25 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 05:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Advies: Mondelinge gedoogbeschikking

- Advertentie -

Voor Chogogo Bonaire duurde normale juridische procedure te lang

Kralendijk – Een ‘mondelinge gedoogbeschikking’ voor Chogogo Beach & Resort, teneinde ervoor zorg te dragen dat het nieuwste resort van Bonaire op 1 december 2021 haar deuren kan openen.

Dat was de oplossing die is bedacht toen anderhalve week geleden, op 17 november, door de Directie R&O (Ruimte en Ontwikkeling) een eveneens ‘mondelinge dringende bestuursopdracht’ werd ontvangen van de gezaghebber namens het MPB/UPB-Bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire.

- Advertentie -

De bestuursopdracht hield in: verricht de nodige inspanningen teneinde Chogogo alsnog van de ontbrekende vergunning te kunnen voorzien, namelijk om een kunstmatig strand te mogen aanleggen.

Dat blijkt uit een conceptbrief in handen van het Antilliaans Dagblad. Afgelopen maand ontstond de nodige ophef omdat het strand op de plek van het voormalige Sunset Beach Hotel is aangelegd zonder de benodigde natuurvergunning. De aangepaste vergunningaanvraag werd pas iets meer dan tien dagen geleden door Chogogo ingediend.

Deze aanvraag dient nog de juridische procedure te doorlopen, maar als de normale procedure gevolgd zou worden, kon de vergunning niet worden verstrekt voor of op 1 december. Dus moest er iets worden bedacht.
Vanuit de top van de ambtenarij op Bonaire werd aangegeven dat het BC, vooruitlopend op de vergunningsverlening, zou kunnen kiezen voor de mogelijkheid van een ‘gedoogbeschikking’.

,,Daarbij dient men rekening te houden met het feit dat derden tegen een gedoogbeslissing kunnen opkomen, terwijl in tegenstelling tot de schriftelijke gedoogbeslissing, een mondelinge gedoogbeslissing in dit geval gunstiger zal zijn.”

Zo staat er in de brief. En: ,,Bij dit laatste moet een derde eerst een handhavingsverzoek indienen voordat er een besluit is waartegen geageerd kan worden.” De brief waarin dit staat draagt het watermerk ‘concept’; het dus niet bekend of deze passages in het definitieve document staat. Maar het geeft wel een inkijkje in wat er achter de schermen gebeurt.

De adviesbrief aan het Bestuurscollege stelt dat het OLB de mogelijkheid heeft om aan Chogogo een mondelinge gedoogbeschikking te verstrekken, waardoor de stilgelegde werkzaamheden kunnen worden hervat ‘zodat de openingsdeadline van 1 december 2021 alsnog behaald kan worden’.

Deze mogelijkheid van ‘mondelinge gedoogbeschikking’ is intern grondig besproken met diverse deskundige adviseurs van zowel R&O als Directie Toezicht & Handhaving (T&H) alsmede de top van Juridische en Algemene Zaken (JAZ) op Bonaire.

Begin november werd een bouwstop afgekondigd en kort daarna verklaarde Chogogo-directeur/eigenaar Hans Schellevis, van het gelijknamige bestaande resort op Curaçao, blij te zijn met de uitkomst van het overleg.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -