25 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 05:27

Laatste reacties

- Advertentie -

Motto: Tua res agitur

60 jaar Stichting Monumentenzorg

Minister Irene Dick van Onderwijs en Cultuur en gouverneur Lucille George-Wout waren te gast op de receptie op het buitenterras van Landhuis Brievengat van de 60-jarige Stichting Monumentenzorg Curaçao. FOTO TICO VOS
Minister Irene Dick van Onderwijs en Cultuur en gouverneur Lucille George-Wout waren te gast op de receptie op het buitenterras van Landhuis Brievengat van de 60-jarige Stichting Monumentenzorg Curaçao. FOTO TICO VOS

Willemstad – ‘Tua res agitur’ (Het gaat om uw zaak), is het motto van Stichting Monumentenzorg Curaçao. De stichting bestaat 60 jaar en vierde dat afgelopen zaterdag bij een van haar monumenten, Landhuis Brievengat.

Advertentie

- Advertentie -

Dat gebeurde onder andere met de vertoning van een speciaal voor het bijzondere jubileum geproduceerde film.
Gouverneur Lucille George-Wout was bij de viering aanwezig.
Ook minister Irene Dick (Pueblo Soberano) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport gaf acte de présence.
Stichting Monumentenzorg Curaçao is in 1954 opgericht met de missie om het waardevolle culturele erfgoed van Curaçao in stand te houden en waar nodig, in ere te herstellen.
De organisatie richt zich onder andere op monumenten in de binnenstad van Willemstad, dat in 1997 op de Unesco-lijst van werelderfgoederen is geplaatst.
De stichting spant zich in om het publieke bewustzijn en de interesse voor het stedelijk erfgoed van historisch Willemstad te vergroten.
Mede in dat verband was er zondag een culturele ‘Quiz Walk’ door bepaalde monumentale delen van het stadscentrum, zoals Pietermaai, Punda, Scharloo en Fleur de Marie. De receptie zaterdag was voor genodigden.
Het eilandsbestuur van Curaçao heeft in 1990 een monumentenbeleid vastgesteld nadat in de decennia daarvoor een aanzienlijk deel van de historische stad in verval was geraakt. Circa 800 panden uit de 17e tot en met de 20e eeuw, ongeveer de helft van het totaal aantal gebouwen in Willemstad, zijn sinds 1993 als beschermd monument aangewezen. Buiten de binnenstad staan inmiddels zo’n 50 gebouwen op de monumentenlijst.
Tevens werd er een subsidiestelsel opgezet, waardoor er in de afgelopen 15 jaar zo’n 200 monumenten gerestaureerd konden worden.
In 1995 kreeg de binnenstad van Willemstad tevens de status van beschermd stadsgezicht.
Niet alleen de gebouwen maar ook de structuren en het aanzicht van de stad werden daarmee beschermd.
Bijzondere bepalingen zijn vastgesteld waaraan nieuwbouw moet voldoen om het karakter van de binnenstad niet te verstoren.
Ook voor de niet-monumenten is sindsdien een sloopvergunning vereist.
Historisch Willemstad werd op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de grote cultureel-historische waarde die uniek is in het Caribisch gebied en daarbuiten.
Een groot deel van de oorspronkelijke stedelijke structuur en de architectuur is nog aanwezig.
Van oorsprong is Willemstad een Europees koloniale stad, die echter sterk is beïnvloed door de grote variëteit aan andere bevolkingsgroepen die zich er gedurende drie eeuwen vestigden.
Deze hebben alle hun eigen stempel gedrukt op de architectuur en de wijze van wonen. Stichting Monumentenzorg Curaçao richt zich voornamelijk op het aankopen, restaureren en beheren van onderdelen van het gebouwde culturele eigendom van Curaçao om deze zodoende voor toekomstige generaties bewaard te houden.
De middelen die worden ingezet voor restauratiewerkzaamheden zijn afkomstig van de gelden die voortvloeien uit de exploitatie van reeds herstelde panden, leningen van banken, incidentele subsidies van de Curaçaose overheid en projectfinanciering vanuit Nederland.
Directeur is momenteel George Schmit, terwijl Marcel van der Plank voorzitter is.
Meer informatie over Stichting Monumentenzorg maar ook over alle Curaçaose beschermde monumenten en het eilandelijk monumentenbeleid is te vinden op onderstaande website van de stichting en op de website van de gezamenlijke monumentenorganisaties.
Monumentenzorg.cw
Curaçaomonuments.org

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -