27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 02:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Leeflang: Zaak tegen ‘aanslag’ bvz

Archief foto ©(kkc)
Archief foto ©(kkc)

 

Willemstad – Omayra Leeflang, vertegenwoordiger van de gepensioneerden verenigd in ‘Hustisia Pensionado’, bereidt een derde rechtszaak voor tegen het Land.
Dit heeft zij vorige week bekendgemaakt.

 

Advertentie

- Advertentie -

Ze zal de ‘aanslag’ en ‘aanmaning voor belasting’ die de gepensioneerden ten aanzien van het afdragen van de 10 procent premie voor de basisverzekering ziektekosten (bvz) kregen, aanvechten.

,,Dit is het bewijs dat de bvz een belastingheffing is. Maar belasting heffen op een ziektekostenverzekering is onmogelijk.
Belasting valt immers binnen het belastingrecht en de verzekering tegen ziektekosten valt onder het civiel recht. Er is hier dus sprake van machtsmisbruik waarbij het instrument voor het heffen van belastingen gebruikt wordt om gepensioneerden onder druk te zetten om de premie ziektekosten af te dragen”, aldus Leeflang.

Ondertussen worden gepensioneerden geholpen bij het indienen van een bezwaarschrift tegen de ‘aanslagen’.

Hustisia Penshonado (HP)
Hustisia Penshonado (HP)
- Advertisement -

Eerder deze week diende er al een comparitie van partijen waarbij de 10 procent premie aangevochten is, omdat dit percentage hoger ligt dan de eerdere ziektekostenpremie die de gepensioneerden betaalden vóór de invoering van de bvz.
Daar staat tegenover dat werknemers niet zo zwaar belast worden en 3 procent premie betalen, terwijl de werkgevers 9 procent afdragen (samen 12 procent).
Volgens Leeflang heeft de rechter het Land, vertegenwoordigd door advocaat Glenn Camelia, flink aan de tand gevoeld.
Zo heeft de rechter volgens Leeflang gesteld dat het Land toegeeft dat de gepensioneerden wel erg zwaar getroffen worden, omdat nu wel een reparatiewet voorgelegd is waarbij de gepensioneerden 6,5 procent premie zullen betalen, met terugwerkende kracht.
Het zou de rechter ook bevreemd hebben dat de ambtenaren niet in de bvz opgenomen zijn, terwijl de overheidsgepensioneerden wel binnen de nieuwe verzekering vallen. Verder was het de rechter onduidelijk waarom het verschil in premie is vastgelegd in een landsbesluit, terwijl de wet zelf in een landsverordening is vastgelegd waarin geen gronden zijn terug te vinden voor het maken van een verschil in hoogte van de af te dragen premies.

Leeflang bestempelt de reactie van Camelia als kinderachtig.

,,Dat de aanwijzing vanuit het Koninkrijk de reden is voor het dispuut en het te snel invoeren van de bvz, vind ik een infantiele argumentatie.
Er staat nergens in de aanwijzing dat de te nemen maatregelen op de gepensioneerden verhaald moeten worden. Dat is gewoon een oneerlijke keuze van de regering geweest.”

Ondertussen loopt er een tweede rechtszaak tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als uitvoeringsorgaan van de bvz.
Het gaat hier vooral om de overheidsgepensioneerden die tijdens hun werkzame periode premie afdroegen voor het Fonds Ziektekosten Overheidsgepensioneerden (FZOG).
Als de ambtenaar bij het pensioen niet zou kiezen voor de FZOG, zou er een deel van de premie terugbetaald worden.
Nu de FZOG is geannuleerd, kunnen deze ambtenaren fluiten naar hun centen, zo stelt Leeflang.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -