister van VVRP op basis van het Landsbesluit methodiek bepaling passagiersfaciliteitengelden en landings- en parkeergelden. Het Bureau Telecommunicatie & Post (BTP) – sinds kort met de nieuwe naam Regulatory Authority Curaçao (RAC) – is door het Land aangewezen als toezichthouder met betrekking tot de PFC.

Het jaar 2020 kende als gevolg van de covid-pandemie een grote terugval in passagiers. ,,Geschat werd dat slechts ongeveer de helft van het eerder geraamde aantal van 1,4 miljoen zou vertrekken”, aldus het vonnis. ,,CAP zag zich daardoor geconfronteerd met een halvering van haar inkomsten uit de PFC’s.”

Dat heeft het luchthavenexploitatiebedrijf blijkbaar tot de financiële rand van de afgrond gebracht, waardoor er naar eigen zeggen een situatie is ontstaat dat CAP – reeds op korte termijn – niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. CAP denkt of dacht wij hebben een monopolie dus wij doen wat wij willen en we laten de reiziger ervoor opdraaien zodat wij winst kunnen maken.
  CAP is inderdaad een commercieel bedrijf dus het zal wel gaan of ze 1 miljard winst kunnen maken of 1.1 miljard.

 2. Dus ik ben een commercieel bedrijf en ik heb megalomane ideëen. Dus investeer ik honderden miljoenen om een busstation (want dat is het) te pimpen, zodat ik hogere tarieven kan gaan vragen. Sterker nog, ik vraag ze niet, ik eis dat gewoon.

  Dat is zo ongeveer de houding van CAP. Niemand heeft gevraagd om het hele gebouw van airconditioning te voorzien en die vervolgens zo koud te zetten dat wachtende passagiers winterkleding aan moeten trekken om het uit te kunnen houden.

  Niemand heeft gevraagd om een gigantische uitbreiding van het stationsgebouw, dat was het idee van CAP. Kennelijk dachten zij, geheel onterecht overigens, dat er wel meer vluchten en dus meer passagiers naar het eiland zouden komen wanneer zij deze investeringen zouden plegen. Kennelijk begrijpt men bij CAP nog altijd niet dat een vliegveld niet het doel van de reis is. Een vliegveld is een noodzakelijk kwaad en moet dus de service kunnen geven aan de passgiers die als noodzakelijk wordt geacht en voor de rest moet het vliegveld efficiënt zijn.

  Voor het belang van de bestemming, in dit geval dus het eiland Curacao, is het van belang de kosten van een vliegveld zo laag mogelijk te houden. Dat verbetert de concurrentiepositie van het eiland op het vlak van toerisme, met name doordat reizen kunnen worden aangeboden tegen een lagere kostprijs.

  CAP heeft dat nooit willen begrijpen en was van mening dat zij konden doen en laten waar ze zin in hadden, de passagier zou het uiteindelijk wel betalen. Zoiets heet risicovrij ondernemen en dat bestaat helaas niet.
  Ik hoop dan ook dat het eiland de poot stijf blijft houden en de verhoging van de tarieven niet door laat gaan. Ja, dat zal tot gevolg hebben dat CAP failliet zal gaan en ja, dat zal een aantal banken flink geld gaan kosten. Ik weet niet wat de overheid aan leningen heeft uitstaan bij CAP, maar aangezien het vliegveld zelf niet zal verdwijnen is er op zich niet zoveel aan de hand. Dan komt er een nieuwe uitbater, eentje die hopelijk wat meer realiteitszin heeft.

 3. En wie zat ook alweer in de regering van 2003? En welke partij heeft als sinds 1996 Curacao naar de verdoemenis gebracht? Voor mij was het in ieder geval een waar genoegen toen in 2008 ik de oprichter met trillende handjes en verzwakte gezondheid boven de pisbak van de Centrale Bank zag hangen. Gerechtigheid. Ik hoop in ieder geval dat CAP inderdaad failliet gaat en dat de gevolgen als een boemerang in de smoel van de verantwoordelijken klapt. Een eiland die zijn enige uitgang verloochend heeft geen bestaansrecht

 4. Airport tax is al 1 van de hoogste in de regio voor een zielig vliegveldje.
  Het Management zal weer heel veel geld hebben ontvangen.

  CAP is trouwens alleen maar de operator.. Als ze failliet gaan is dat hun eigen probleem

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ontwikkelaars geloven er weer in

Project Groot Santa Martha van eind 2018 toegelicht aan nieuwe regering | Antilliaans Dagblad Willemstad - Op uitnodiging van de ontwikkelaars van Groot Santa Martha hebben de...

AntilliaansDagblad | Premier ontmoet consul Amerika

Pisas uitgenodigd voor een officieel bezoek aan VS | Antilliaans Dagblad Willemstad - Premier Gilmar Pisas (MFK) is uitgenodigd om ‘een officieel bezoek te brengen aan de...

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -