Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...

DolfijnFM | Onduidelijkheid over strandbezoek

Er is dit weekend onduidelijkheid gerezen over het strandbezoek. Juristen van CHATA interpreteren artikel 11 over sport en lichaamsbeweging niet als een strandverbod, maar als een sportverbod...

DolfijnFM | Acht nieuwe besmettingen erbij

Dit weekend zijn er acht nieuwe coronabesmettingen bijgekomen op Curaçao. 993 mensen werden getest, zodat de testratio op 0,8 procent uitkwam. Eén patiënt in het CMC overleed...

DolfijnFM | Man ernstig gewond na val van dak

Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij van het dak viel. Dat gebeurde bij een schoolgebouw in Ronde Klip. Uit onderzoek is gebleken dat de man...
- Advertisement -spot_img

Managementteam politie krijgt ondersteuning Nederlandse expert

HomeMediaManagementteam politie krijgt ondersteuning Nederlandse expert

kpcn
Managementteam politie krijgt ondersteuning NL-expert

WILLEMSTAD — Een Nederlandse expert op het gebied van criminaliteit komt uiterlijk 15 september op het eiland aan, om ondersteuning te geven aan het managementteam (MT) van het Korps Politie Curaçao (KPC).

Dat bevestigt minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) desgevraagd tegenover de Amigoe vandaag. Zoals de minister en hoofdofficier Heiko de Jong eerder al hadden aangekondigd, krijgt het Atrako-team vanaf volgende maand bijstand van tien agenten van de Koninklijke Marechaussee (KMar). De meesten komen volgende week aan.

“Het is nog niet duidelijk wie deze expert is, aangezien de werving en selectie nog in volle gang is”,

aldus de minister.

“De Nederlandse autoriteiten hebben inmiddels wel een profielschets ontvangen. Ik wil dat de expert bij voorkeur op 1 september met zijn werkzaamheden start en indien dat niet haalbaar is, uiterlijk 15 september”,

verduidelijkt Navarro. Deze persoon moet ervaring hebben op strategisch niveau en zal zich moeten buigen over een plan om de criminaliteit in het algemeen en het stijgende aantal roofovervallen in het bijzonder, te bestrijden.

Het is de bedoeling dat de expert voor een periode van een jaar bij het KPC gaat werken. Verder zal een twinning-partner aangewezen worden, die na deze periode de werkzaamheden zal voortzetten.

De Nederlandse Justitie-minister Ivo Opstelten heeft een contactpersoon aangewezen die Navarro op de hoogte houdt van de beslissingen over de aangewezen expert. Zoals al eerder gemeld, zal niemand van het MT – ook korpschef Marlon Wernet niet – door deze persoon vervangen worden.

10 extra agenten

Zoals vaker herhaald door de politietop en minister Navarro, heeft het Atrakoteam genoeg informatie over bepaalde overvallen, maar onvoldoende capaciteit om op te treden. De onderzoeken naar de moord op Helmin Wiels genieten een hoge prioriteit, waardoor er weinig mankracht overblijft voor andere onderzoeken.

De ondersteuning van Nederland is daardoor essentieel. Een verzoek hiervoor werd ook tijdens eerdere werkbezoeken aan Nederland door de minister ingediend en Nederland heeft daarop tien rechercheurs van KMar beschikbaar gesteld voor het politieteam.

Dat maakte hoofdofficier De Jong eind vorige maand bekend, tijdens de persconferentie over de fatale schietpartij bij de luchthaven. Deze rechercheurs beschikken over uitgebreide kennis op het gebied van opsporing en bieden daardoor een waardevolle ondersteuning aan het team.

De eerste acht KMar-agenten komen volgende week maandag op Curaçao aan, de twee anderen volgen eind september, aldus het OM middels een persbericht. Zij zullen voor een periode van zes maanden bijstand leveren aan het KPC. Het merendeel van deze tien agenten heeft in het verleden al op Curaçao bij het Atrako-team gewerkt.

Deze bijstand komt bovenop de vier rechercheurs van de brigade Caribisch Gebied van de KMar, die op dit moment al continu meewerken in het Atrako-team. De minister wilde graag twintig agenten, maar dat was niet mogelijk.

Ook Nederland heeft te kampen met hoge criminaliteit en onderbezetting, waardoor Curaçao minder ondersteunende agenten kon krijgen, herhaalde Navarro tijdens de laatste Statenvergadering over criminaliteit.

“De samenwerking is heel goed, maar Nederland kan moeilijk agenten voor ons beschikbaar stellen, als zij zelf agenten nodig hebben. Ik kan ook geen KPC-agenten naar het buitenland sturen, als het korps zelf met onderbezetting kampt.”

Momenteel bestaat het Atrako-team uit ruim dertig personen en met deze ondersteuning zullen meer zaken opgelost worden. Financiering De lokale regering zal ook moeten bijdragen aan de bekostiging, aldus de minister desgevraagd.

De tien agenten worden echter vanuit de zogenoemde flexpool (flexibele inzetbare pool KMar, red.) ingezet, verduidelijkt Navarro. Zoals bekend, wordt deze flexibele pool uit de Rijksbegroting (Koninkrijksrelaties) gefinancierd.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. de ervaing leert, dat die makamba, zijn mond moet houden.
    Want we houden hier niet van veranderingen.
    We hebben het altijd zo gedaan, dus we blijven het zo doen.
    Makamba bazen zijn vervelend, dan melden we ons ziek….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties