29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Coronapaspoort deelt meer medische gegevens dan wij hadden gewild

HomeLandenArubaTrouw | Coronapaspoort deelt meer medische gegevens dan wij hadden gewild

Anne ter Rele

Ministerie van VWS: Coronapaspoort deelt meer medische gegevens dan wij hadden gewild. Een digitaal certificaat op luchthaven Parijs-Orly maakt de toegang tot het populaire vakantie-eiland Corsica weer mogelijk | AFP

Het Europese coronapaspoort toont bij het scannen meer medische gegevens dan Nederland had gewild, meldt het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Rondom de invoering van het paspoort spelen meerdere privacykwesties.

Vanaf 21 juni is reizen weer een stukje makkelijker: dan installeren de meeste EU-lidstaten het coronapaspoort, of het ‘digitale groene certificaat’, zoals het officieel heet. Wie gevaccineerd is of een negatief testbewijs heeft, kan aan de hand van een QR-code een groen vinkje tonen en zo een vliegtuig, boot of trein betreden naar een zonnig buitenland.

Maar het coronapaspoort toont meer medische gegevens dan Nederland in eerste instantie wilde, meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan Trouw. Zo kan een buitenlandse reisbeambte zien welk vaccin iemand heeft gehad, hoeveel doses en wanneer. Ook is zichtbaar of je ziek bent geweest, negatief getest of gevaccineerd. “Ik ben verbaasd dat zichtbaar is om welk vaccin het gaat, omdat zulke medische gegevens erg gevoelig liggen”, zegt privacyadvocaat Jurriaan Jansen van Norton Rose Fulbright over de kwestie. “Het is mij niet duidelijk waarom het type vaccin zichtbaar moet zijn.”

Volgens VWS had Nederland liever geen persoonsgegevens getoond op het coronapaspoort, maar sneuvelde die eis tijdens EU-onderhandelingen tussen de lidstaten deze week. Dat komt omdat lidstaten zelf inzicht willen houden wie met welk vaccin is gevaccineerd. “Onze inzet bij het digitale certificaat is altijd geweest: een code die niet te herleiden valt naar de persoon”, zegt de VWS-woordvoerder. “Maar met de EU-landen is nu wat anders afgesproken.” Europese lidstaten mogen de gegevens uit het digitale groene certificatat niet centraal opslaan. “Dat is bij wet vastgelegd”, benadrukt privacyadvocaatJansen.

Hoe werkt het coronapaspoort?

Bij het opzetten van het coronapaspoort maakt Nederland gebruik van de CoronaCheck-app van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die app wordt nu al gebruikt om toegang te verlenen bij binnenlandse testevenementen, en binnenkort ook bij de entree van musea of restaurants. Bij het scannen van een QR-code maakt de corona-app verbinding met je priklocatie, zoals het ziekenhuis of de GGD. Die priklocatie bevestigt vervolgens de echtheid van het certificaat op je telefoon. “Er is dus geen landelijke of Europese database die bijhoudt of je gevaccineerd bent of een negatief testbewijs hebt”, zegt privacy-advocaat Jurriaan Jansen.

Bij het opstappen van boot, trein of vliegtuig tonen reizigers met een QR-code dat ze gevaccineerd zijn, of negatief zijn getest. Ook wie corona heeft gehad, moet een groen vinkje krijgen, maar daarvoor heeft Nederland nog geen systeem geïnstalleerd. Europese landen mogen het Europese certificaat niet verplicht stellen: in quarantaine gaan, of een negatieve test laten zien, voldoet ook.

Vanwege de extra data-eisen van de EU besloot VWS twee codes in de app te genereren: een binnenlandse en een buitenlandse. “De code voor binnenlands gebruik bevat minder persoonsgegevens dan de Europese”, legt een woordvoerder van VWS uit. “Die is alleen gekoppeld aan de eerste twee cijfers van je geboortedatum en je initialen, zodat je niet de telefoon van je buurman kunt gebruiken.” Het Nederlandse streven is om de data zo minmaal mogelijk te houden, legt hij uit. “Maar op Europees niveau zijn meer gegevens nodig.”

Privacy-advocaat Jansen heeft “sterke twijfels” over privacy bij het coronapaspoort. “De eerste regel bij gebruik van medische gegevens is: leg het minimale vast, dat wat je écht nodig hebt om je doel te bereiken.” Of het coronapaspoort door die test komt, betwijfelt hij. “In principe zijn de vaccins allemaal goedgekeurd door de EU. Daarom is de vraag of het medisch relevant is welk vaccin iemand heeft gehad. Zonder die relevantie mag het delen van gegevens niet.” Overigens maakt onder andere Hongarije al wel gebruik van het Spoetnikvaccin, dat nog niet is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap.

Registratie

Naast privacyoverwegingen roept ook de achterstallige registratie van Nederlandse vaccins vragen op. Zo berekende Nieuwsuur dit weekend dat in totaal 1 miljoen Nederlandse prikken nog niet zijn opgenomen in het centrale RIVM-systeem (CIMS), dat de vaccinaties bijhoudt. Zonder zo’n registratie kan een gevaccineerde geen coronapaspoort krijgen.

De achterstallige registratie komt omdat 5 à 10 procent van de gevaccineerden ervoor koos hun registratie niet te registreren bij de GGD, meldt de woordvoerder van VWS. “Sommige mensen wisten niet dat het weigeren van registratie ook betekent dat ze niet worden opgenomen in het digitale certificaat”, zegt hij. Eerder schreef minister De Jonge nog in een Kamerbrief dat de vaccinaties van die groep handmatig in het systeem moeten worden gezet. Dat kan bijvoorbeeld via het papieren vaccinatiebewijs dat iedere gevaccineerde ontvangt. “Maar een handmatige registratie op basis van een bewijs zonder QR-code is niet zonder risico’s”, denkt Jansen, “Het is lastiger de echtheid van een papieren bewijs te checken en dus minder veilig.”

Ook bij huisartsen en verpleeghuizen is de registratie van gevaccineerden nog niet op orde, waardoor deze groep geen coronapaspoort kan krijgen. Het ministerie is “druk bezig” met het koppelen van alle gegevens van de GGD, de verpleeghuizen en de huisartsen aan het centrale systeem, meldt de VWS-woordvoerder.

De komende weken moet de EU met een technische uitwerking van het plan komen, waarmee de zorgen over het Europese coronapaspoort worden weggehaald. Vooral enkele noordelijke landen, zoals Ierland en Duitsland, zijn voorzichtig. Zij zeggen meer tijd nodig te hebben voor het verzamelen van de data. Daardoor kunnen hun inwoners pas later gebruikmaken van het Europese reiscertificaat.

Bron: Trouw

1 reactie

  1. Laatst zat ik in een restaurant naar een programma “Bo trai Merdia” op TeleCuraçao te kijken. Het programma wordt normaal gesproken door een zekere Glenn Thomas en Merietza Haakmat gepresenteerd.

    Even de dame en heer voorstellen, de meesten kennen Glenn Thomas als de valse nicht die ooit bij Direct Radio werkte en elke ochtend van Jachmin Pinedo zijn gif en gal op PS en MFK moest spuwen. Nu doet meneer zich voor als keurige journalist. Merietza Haakmat is een dame die altijd een pruik op heeft dat is een behoorlijk afknapper er zijn genoeg vrouwen met een kaal hoofd of afro kapsel en dat is sexy as hell.

    Het programma ging over de maatregelen die op HATO zijn genomen in verband met Corona. Er waren twee medewerkers van HATO uitgenodigd en de uitzending duurde iets van anderhalf uur. Onbegrijpelijk de meeste buitenlandse zenders hebben in een praat programma 4 gasten met 4 onderwerpen en ook nog een debat, allemaal in 1 uur tijd.

    Die Glenn Thomas bleek niet de slimste te zijn, de man bleef zeuren dat hij niet begrijpt waarom mensen die gevaccineerd zijn nog een PCR-test moeten doen.

    Blijkbaar heeft de man nooit van een vaccinatie paspoort gehoord en zolang dat er niet is iedereen getest moet worden. Even later belde een kijker met de opmerking van straks moet iemand aan een werkgever een bewijs voorleggen dat hij of zij geen Aids heeft en Glenn Thomas aan deze slimme beller uitleggen dat Corona anders dan Aids een luchtweginfectie is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties