27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 08:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Leerlingen en leraren vluchten weg uit onveilige Nelly Winkelschool

Justin & Jaylen (9) maken weer huiswerk - Foto |  Dick Drayer
Justin & Jaylen (9) maken weer huiswerk – Foto | Dick Drayer

WILLEMSTAD – Kinderen op de Dr. Nelly Winkelschool, een school voor speciaal onderwijs, zijn niet veilig voor het humeur en de grillen van hun juf. Dat zegt Petra Meijer. Zij had twee jongens van negen jaar op die school: Justin en Jaylen.
Ze moesten vernederingen ondergaan en werden regelmatig uitgescholden voor idioot. Meijer heeft het vorige schooljaar al geprobeerd Justin en Jaylen op een andere school te krijgen. Dat lukte toen niet. Dit schooljaar hebben ze een plaats gekregen op de Kennedyschool.

Een reportage door Dick Drayer

Andere ouders zeggen ook dat het niet pluis is op de Nelly Winkelschool. Solange Brigitha heeft haar zoon Dyangelo (9) daar van school gehaald.

“Het ging niet meer, Dyangelo kreeg soms tennisballen naar zijn hoofd gegooid. Er werd altijd enorm geschreeuwd tegen de kinderen, soms minuten lang.”

- Advertentie -

Volgens Brigitha kan het onderwijzend personeel het LOM-onderwijs absoluut niet aan.

“Er wordt niet alleen geschreeuwd, maar ook geslagen”, zegt ze.

Petra maakte van de schreeuw- en scheldpartijen geluidsopnamen en confronteerde Soraida Mardenborough daarmee, het hoofd van de school. Die erkende toen het problematisch gedrag van sommige leerkrachten. Ze vertelde dat dit soort gedrag haar zorgen baart en ze bood excuses aan; de juf kreeg zelfs een waarschuwing.

Maar het schreeuwen en schelden hield niet op. Toen Petra opnieuw een klacht wilde indienen, werd haar verteld dat de school niets meer kon doen omdat de juf een vaste kracht is. Verder vindt het hoofd dat er op haar school niets verkeerds aan de hand is:

“Mijn school is net als elke andere school.”

Er gaat wel eens een leerkracht ‘uit z’n dak gaat’ maar dat gebeurt volgens haar op alle scholen.

 

Dienst Openbaar Onderwijs

Het probleem proberen te bespreken bij de Dienst Openbaar Onderwijs (DOS), waar de Nelly Winkelschool onder valt, lukte niet. Tijdens het gesprek blijkt het waarnemend hoofd van DOS, Aldrick Criqué, het dossier niet te hebben gelezen.
Petra Meijer:

“Hij wist niets van de incidenten en weigerde te praten over wat er gebeurd is. Hij wilde alleen een oplossing zoeken waarbij het personeel gespaard kon blijven en beschuldigde mij er van dat ik er op uit was de juffrouw weg te krijgen.”

Toen Petra Meijer besloot haar kinderen thuis te houden kwam de DOS wel in actie en stuurde een onderwijsfunctionaris. De kwam met een oplossing: de kinderen zouden overgeplaatst worden naar een andere klas met extra begeleiding.

Voor Meijer was het alsof haar kinderen met deze maatregel gestraft werden en dat de juf niet gecorrigeerd hoefde te worden.

Leerkrachten

Leerkrachten die gewerkt hebben op de school bevestigen het verhaal van Petra en de andere ouders.

“Er is van alles mis op die school”,

zegt Rixt de Vries, die in 2011 op de dr. Nelly Winkelschool begon met lesgeven.

“Docenten gebruiken tijdens de les, op vergaderingen en bij pleinwacht hun mobiele telefoon non-stop. Opletten waar de kinderen mee bezig zijn, is er niet bij.”
“Tijdens de les lazen veel van mijn collega’s de krant; of ze liepen te pas en te onpas de klas uit en lieten de kinderen alleen of met een stagiair achter. Dat vind ik onverantwoord op een ‘speciale school’, met moeilijke kinderen die veel aandacht en structuur nodig hebben. Je merkte aan alles dat sommige leerkrachten absoluut niet bezig waren met het onderwijs en de kinderen”,

zegt De Vries.
Vooral het voortdurend schreeuwen en gebruik van verbaal en fysiek geweld naar de kinderen was volgens De Vries verschrikkelijk.

“Het hoofd van de school verstopt zich in haar kantoor. Ze heeft geen zicht op wat er zich allemaal binnen en buiten de klassen afspeelt.”

De Vries kon het op een gegeven moment niet meer aan en heeft ontslag genomen.

Reactie

Aldrick Criqué wil niet ingaan op wat Petra Meijer, andere ouders en de ex-leerkrachten zeggen. Volgens hem komt het nauwelijks voor dat een probleem door de onderwijsfunctionaris van de school moet worden behandeld.

‘Dat geeft aan dat de school zeer competent is in het behandelen van de tientallen probleemgevallen per dag’, zegt hij. Maar Criqué geeft toe dat zijn leerkrachten ‘wel eens fouten maken’.

Door Dick Drayer

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -