27 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 21:10

Democracy now! | Monday, March 8, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Noodregeling met drie maanden verlengd

Persbureau Curacao De avondklok wordt teruggezet naar 22.00 uur en is van kracht tot 4.30 uur. De maatregel gaat per direct in. De noodregeling is daarnaast verlengd met...

NOS | ‘Diepste recessie ooit’ voor Aruba, IMF adviseert belastinghervormingen

Als gevolg van de coronacrisis is de staatsschuld van Aruba vorig jaar opgelopen tot ruim 2,5 miljard euro. Dat komt overeen met 117 procent van het bruto...

PBC | Moord Godett gevolg van oude familievete

Persbureau Curacao De moord op politicus Almier Godett is het gevolg van een oude vete in de familie Godett. Almier is zondagochtend een uit de hand gelopen ruzie gaan...

PBC | Aantal coronabesmettingen stijgt weer op Curaçao

Persbureau Curacao Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. 38 mensen werden dit weekend positief getest op 920 uitgevoerde testen. Een testratio van 4,1 procent....
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Classificatie Leerlingen en leraren vluchten weg uit onveilige Nelly Winkelschool

Leerlingen en leraren vluchten weg uit onveilige Nelly Winkelschool

Justin & Jaylen (9) maken weer huiswerk - Foto |  Dick Drayer
Justin & Jaylen (9) maken weer huiswerk – Foto | Dick Drayer

WILLEMSTAD – Kinderen op de Dr. Nelly Winkelschool, een school voor speciaal onderwijs, zijn niet veilig voor het humeur en de grillen van hun juf. Dat zegt Petra Meijer. Zij had twee jongens van negen jaar op die school: Justin en Jaylen.
Ze moesten vernederingen ondergaan en werden regelmatig uitgescholden voor idioot. Meijer heeft het vorige schooljaar al geprobeerd Justin en Jaylen op een andere school te krijgen. Dat lukte toen niet. Dit schooljaar hebben ze een plaats gekregen op de Kennedyschool.

Een reportage door Dick Drayer

Andere ouders zeggen ook dat het niet pluis is op de Nelly Winkelschool. Solange Brigitha heeft haar zoon Dyangelo (9) daar van school gehaald.

“Het ging niet meer, Dyangelo kreeg soms tennisballen naar zijn hoofd gegooid. Er werd altijd enorm geschreeuwd tegen de kinderen, soms minuten lang.”

Volgens Brigitha kan het onderwijzend personeel het LOM-onderwijs absoluut niet aan.

“Er wordt niet alleen geschreeuwd, maar ook geslagen”, zegt ze.

Petra maakte van de schreeuw- en scheldpartijen geluidsopnamen en confronteerde Soraida Mardenborough daarmee, het hoofd van de school. Die erkende toen het problematisch gedrag van sommige leerkrachten. Ze vertelde dat dit soort gedrag haar zorgen baart en ze bood excuses aan; de juf kreeg zelfs een waarschuwing.

Maar het schreeuwen en schelden hield niet op. Toen Petra opnieuw een klacht wilde indienen, werd haar verteld dat de school niets meer kon doen omdat de juf een vaste kracht is. Verder vindt het hoofd dat er op haar school niets verkeerds aan de hand is:

“Mijn school is net als elke andere school.”

Er gaat wel eens een leerkracht ‘uit z’n dak gaat’ maar dat gebeurt volgens haar op alle scholen.

 

Dienst Openbaar Onderwijs

Het probleem proberen te bespreken bij de Dienst Openbaar Onderwijs (DOS), waar de Nelly Winkelschool onder valt, lukte niet. Tijdens het gesprek blijkt het waarnemend hoofd van DOS, Aldrick Criqué, het dossier niet te hebben gelezen.
Petra Meijer:

“Hij wist niets van de incidenten en weigerde te praten over wat er gebeurd is. Hij wilde alleen een oplossing zoeken waarbij het personeel gespaard kon blijven en beschuldigde mij er van dat ik er op uit was de juffrouw weg te krijgen.”

Toen Petra Meijer besloot haar kinderen thuis te houden kwam de DOS wel in actie en stuurde een onderwijsfunctionaris. De kwam met een oplossing: de kinderen zouden overgeplaatst worden naar een andere klas met extra begeleiding.

Voor Meijer was het alsof haar kinderen met deze maatregel gestraft werden en dat de juf niet gecorrigeerd hoefde te worden.

Leerkrachten

Leerkrachten die gewerkt hebben op de school bevestigen het verhaal van Petra en de andere ouders.

“Er is van alles mis op die school”,

zegt Rixt de Vries, die in 2011 op de dr. Nelly Winkelschool begon met lesgeven.

“Docenten gebruiken tijdens de les, op vergaderingen en bij pleinwacht hun mobiele telefoon non-stop. Opletten waar de kinderen mee bezig zijn, is er niet bij.”
“Tijdens de les lazen veel van mijn collega’s de krant; of ze liepen te pas en te onpas de klas uit en lieten de kinderen alleen of met een stagiair achter. Dat vind ik onverantwoord op een ‘speciale school’, met moeilijke kinderen die veel aandacht en structuur nodig hebben. Je merkte aan alles dat sommige leerkrachten absoluut niet bezig waren met het onderwijs en de kinderen”,

zegt De Vries.
Vooral het voortdurend schreeuwen en gebruik van verbaal en fysiek geweld naar de kinderen was volgens De Vries verschrikkelijk.

“Het hoofd van de school verstopt zich in haar kantoor. Ze heeft geen zicht op wat er zich allemaal binnen en buiten de klassen afspeelt.”

De Vries kon het op een gegeven moment niet meer aan en heeft ontslag genomen.

Reactie

Aldrick Criqué wil niet ingaan op wat Petra Meijer, andere ouders en de ex-leerkrachten zeggen. Volgens hem komt het nauwelijks voor dat een probleem door de onderwijsfunctionaris van de school moet worden behandeld.

‘Dat geeft aan dat de school zeer competent is in het behandelen van de tientallen probleemgevallen per dag’, zegt hij. Maar Criqué geeft toe dat zijn leerkrachten ‘wel eens fouten maken’.

Door Dick Drayer

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties