32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

HomeLandenArubaPBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao
Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend is ook waarneembaar bij andere zorgopleidingen.

Dit blijkt uit de studie ‘Verkenning problematiek zorgopleidingen hbo/wo Caribische studenten’, uitgevoerd door ResearchNed in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in Nederland.

De studie werd geïnitieerd naar aanleiding van bezorgdheden geuit door eilandbestuurders en politici over de kansen van Caribische studenten bij selectieprocedures voor geneeskundeopleidingen, en de impact hiervan op de instroom, doorstroom, uitstroom en de keuze van afgestudeerden om terug te keren naar de Caribische eilanden – allemaal tegen de achtergrond van een nijpend personeelstekort in de zorg.

Ondanks beperkte data konden onderzoekers vaststellen dat sinds 2018 het percentage Caribische studenten dat toegelaten wordt tot geneeskundeopleidingen is afgenomen. Bovendien behaalt ongeveer 75 procent van deze studenten een bachelordiploma, wat lager is dan het landelijke gemiddelde. Opvallend is dat minder dan de helft van de afgestudeerden binnen een jaar terugkeert naar de Caribische eilanden, en na een artsenspecialisatie keert slechts 24 procent terug.

Als mogelijke verklaring voor deze trends wijzen de onderzoekers naar de invoering van de decentrale selectie, die als een drempel werkt voor toegang tot numerus fixus-studies. Dit komt met name naar voren uit interviews. Verder onderzoek suggereert dat kandidaten met een migratieachtergrond, waaronder die met een Caribisch-Nederlandse achtergrond, minder kans maken op toelating tot zorgopleidingen.

Uit de studie blijkt ook dat Caribische studenten tijdens hun onderwijsloopbaan diverse obstakels tegenkomen, waaronder taalachterstand door beperkte beheersing van het Nederlands, maar ook praktische, financiële en logistieke uitdagingen. Een suggestie uit de verkenning is om zorgopleidingen (deels) op de eilanden aan te bieden, eventueel ondersteund door online onderwijs.

De redenen die afgestudeerden aandragen voor het niet terugkeren naar de eilanden zijn voornamelijk financieel en gerelateerd aan carrièrekansen. Diegenen die wel terugkeren, en de zorgaanbieders ter plaatse, ervaren over het algemeen een goede aansluiting op de praktijk.

Maar een aandachtspunt is de behoefte op de eilanden aan generalisten in plaats van (super)specialisten, wat afwijkt van de opleiding en praktijk in Europees Nederland.

Bron: Persbureau Curacao

3 reacties

  1. Uit de studie blijkt ook dat Caribische studenten tijdens hun onderwijsloopbaan diverse obstakels tegenkomen, waaronder taalachterstand door beperkte beheersing van het Nederlands.

    En we gaan vrolijk door met papiamentu! en geven dan Nederland de schuld!

  2. Het lijkt alsof het hier om een ordinair verdient model gaat, hier in Midden Amerika hebben we betere doctoren dan in Nederland en de opleiding en verblijf kosten een stuk minder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties