32 C
Willemstad
• zaterdag 24 juli 2021 16:52

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Alles draait om zuurstof op ic

‘Maar Covid-19 tast alle organen aan’

Willemstad – Het hele lichaam van een patiënt met Covid-19 kan worden aangetast door de coronaziekte. De situatie wordt kritiek als vitale organen dreigen uit te vallen. Dat zijn de hersenen, de nieren, het hart en de longen.

Dat legt internist/intensivist Jeanne Koeijers uit in een video van het Curaçao Medical Center (CMC) op YouTube. Koeijers is hoofd van het Outbreak Management Team in het ziekenhuis. Net zoals alle patiënten die op de intensive care (ic) terechtkomen, worden bij een covid-patiënt de essentiële waarden in de gaten gehouden, zoals de bloeddruk en hartslag.

Maar typerend voor patiënten met Covid-19 is het lage zuurstofgehalte. Patiënten komen vaak angstig en onrustig binnen, omdat zij ademnood hebben. Dan wordt eerst geprobeerd om met behulp van een masker zuurstof toe te dienen. Maar als dat niet helpt moet de patiënt geïntubeerd worden en aan de beademingsmachine.

- Advertentie -

Koeijers: ,,Via de mond wordt een buis in de luchtpijp gebracht. Tijdens een operatie krijgt een patiënt beademing, maar nu doen we dat de hele periode dat een covid-patiënt te ziek is om zelf te kunnen ademen.”
De beademingsapparatuur is aangesloten op de centrale zuurstofvoorziening van het ziekenhuis.

Een covid-patiënt wordt in zo’n geval vaak in coma gehouden. Koeijers staat aan het bed van een patiënt die zeventig liter zuurstof per minuut krijgt toegediend. ,,Dat is heel erg hoog.” Het intuberen kan enkele dagen of een paar weken duren, maar ook maanden.

Koeijers: ,,Dat is afhankelijk van hoe iemand binnenkomt en hoe snel een patiënt weer beter wordt. Maar we hebben patiënten die heel wat maanden aan de beademing liggen.”

Of de behandeling succes heeft, is afhankelijk van de mate waarin Covid-19 de organen in het lichaam aantast. ,,Dat bepaalt in hoeverre een patiënt in problemen raakt”, zegt Koeijers. ,,Het hele lichaam kan worden aangetast, maar een patiënt overlijdt omdat het mis gaat met zijn longen, hart, nieren of hersenen.”

Artsen en verpleging op de ic houden al die processen in de gaten en of er plotseling een verslechtering optreedt. Zijn het de longen, dan wordt een patiënt beademd, zijn het de nieren dan volgt dialyse. ,,Maar er kan een moment komen dat de ziekte zo ernstig verloopt, dat we de longen niet voldoende kunnen ondersteunen.

Dan kan het zijn dat we iemand met Covid-19 verliezen”, zegt Koeijers. Reanimatie is een laatste poging om een leven te redden, maar helaas vaak vruchteloos voor een covid-patiënt. Koeijers: ,,Het hart houdt ermee op of er zijn ernstige hartritmestoornissen waardoor er geen circulatie meer is, of het zuurstofgehalte in het lichaam is dusdanig laag dat het hart niet voldoende zuurstof krijgt. Dan zullen we nog reanimeren, maar als iemand heel erg ziek is, is de overlevingskans heel erg klein.”

Patiënten die na een periode aan de beademingsapparatuur weer opknappen wacht een lange weg van herstel. ,,Ze zijn enorm verzwakt en hebben nog moeite met ademhalen”, zegt Koeijers. ,,Revalidatie is heel erg belangrijk.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. @WIlliam zegt: “…2 baby’s geboren met COVID dus…”

  Lees dit: “…2. De baby
  In je buik kan je baby niet ziek worden door het Corona-virus.
  Na de geboorte kan je baby wel ziek worden…”
  Bron: https://www.pharos.nl/coronavirus/zwanger-of-bevallen-en-het-corona-virus/

  of dit: “…Het coronavirus is niet aangetroffen in de placenta of de navelstreng…”
  Bron: https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Ouders/Veelgestelde-vragen-van-aanstaande-en-jonge-ouders-over-het-coronavirus

  of dit: “…Tot nu toe is er geen directe overdracht van het coronavirus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap…”
  Bron: https://www.olvg.nl/veelgestelde-vragen-coronavirus-en-zwangerschap

  @William: check de volgende keer eerst even wat je schrijft. Dit is onnodige stemmingmakerij.

 2. @Joep Meloen
  T. M. is net als Trump van alle markten thuis en ook nog een ‘genius’. Ik voel mij dan ook zeer vereerd dat ik op hetzelfde platform mag ‘opereren’ als Tikko, of hoe noemt hij zichzelf ook weer?

 3. @ Fred, kijk jij maar naar BBC ik loop rond op de IC en zie al die knorrende biggetjes hijgend binnen waggelen. In plaats van dat die ongewassen smoezelige orakel mensen aanmoedigt (ik zou haast zeggen verplicht) om te sporten, komt hij niet verder dan te schreeuwen van blijf thuis. Nou thuis dan vreten ze zich een slag in de rondte en dan komen ze al adem happend binnen rollen alhier. Dat mijn beste Fred is de werkelijkheid. Niet een fantasieverhaaltje van de BBC.

 4. Hahaha, kijk hoe makkelijk ze de mensen bij de neus nemen. De angst regeert. Quasi wetenschappers komen met allemaal dwaze theorien, terwijl het juist de angsthazen zijn die zich massaal laten volspuiten met trombose troep die overlijden. Maar vooral naar Easy Gerstennat luisteren kinders. En een ieder die vragen stelt direct wappies noemen. Nu zijn er zelf figuren zo geindoctrineerd dat ze komen zwammen over babbies die geboren zijn met chinees griepje. Ja joh geloof ik direct. Ik blijf het jammer vinden dat er zoveel mensen hersenloos achter de media en politieke heisa aanhobbelen. Gaan zelf zover door een ieder die niet gedwee achter de massahysterie aanloopt, te betichten van dwaasheid. Natuurlijk komen de vetgemeste zwijnen en kettingrokers nu massaal met kortademigheid het ziekenhuis binnenwaggelen. Ze zijn in paniek en overtuigd dat het niet aan hun ongezonde leefstijl ligt maar aan die ene chinees die zonodig een vleermuis naar binnen moest slurpen. Nu snap ik waarom door de geschiedenis heen het altijd zo makkelijk was voor een handje vol mensen om hele volksstammen te onderwerpen. Preek hel en verdoemmenis en gedwee zullen de schaapjes zichzelf op de slachtbank neervlijen.

 5. Het is jammer dat de wappies zoveel aandacht krijgen in de media en dat ze zoveel kans krijgen hun ongefundeerde meningen te ventileren. Sommigen gaan zelfs zover dat ze de boel maar verdraaien zoveel als dat ze kunnen om hun argumenten kracht bij te zetten.

  Ik neem aan dat de BLM wappies hier ook onder vallen?

 6. naschrift-correctie
  “Zou wel leuk is de onderzoeksresultaten ….” moet zijn
  ‘Zou wel leuk zijn als de onderzoeksresultaten ….’

  “Een en ander moet wel democratische worden afgehandeld.’ vervangen door
  ‘Een en ander moet wel op democratische wijze worden afgehandeld.

 7. Het gezwets van onze Corona/gezondheidsdeskundige T.M. neemt dusdanige vormen aan dat het ernstige vermoeden bestaat dat een latente vorm van Covid zijn hersens begint aan te tasten. Lees wat internist/intensivist Jeanne Koeijers hier over zegt.

  Misschien is hij wel een interessant studie object voor Jeanne Koeijers.
  Na biopsie van de hersenschors, de diverse kwabben en eventueel de kleine hersenen [als die tenminste niet zo klein zijn dat daar geen eer aan valt te behalen] kan er in een later stadium -wanneer hij geen IC ligplaats meer nodig heeft – autopsie worden uitgevoerd.

  Vervolgens de gehele grijze massa op sterk water zetten en naar prof. dr. Erik Sherder [hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit] sturen. De laat het vervolgens in keurige plakken snijden voor nadere analyse. Zo haalt T.M. toch nog de wereld van de wetenschappelijke publicaties. Misschien wel een beetje te veel eer voor hem, maar ach daar heeft hij dan geen weet meer van.

  Zou wel leuk is de onderzoeksresultaten in de KKC worden gepubliceerd. Hebben de lezers ook weer en leuke dag en ruim voldoende stof om commentaar op te geven.

  Zijn er meer mensen die voor dit idee stemmen? Een en ander moet wel democratische worden afgehandeld. Ik wil hier niet alleen over beslissen.

 8. Er zijn inmiddels een aantal jonge mensen overleden, 2 baby’s geboren met COVID dus ik begrijp dat gezwets niet van een aantal mensen op dit forum.

 9. Misschien een goed idee om eens een rapportage te maken van een patient wanneer die binnenkomt op de IC en dan het hele proces blijven volgen tot aan herstel of tot aan overlijden.
  En dit dan gewoon uitzenden op de televisie, zodat in ieder geval de wappies eindelijk eens zien, met hun eigen ogen, wat corona precies in kan houden. Natuurlijk zullen er dan nog altijd wappies overblijven, maar ik denk dat een hele grote club gewoon eieren voor het geld gaat kiezen en alsnog voor een vaccinatie gaan kiezen.

  Het is jammer dat de wappies zoveel aandacht krijgen in de media en dat ze zoveel kans krijgen hun ongefundeerde meningen te ventileren. Sommigen gaan zelfs zover dat ze de boel maar verdraaien zoveel als dat ze kunnen om hun argumenten kracht bij te zetten. Helaas is het alleen maar gebakken lucht, zodra je ook maar even doorvraagt blijft het meteen doodstil.

 10. De meesten die nu binnen komen waggelen op de IC zijn vette hangbuikzwijnen met onderliggende kwaaltjes zoals hoge bloeddruk, suikerziekte etc. Inplaats van zuurstof toe te dienen zou ze hun liever op een loopband moeten zetten met een zweep erachter. Laat ze maar als een hamster rondrennen en stroom opwekken, doen ze nog wat voor de kost.

 11. “Alles draait om zuurstof op i.c.”. Het is toch ongelooflijk dat we anderhalf jaar die epidemioloog op het scherm hebben gezien met “dunami dos” en handen wassen en niets over afvallen.

  Het is nog erger we zagen regelmatig de politiewoordvoerder, Imro Zwerver die zich vol bleef vreten wetende dat overgewicht een risico voor ernstige corona gevolgen is.

  De man zit nota bene in de patiëntenvereniging en blijkbaar zal de zorg voor andere patiënten wel aan zijn reet roesten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ontwikkelaars geloven er weer in

Project Groot Santa Martha van eind 2018 toegelicht aan nieuwe regering | Antilliaans Dagblad Willemstad - Op uitnodiging van de ontwikkelaars van Groot Santa Martha hebben de...

AntilliaansDagblad | Premier ontmoet consul Amerika

Pisas uitgenodigd voor een officieel bezoek aan VS | Antilliaans Dagblad Willemstad - Premier Gilmar Pisas (MFK) is uitgenodigd om ‘een officieel bezoek te brengen aan de...

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -