25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

PBC | Nederlandse kabinet houdt het bij bewustwordingsfonds, geen herstelbetalingen

Persbureau Curacao

Nederlandse kabinet houdt het bij bewustwordingsfonds, geen herstelbetalingen

DEN HAAG – Nederland wil in het kader van herstelbetalingen voor het slavernijverleden niet verder gaan dan een bewustwordingsfonds. Dat zei minister Hanke Bruins Slot gisteren in de Tweede Kamer. Eerder zei premier Mark Rutte ook al dat het kabinet niets ziet in herstelbetalingen.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over de excuses van de Nederlandse regering voor het slavernijverleden. Rutte bood die excuses 19 december vorig jaar aan.

Vanuit de Tweede Kamer werd door verschillende oppositiepartijen wél aangedrongen op zo’n extra financiële vergoeding. Maar de CDA-bewindsvrouw houdt het bij een bewustwordingsfonds, waarin 200 miljoen euro komt. Dat eenmalige bedrag is meerdere jaren te besteden.

Het fonds bestaat uit twee deelfondsen, waarin ieder 100 miljoen zit. Het eerste deel is ’een laagdrempelig toegankelijke subsidieregeling’. De andere 100 miljoen is onder meer beschikbaar voor onderzoek. „We gaan het fonds in gemeenschappelijkheid met nazaten van tot slaaf gemaakten vormgeven”, zegt Bruins Slot.

Dat fonds lijkt er met steun van een Kamermeerderheid te komen, al vragen sommige partijen om nog meer geld. Coalitiepartij D66 wil zich niet aan een oordeel daarover wagen, al zegt D66-Kamerlid Belhaj wel voor structurele financiering voor bewustwording te zijn.

In welke vorm wil ze niet zeggen. „Ik zou het jammer vinden als het alleen over geld gaat”, zegt Belhaj. „Dat het financiële implicaties heeft vind ik een bijzaak, heel weinig mensen hebben het erover gehad. Ik vind het ongemakkelijk. Meer wil ik er niet over zeggen.”

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

7 reacties

 1. geld voor wie? om aan politici te geven die het dan weer aan friends and familiy kunnen doorgeven? voor pet projects (koeien, space travel)? om nog meer politieke bezoekjes/vakanties in het buitenland af te leggen?

 2. Ik kan het dus ook niet een “elitaire” inhaalslag noemen.
  In de andere landen is de elite, in de regel, goed opgeleid en heeft ervaring met het beheren van vermogen (dat van zichzelf en vaak ook van derden)
  Onze elite daarintegen niet. Opleiding en ervaring of trackrecord zijn niet van belang.
  (Of wel Cooper en vele andere hoogvliegers)
  Een politiek elitair systeem is geen inhaalslag op een traditioneel elitair systeem.

 3. In elk land of samenleving is er een elite en sprake van meer of minder nepotisme. Je wilt het beste voor je kind en je wilt je sociale netwerk best wel gebruiken om hem/haar een voorsprong te geven.
  Het gaat mis als de basis hiervan in een, kleine, samenleving komt waar de overheid, met ruime voorsprong de grootste werkgever wordt, direct met het ambtenaren apparaat, en indirect via overheidsnv’s en overige “Private” overheidsinstanties.
  Dan gaat de pool van kandidaten in een keer heel klein worden en is beperkt tot de sociale contacten van de politieke elite voor de topfuncties en de overige functies worden ook van belang voor het paaien van het electoraat, wat weer gepaard gaat met een uitbreiding van het personeelsbestand en toenemende inefficiëntie.
  In deze manier van het vervullen van vacatures komt kwalificatie ervaring en persoonlijke arbeidsgeschiktheid niet voor.
  De kosten hier van komen altijd terecht bij de burgers, direct door hogere belasting druk en het verhogen van de kosten van de overheidsnv’s en entiteiten.
  En omdat dit onvoldoende is om de kosten te dekken moeten er leningen worden aangegaan en, met extra kosten de belasting voor de volgende generatie (s) omhoog gebracht worden.
  En als het dan misgaat, en dat kan niet uitblijven, ligt de schuld in het slaven verleden.
  De ware schuld ligt bij een rotte elite en een politiek systeem dat afhankelijk is van kadootjes en gebaren en er alles aan gelegen heeft om dit zo te behouden vandaar dat toezicht net zo ongewenst is als ongecontroleerde informatie en educatie van zijn eigen bevolking.
  Het enige dat huidkleur hier mee van doen heeft is dat dit belangerijk gemaakt wordt in verband met het over grote deel van het electoraat.

 4. @Eric, Maar we zijn bezig met een inhaalslag. Ook bij de witte bevolking heb je de Haves en de have nots. Genoeg witte mensen die arm zijn of werken voor een minimum loon en dan heb je de hockey elite met vaak 2 voornamen die zichzelf aan baantjes helpt waarbij als je faalt je een gouden handdruk krijgt voor wanbeleid. Enig verschil is dat zij niet met een vinger kunnen wijzen of de schuld geven aan de Spanjaarden of Fransen voor het koloniseren van het land. Wij geven de slavernij er de schuld van terwijl wij dit zelf creeren.

 5. Moet zeggen dat mijn filosofie is, altijd eerst naar je zelf kijken. Ik heb een tijd in Nederland en Amerika gewoond en gewerkt.

  Als de zwarte gediscrimineerd wordt kan het zijn omdat die met een bek vol goud verschijnt en met een stokje in de mond praat.

  In feite geldt hetzelfde voor herstelbetaling en bewustwordingsproces, moeten we niet naar onszelf kijken?

  Een groot deel van de zwarte bevolking is slachtoffer (tot de bedelstaaf veroordeeld) van de eigen zwarte bevolking.

  Nu nog steeds anno 2023 is een kleine groep zwarten die zich ver verheven boven de andere groep voelt en menen meer rechten te hebben op de resources van het eiland dan de andere groep.

  Er zijn genoeg voorbeelden van de minachting die een kleine groep zwarten voor de andere groep zwarten heeft, kijk maar naar de topsalarissen en het feit dat laaggeletterden en andere randdebielen vinden dat zij in het parlement moeten gaan zitten of minister kunnen worden.

 6. Hoe zou het in werking gaan overigens. Suriname was een Engelse Kolonie en de Engelsen begonnen er met de slavernij. Zij kochten de slaven van Afrikaanse stammen. Dus Engeland en Afrikaanse landen betalen ook mee?
  En op Curacao hebben we veel mensen met latino afkomst omdat papa graag zijn slurf laat zien op de Cubaweg. Hierdoor hebben veel YDK maar 25 procent of minder afrikaans bloed. Denk ook aan de andere mixen. Zelf Lucho Rosales nam een makamba as vrouw. Veel YDK joodse families werden rijk door de slavernij. Hebben zij recht op een herstelbetaling of moeten zij weer meebetalen? Wat als je overgrootvader een bomba was? Of een afrikaan die eerst slaven ving en daarna werd verkocht als slaaf?

 7. Helemaal mee eens, geen cent naar de bodemloze put die dit corrupte boevennest is.

  Laten we het eens hebben over herstelbetalingen voor de schade die criminele Antillianen in Nederland hebben aangericht.

  En in Dusseldorf en Brussel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -