30 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Hoezo telt het klimaatfonds niet voor Sint-Maarten?’

HomeLandenSint MaartenNTR | ‘Hoezo telt het klimaatfonds niet voor Sint-Maarten?’

Activist Riddhi Samtani vraagt op de VN-klimaattop in Dubai internationaal aandacht voor Sint-Maarten. Haar eiland kan niet voor hulp aankloppen bij de klimaatfondsen, terwijl inwoners wel de effecten van klimaatverandering voelen.

In Dubai is een internationaal schadefonds gelanceerd voor armere landen die het minst hebben bijgedragen aan de effecten van klimaatverandering. Sint-Maarten is ook zo’n land, zegt Samtani (27), maar het kan geen aanspraak maken op hulp. Dat vertelt ze in een reportage van het NOS Radio 1 Journaal.

Sint-Maarten kreeg in 2017 te maken met de verwoestende orkaan Irma. Nederland schoot te hulp met 550 miljoen euro via de Wereldbank, maar na zes jaar is de wederopbouw nog steeds niet klaar. Dat komt vooral door bureaucratie.

Samtani vindt dat Nederland met een aanpak voor het hele Koninkrijk zou moeten komen, zodat alle zes eilanden weerbaarder zijn tegen bijvoorbeeld zeespiegelstijging, hitte en extreem weer. “Het is niet zo dat klimaatverandering maar één deel van het Koninkrijk treft, maar ons allemaal.”

Ze vraagt zich af waarom Nederland wel het buitenland helpt met innoverende maatregelen tegen de zeespiegelstijging, maar onze eilanden niet. “Nederland helpt bijvoorbeeld Bangladesh met deltawerken. Die innovatie zie je niet in de rest van het Koninkrijk.”

Waar blijven de klimaatplannen?
“Het klopt dat we in Europees-Nederland al klimaatplannen hebben, maar de Caribische eilanden zijn daarin niet meegenomen”, zegt Daphina Misiedjan, docent Mensenrechten en Milieu aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Voor de bijzondere Caribische gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius is dat ‘pas vorig jaar van de grond gekomen, terwijl de klimaatverdragen al in werking zijn sinds de jaren negentig’.

De eilanden zijn afhankelijk van Nederland voor bijvoorbeeld financiering, omdat het Koninkrijk als één rijk land wordt gezien.

“Daar zit een spanning tussen”, aldus Misiedjan in het NOS Radio 1 Journaal. “Aan de ene kant zegt Europees-Nederland: de eilanden moeten het zelf doen. Vanuit het internationaal recht wordt er gezegd: nee, jullie moeten er samen uitkomen want jullie zijn één koninkrijk.”

De zes eilanden van ons Koninkrijk kunnen niet bij de VN terecht voor hulp, en ‘in mindere mate’ terecht bij de EU. Den Haag vindt dat Aruba, Sint-Maarten vooral zelf actie moeten ondernemen, omdat het autonome landen zijn. “Daarom is het echt zaak dat Nederland bepaalde maatregelen treft.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Woehaa, Curacao is met haar raffinaderij de afgelopen 50 jaar per capita verreweg de allergrootste CO2 en andere troep vervuiler van het noordelijk halfrond geweest en heeft daar vele miljoenen aan verdiend. Hoeveel is daarvan opzij gezet om nu de gevolgen te bestrijden?

  2. Den Haag vindt dat Aruba, Sint-Maarten vooral zelf actie moeten ondernemen, omdat het autonome landen zijn.

    Ja maar ze zijn vooral autonoom als het ze uitkomt.. Wel de lusten maar niet de lasten want als NL maar 1 ding zegt dan staan ze te schreeuwen over slavernij en neo-kolonialisme.

    Volgens mij zijn er altijd al orkanen geweest in onze regio.. heeft niet zo veel te maken met de huidige klimaat problemen

  3. Samtani vindt dat Nederland met een aanpak voor het hele Koninkrijk zou moeten komen.

    Begin bij jezelf en kom met een eigen aanpak!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties