27.5 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 16:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Korting salaris tot medio 2023

Voorwaarden aan terugdraaien korting bezoldiging politici | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De ministers en Statenleden kunnen niet zomaar de korting op hun salaris, die is toegepast naar aanleiding van de liquiditeitssteun van Nederland, terugdraaien.

Het moment van vervallen moet in elk geval liggen na 30 juni 2023, zo staat in twee Nota’s van Wijziging (NvW) met dezelfde strekking op de Landsverordeningen geldelijke voorziening ministers en Staten. In de NvW worden meerdere voorwaarden gesteld aan het eventueel terugdraaien van de salariskorting.

De twee NvW zijn naar nu blijkt op 17 maart naar de Staten gestuurd en in handen van deze krant gesteld. Morgen worden de Landsverordeningen in een centrale commissievergadering van de Staten behandeld.

- Advertentie -

Naast genoemde datum is ook vastgelegd dat de korting op de bezoldiging van ministers en Statenleden alleen ingetrokken kan worden per Landsbesluit en pas als de steun vanuit Nederland is geëindigd of er geen beroep meer wordt gedaan op artikel 25 van de Rijkswet Financieel toezicht (Rft) om af te wijken van de begrotingsnorm. Het Landsbesluit moet bovendien eerst voorgelegd worden aan de gouverneur en goedkeuring krijgen van de minister van Financiën. Tot slot moet een evaluatie van de openbare financiën uitwijzen dat het beëindigen van de korting zich verhoudt met de staat van de openbare financiën.

Maar, zo wordt in de NvW ook geschreven: ,,Aan de andere kant dient ook voor ogen te worden gehouden, dat het niet wenselijk is, dat een tijdelijke regeling, permanent wordt. Het uitgangspunt van de ontwerp-Landsverordening(en) is immers nog altijd de samenhang met de bezoldiging van ambtenaren, met dien verstande dat de ministers (en Statenleden, red.) worden bezoldigd op het hoogste niveau.”

Het hoogste niveau is eigenlijk schaal 18 met voor de ministers een toevoeging van 25 procent. Maar schaal 18 is nog niet officieel geformaliseerd. Zolang dit niet het geval is, zullen ministers en Statenleden bij terugdraaien van de salariskorting per Landsbesluit, terugvallen in schaal 17, trede 9.

De Nota: ,,Zoals in de Memorie van Toelichting is opgenomen, is momenteel een traject gaande voor formalisering van schaal 18 in de bezoldiging van ambtenaren. Dit traject is ingezet aangezien schaal 18 als onderdeel van de ambtelijke structuur was voorzien bij de start van Land Curaçao in 2010 en sindsdien ook wordt toegepast voor de bezoldiging van de secretarissen-generaal. Dit traject tot formalisering is niet afgerond.”

- Advertisement -

In de NvW is verder opgenomen: ,,Het doorwerken van een eventuele formalisering van schaal 18, kan enkel geschieden na beëindiging van de korting.” En: ,,Het komt de regering wenselijk voor dat formalisering van schaal 18 niet kan doorwerken gedurende de periode dat het Land kampt met de negatieve effecten van de Covid-19-pandemie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. En waaraan hebben de gezagsdragers deze zichzelf toegekende verhoging te danken?
    Een drastische korting zou eerder op zijn plaats zijn gezien de staat van het eiland.
    Dalijk denken ze nog dat ze het verdiend hebben.

  2. Laten ze eerst zorgen dat IEDEREEN te eten heeft, de wegen opgeknapt zijn, de kwaliteit van de nutsbedrijven op orde is ( Aqualectra, Flow en dergelijke ) ,het eiland schoon is ( honderden autowrakken in kavels ) Het onderwijs op niveau gebracht is en zo meer. Pas als dat voor elkaar is en de hand niet meer bij Nederland opgehouden hoeft te worden, misschien, ja misschien hebben onze grote leiders dan recht op een extraatje.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...

PBC | CMC: meeste Covid19-patiënten niet of niet volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao De meerderheid van patiënten die met Corona worden opgenomen in het Curaçao Medical Centre blijkt niet gevaccineerd. Vandaag meldden zich drie nieuwe patiënten, twee moesten direct...

PBC | Economie Curaçao krimpt met 18,4 procent

Persbureau Curacao Curaçao zag in 2020 een zware terugval in economische activiteiten met een krimp in het bruto binnenlands product van 18,4 procent. Een krimp van die aard...

PBC | Curaçao host Concacaf under-20 kwalificatietoernooi vrouwen

Persbureau Curacao Het Concacaf Women’s U-20 Championship Qualifiers wordt op Curaçao afgewerkt. Het kwalificatietoernooi vindt plaats in het Ergilio Hato Stadion en het nabijgelegen FFK-stadion van 13 tot...
- Advertentie -