Asjes laat verdedigen PS aan anderen over

Ivar Asjes en Mac Melvin Cijntje-3

Premier Ivar Asjes (links) laat verdedigen PS aan anderen over. Rechts fractievoorzitter Mac Cijntje. Foto | Vigilante

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes (PS) kiest ervoor om niet langer de PS tijdens de zaterdagbijeenkomsten in Palu Blanku te verdedigen. Volgens Asjes is het de afgelopen periode te vaak voorgekomen dat hij er alleen voor stond, wanneer hij als PS-premier en de partij zelf, door anderen werden aangevallen. Aanleiding voor de verklaring was het verzet dat er vanuit zijn eigen PS-Statenfractie is ontstaan, tegen het voorgenomen ontslag van ambtenaar Menki Rojer.

De regering wil Rojer ontslaan omdat hij niet zou functioneren. Maar volgens Rojer zelf wil Asjes van hem af, omdat hij zich in de publiciteit kritisch over hem zou hebben uitgelaten. Asjes heeft inmiddels juridisch advies over deze zaak aangevraagd en heeft aangekondigd dit op te zullen volgen.

Het advies, aangevraagd bij jurist Glenn Camelia, was negatief ten aanzien van het voorgenomen ontslag van Rojer. Asjes gaf aan dit advies op te zullen volgen, maar hij benadrukte afgelopen zaterdag wel, dat mensen wel hun werk moeten doen, zoals de vorig jaar vermoorde PS-leider Helmin Wiels altijd heeft aangegeven.

Asjes greep zijn interventie van afgelopen zaterdag aan om aan te geven dat hij het vanaf nu anders zal gaan doen.

“Ik kom hier niet meer om de partij of mezelf te verdedigen. Ik word afgebeeld als de persoon die continu uit is op conflicten, terwijl dit niet zo is. Vanaf nu zal ik iedere week op vragen van aanwezige leden ingaan.”

De premier gaf aan dat hij niet meer bereid is om alleen de PS te blijven verdedigen tegen aanvallen van politieke tegenstanders. Volgens Asjes, die aangaf PS-oprichter Helmin Wiels ontzettend te missen, was er binnen de PS altijd de afspraak dat de ministers zich met beleid moesten bezighouden en dat Statenleden en leden zich bezig zouden houden met mobilisatie en opkomen voor de partij. Maar de laatste tijd, stelt Asjes, lijkt het er wel op dat hij de enige is, die zich hiermee bezighoudt.

De premier gaf verder aan geen enkele angst te hebben om naar huis te worden gestuurd.

“Ik leef niet van de politiek. Als mij gevraagd wordt om af te treden, is het voor mij geen probleem. Ik ken de trappen van het paleis van de gouverneur. Ik kom wekelijks bij de gouverneur om met haar van gedachten te wisselen over actuele onderwerpen.”

In de interventie van Asjes kreeg ook MAN-Statenleider Charles Cooper ervan langs. Die had aangegeven dat door het optreden van Asjes de fundamenten van de PS waren aangetast. Asjes benadrukte dat het fundament van de PS altijd is geweest, dat diegenen die moeten werken, moeten werken. Hij gaf Cooper het advies om naar zijn eigen partij te kijken.

“Onze leider is vermoord, maar de jouwe heeft met met jullie partij gebroken. Jullie fundamenten zijn witter dan wit. Het wit van de MFK, de Mentira Flagrante Kontinuo (continue flagrante leugen), is jullie fundament geworden.”

De verklaringen van Asjes werden door PS-fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje zeer verrassend genoemd.

“Ik wist niet wat ik hoorde. Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik weet echt niet meer wat ik hiervan moet denken. Het lijkt er wel op dat wij iedere dag weer met een verrassing worden geconfronteerd. En dat is niet leuk. Ik heb het vermoeden dat er iets speelt wat wij niet weten.”

Cijntje wijst het argument van Asjes van de hand, dat er vanuit de PS geen reacties zijn gekomen op de aanvallen van Rojer.

“Er werd gereageerd, maar op een bepaald moment ga je de aanvallen van Rojer niet meer serieus nemen. Het werd bijna clownesk. Zegt iemand A, dat zei hij B. Was het C, dan kwam hij met D. Op een bepaald moment ga je geen tijd meer verliezen met hem aandacht te geven.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *