28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Belastingkorting levert 20 miljoen op’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Belastingkorting levert 20 miljoen op’
Het is inmiddels algemeen bekend dat er nog 5,4 miljard gulden aan opgelegde belastingen niet is betaald.

Willemstad – Het aanbod van een korting aan belastingplichtigen die een achterstand hebben is goed te verdedigen, vindt minister Javier Silvania (MFK) van Financiën.

In zijn antwoorden op vragen van PAR-Statenlid Zita Jesus- Leito stelt hij onder andere dat door het kortingsaanbod juist 20 miljoen gulden meer in de staatskas vloeit. Het is inmiddels algemeen bekend dat er nog 5,4 miljard gulden aan opgelegde belastingen niet is betaald.

Uit onderzoek in 2019 blijkt echter dat het overgrote deel niet meer invorderbaar is. Destijds werd berekend dat er 700 tot 800 miljoen gulden van de toenmalige achterstand van 4,2 miljard daadwerkelijk inbaar was. Silvania wijst Jesus-Leito er overigens op dat zijn instructie om de belastingachterstand te saneren door onder andere een kortingsregeling aan te bieden een voortzetting is van het beleid van zijn voorgangers Jardim en Gijsbertha.

Hij verwacht dat er door de kortingsregeling – die drie maanden geldig is – en andere maatregelen 20 miljoen gulden meeropbrengst zal zijn in het begrotingsjaar 2021. Hij deelt niet de vrees dat dit bedrag door Nederland in mindering zal worden gebracht op de financiële steun, omdat ook zijn voorganger dit al had meegenomen in de verwachte inkomsten.

Uit een door Silvania meegestuurde tabel blijkt dat de winstbelasting de grootste openstaande bedragen kent, in totaal ruim 1 miljard gulden uit bijna 70.000 aanslagen. Omzetbelasting kent de meeste aanslagen die nog niet zijn betaald, namelijk 446.943 die in totaal bijna 760 miljoen gulden bedragen. Daar tussenin zit een achterstand van afgerond 875 miljoen gulden aan AOV/AWW verdeeld over 330.000 aanslagen. Ook de loonbelasting, inkomstenbelasting en basisverzekering ziektekosten komen boven een half miljard gulden aan onbetaalde aanslagen uit.

Opvallende achterstandsposten zijn ook de motorrijtuigenbelasting (bijna 21 miljoen en zo’n 33.000 aanslagen) en overdrachtsbelasting met maar 17 aanslagen, maar toch goed voor 11,7 miljoen. Ook zijn ruim 17.000 aanslagen cessantia niet betaald, totaal goed voor 4,6 miljoen gulden.

De vraag van het Statenlid naar het betaalgedrag van de Curaçaose burgers vindt de minister moeilijk te beantwoorden. Niet bekend is bijvoorbeeld hoeveel er niet wordt aangegeven, zodat ook niet berekend kan worden hoeveel de bevolking daadwerkelijk aan belasting is verschuldigd.

Een analyse van de inkomsten op de winstbelasting, loonbelasting en de inkomstenbelasting (samen 90 procent van de opbrengsten) leert dat een kleine driekwart van de aanslagen binnen een jaar wordt betaald. Daarna volgt nog ruim 20 procent in het jaar daarna, behalve bij de winstbelasting. De betaling daarvan wordt veel meer uitgesmeerd over de jaren heen.

Hoe groot het gedeelte is dat helemaal niet wordt betaald is niet vast te stellen. De berekende achterstallige invordering is ook gebaseerd op taxatieve aanslagen, dus inclusief naheffingen en boetes. Zeker is dat na twee jaar de kans dat de belastingschuld nog wordt betaald sterk afneemt. Daarom wil Silvania zich vooral richten op de invordering van lopende verplichtingen en jonge belastingschulden.

Snel na de vervaldatum worden er al aanmaningen gestuurd en wordt vervolgens begonnen met dwangschriften en andere maatregelen. Zo wordt voorkomen dat de belastingschulden te ver oplopen, aldus de minister.

Een opmerkelijk, maar ontwijkend antwoord geeft de bewindsman op de vraag van Jesus-Leito of belastingplichtigen die trouw hun belastingen hebben betaald ook korting krijgen. Naast een gebrekkige invordering is volgens hem ook politieke bemoeienis de afgelopen jaren oorzaak geweest van hoge belastingschulden van bedrijven.

,,In de voorgaande regeringsperioden zijn een groot aantal belastingschulden kwijtgescholden of als oninbaar afgeboekt.” Hij wil daar een einde aan maken door ‘op een transparante wijze’ een effectief invorderingsbeleid te voeren. Van 100 procent belastingkorting zal geen sprake meer zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad van 11 augustus 2021

7 reacties

  1. Het thema is niet dat er 20 mio “extra” ( “extra” is volksverlakkerij) in de staatskas vloeit maar het thema is hoeveel bij correct innigsbeleid ten onrechte NIET in de staatskas vloeit door niet te verdedigen kortingen te verstrekken (aan de rijken!).
    De achterstanden in de inning zijn ontstaan door (bewust?) labbekakkerigheid van de overheid in casu de Belastingdienst.
    De Haves profiteren hiervan, de Have nots zijn de dupe.
    In de periode Schotte/ Jamaloodin is al zo’n opschoningsactie geweest. Sindsdien zijn de niet betaalde belastingaanslagen weer rap gestegen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat hier een misselijkmakend spelletje wordt gespeeld.
    COHO : bij voorbaat mislukt! Knops en de Nederlandse belastingbetaler zullen worden geript waar ze bij staan! Wait and see!

  2. Wie willen we nu voor de gek houden? Knops ? De bevolking ? Of toch alleen de politici zelf ?

    5,4 miljard op straat ?
    En hoeveel daarvan is gebaseerd op een juiste aanslag ?
    1 dag de OB te laat aangeven……………..hup 1000 NAF boete, ook als de website van de belastingdienst onbereikbaar is. Maar staat die 1000 NAF uberhaupt in verhouding tot de aangifte ? Vaak is de realiteit dat het gaat om een volkomen ongefundeerde aanslag en dat de overheid zich dus rijk rekent met geld dat uberhaupt nooit en te nimmer betaald zal hoeven worden. Bij het eerste de beste bezwaarschrift wordt alles weer gecancelled en gaat de teller van 5.4 miljard heel snel naar beneden.

    Waarom doet ook deze regering zo ontzettend veel moeite om zich rijk te rekenen, terwijl ze gewoon moeten leren werken met het geld wat er daadwerkelijk is…….net zoals zoveel huishoudens moeten doen.

  3. Als er nog zoveel geld “inbaar ” is vraag je je af waarom dit niet geïnd wordt. Een taak voor het O.M. om eens te gaan onderzoeken welke “afspraken” er zijn gemaakt met bepaalde personen.
    De lakse houding van de ontvanger is hier ook debet aan, of krijgt hij opdracht vanuit de politiek om bepaalde personen / zaken te ontzien.
    Tot op heden zijn er velen die nog geen aanslagen over 2019 hebben ontvangen. Hoe kan dit? Aangifte voor o.a. I.B. wordt via internet verstuurd dus makkelijker kan het voor de belastingdienst niet zijn om sneller een aanslag op te leggen.
    Bedrijven krijgen bij niet op tijd betalen eerst een waarschuwing, dan een hele tijd niets, misschien een dwangbevel en daarna is het bedrijf ineens verdwenen.
    Hoe zit het met de persoonlijke aansprakelijkheid van de directeuren bij het in gebreke blijven van de afdracht van loonbelasting en sociale lasten?
    Doen we niets mee.

  4. 5,4 miljard aan belastingen op straat!
    Dat spreekt boekdelen over de “toppers” die in charge waren van het ministerie van Financien en de belastingdiensten.

    Idem aqualectra rekeningen.
    Ze betalen aan de “toppers” aan de top bij Aqualectra, Svb, belastingkantoor echt geen peanuts.

    Zoals @Fred S reeds zij. De kleine man wordt afgesloten, beboet, en vervolgd.
    De grootgebruikers kunnen miljoenen schuld opbouwen aan premies, water en electra en belastingen en gaan vrijuit!

  5. Louis Davids zong al:
    “Het is op ons kleine wereldje een beetje raar gesteld
    Want de ene mens neemt veel te grote happen
    De een woont in een villa en de ander bij de belt
    En die moet zich op z’n teentjes laten trappen
    De een slaat z’n slag, doet wat ie soms niet mag
    En de andere, dat is een feit, betaalt steeds het gelag

    Dat is de kleine man, die kleine burgerman
    Zo’n hele kleine man met een confectiepakkie an
    De man die niks verdragen kan blijft altijd onder Jan
    Zo’n hongerlijer, zenuwelijer van een kleine man

    Bron: https://muzikum.eu/nl/louis-davids/de-kleine-man-songtekst

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties