30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Analyse: Cooper sprak voor zijn beurt

HomeAuteursOpiniesAD commentaar | Analyse: Cooper sprak voor zijn beurt
Begrip ‘Plan B’ komt in financiële paragraaf van Regeerakkoord niet voor

Charles Cooper, nummer twee van de grootste aanstaande regeringspartij MFK, heeft zich wellicht niet helemaal zuiver uitgelaten over het intussen befaamde ‘Plan B’.

Zo formuleerde zijn partijgenoot, Javier Silvania, het deze week tijdens de persconferentie van MFK en PNP. Voorzichtig gezegd, maar voor een goed verstaander duidelijk. Het Plan B, in plaats van een Coho-akkoord met Nederland over de voorwaarden van verdere liquiditeitssteun aan Curaçao, had gezorgd voor ‘commotie’.

Commotie onder meer in het bedrijfsleven, onder (potentiële) investeerders en in de financiële sector. Want een van de wilde – onbevestigde – verhalen die rondgingen over Plan B was dat de lokale financiële instellingen (banken, verzekeraars en pensioenfondsen) al dan niet onder druk leningen aan de Curaçaose overheid beschikbaar zouden (moeten) stellen, met de Isla-raffinaderij en het Isla-terrein als onderpand.

Een ander verhaal was dat bepaalde overheids-nv’s, waaronder mogelijk Refineria di Kòrsou (RdK), (obligatie)leningen zouden moeten aantrekken – al dan niet in het buitenland – om de opbrengsten hiervan op een of andere manier door te spelen naar het Land, dat vanaf mei/juni kampt met een ernstig liquiditeitstekort.

Naar aanleiding van de uitgelekte brief van de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops aan de nieuwe coalitie in Willemstad, waarin de voorwaarden voor financiële steun worden aangegeven en als daaraan niet wordt voldaan, dat niet alleen de geldkraan dichtgedraaid wordt maar er ook terugbetaald moet worden, had het Statenlid Cooper verklaard dat ‘geld uit Nederland niet nodig is’ en ‘er een Plan B is’.

Niet alleen werd Cooper gecorrigeerd door Silvania, als nieuwkomer nummer vier op de MFK-lijst bij de laatste verkiezingen en deze week aangeduid als ‘de leider van het team van deskundigen’ voor de coalitie, ook de MFK-partijleider en de aanstaande premier Gilmar Pisas gaf tussen de regels door aan dat Charles Cooper te vroeg had gesproken.

Pisas had het over ‘een lid van onze organisatie’ die met zijn uitlatingen ‘een grote aanval’ op MFK en PNP had veroorzaakt/uitgelokt. Waardoor, in combinatie met de voorwaardenbrief van Knops, ‘commotie was ontstaan’, die niet alleen de samenwerkende partijen raakt, maar ‘ons allemaal’. Want, aldus Pisas, de indruk is gewekt ‘dat we bezig zijn zonder na te denken’.

In de vragenronde die volgde legde Silvania, de beoogd minister van Financiën, uit dat Curaçao voor het aangaan van leningen, wettelijk gezien, goedkeuring van de Rijksministerraad (lees: Nederland) nodig heeft. Als dat niet lukt, moeten er alternatieven zijn. Dat wel. Maar Cooper had het ‘misschien niet helemaal zuiver geformuleerd’.

Vooralsnog zijn MFK en PNP ‘optimistisch’ om met succes het traject van het verkrijgen van Nederlandse liquiditeitssteun te bewandelen. ,,We blijven daarbij om de tafel zitten,” zei de man die er waarde aan hecht kenbaar te maken dat hij ‘mr. drs.’ is; twee academische titels dus.

,,Als de financiële paragraaf van het Regeerakkoord 2021-2025 erop wordt nageslagen, staat er nergens iets over Plan B”, aldus Silvania, die een prominente rol kreeg toebedeeld tijdens de persconferentie van de partijleiders, waar Cooper ontbrak. Gestreefd wordt naar en gerekend wordt op ‘een deal met Nederland’.

In het geval de nieuwe Curaçaose coalitie daar onverhoopt niet in mocht slagen, om wat voor reden dan ook, dan moeten er andere scenario’s op tafel komen en ook moeten dan ‘maatregelen worden getroffen’. Silvania gaf als voorbeeld de aanpassing van de Landsverordening omzetbelasting (ob), om ervoor te zorgen dat er meer geld de Landskas invloeit (en waarmee de rekening bij de burger wordt gelegd).

De vraag over een Plan B en wat dat inhoudt, is volgens de deskundigenleider op dit moment ‘even niet relevant’. Zo zei hij tegen een journalist. Gerekend wordt op overeenstemming met Nederland, met toch de toevoeging dat ‘geen enkele optie wordt uitgesloten’.

Het Regeerakkoord, waar Silvania terecht naar verwijst, kent dan niet het woord of begrip ‘Plan B’. Maar in de 82 pagina’s die het document telt komen ook twee andere sleutelbegrippen, waar het nu allemaal om draait, geheel niet voor: het Coho en het IMF.

Het bij consensus-Rijkswet te regelen Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho), dat voor Knops als voorwaarde geldt voor additionele steun uit Nederland, en het IMF-traject, dat de aanstaande coalitie in plaats van Coho wil zien.

Beide staan niet vermeld in het nog jonge Regeerakkoord van 30 april 2021 van Landhuis Daniel dat ‘Un Gobernashon di Pueblo, pa Pueblo i huntu ku Pueblo di Kòrsou. Ta Pueblo su Bùrt!’ als titel meekreeg.

De bevolking is aan de beurt en dat geldt nog niet voor Cooper, want die sprak afgelopen week vóór zijn beurt.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

  1. @Tico Martina. In dit geval ben ik het gedeeltelijk met je eens. Dat Pisa goede ideeën heeft, daar kan ik het niet mee eens zijn.

  2. Dat is wat ik jammer vind van vele politieke partijen op Curacao. Telkenmale duiken dezelfde namen op. En het zijn vaak niet eens stemmentrekkers, maar wellicht doen ze een goede contributie in de partijkas. Ik heb Cooper echt op vrijwel elke partijlijst zien staan. Wordt hij bij de ene partij niet verkozen, dan duikt hij op bij een andere partij waar hij wel wordt gekozen. Of verkozen, geplaatst. Hij heeft volgens mij 1 keer geprobeerd met een eigen partij in het parlement te komen, maar voor mij had hij zeer weinig stemmen gehaald, dus tja dan maar weer opduiken in een andere (grote) partij. Hetzelfde met Asjes, Jacinta etc. die doken ook overal op. Cooper is gewoon door en door corrupt, maar inmiddels vult hij wel al een paar decenia de zakken. En dat steekt mij op Curacao, daar is het “gestolen goed gedijdt wel” “eerlijke mensen leven niet lang” “ook al is de leugen nog zo langzaam, de waarheid achterhaalt men nooit” en “misdaad loont altijd”. Ik hoop dat de heer Pisas zich gauw verlost van Cooper. De heer Pisas heeft zeer goede ideeen en hij moet dus nu geen munitie geven aan de oppositie door Cooper aan te houden. Laat hem gaan en stel een gedegen persoon op de plaats

  3. Dump Cooper de Blooper, bad nieuws, alleen een ezel stoot zich 2x aan de corruptie en uitbuiting van deze overloper. En we hebben er blijkbaar genoeg dat deze man wederom op het pluche kan komen te zitten. De man heeft meer partijen versleten dan de gemiddelde overloper. En behoorlijk wat fondsen verbrast.
    Zijn jasje waat maar één kant op: Die van zijn zakken!

  4. Bij een analyse van de 9 statenleden van de MFK zijn er ongeveer 4 leden waar op het eerste gezicht geen bijzonderheden te ontdekken zijn.
    Echter kan ik er maar 1 vinden die een goede achtergrond heeft en dat is Javier Silvania.
    Ik hoop dat hij stevig op zijn benen kan staan.

  5. @ AM: Ik hoor liever een piepstem met inhoud dan de arrogante leeghoofdige onzin van Charles Cooper. Bijna niet te begrijpen dat zij samen in dezelfde partij zitten…

  6. Holle Bolle Gijs C Cooper heeft het MFK leiders stokje over moeten geven aan Piep stem Drs Silvania. Ook met deze verandering zal de regirng MFK PNP geen reet op schieten als zij niet akkoord gaan met de COHO regeling op gesteld door Knops ( NL )

  7. aardsleugenaar en bedrieger 1ste klas cooper zou ook al de refeneria in handen nemen en dhr deLannoy er meteen uitmieteren. En pisa en silvania heel voorzichtig het volk wijs willen maken dat cooper het niet helemaal “juist geformuleerd” heeft oftewel te vroeg gesproken heeft de hele aankomende club was echt wel op de hoogte. Hij cooper zet iedereen te schande ook zijn echtgenote als je zijn logge lijf ziet.

  8. ,,We blijven daarbij om de tafel zitten,” zei de man die er waarde aan hecht kenbaar te maken dat hij ‘mr. drs.’ is; twee academische titels dus.

    Calimero complex ?

    By the way, get rid of Bloopers.
    Vroeg of laat zal het alsnog moeten gebeuren.
    Get him out. Now and not tomorrow.
    Useless guy, that’s what he is.

  9. In 2010 kwam Coopertje niet door de screening maar mocht toch blijven zitten als min v vervoer.
    Zou me niet verbazen als dit nu weer het geval is.
    Coopertje zal er gewoon mee wegkomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties