31 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

PBC | Verhoogde vraag en technische problemen zorgen voor delicate stroomvoorziening op Curaçao

HomeLandenArubaPBC | Verhoogde vraag en technische problemen zorgen voor delicate stroomvoorziening op...

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Aqualectra kan door het extreem warme weer en een aantal onderhoudsissues de grotere vraag naar stroom niet aan.

Een van de gevolgen is dat er de komende dagen mogelijk geschakeld moet worden, zodat iedere wijk een deel van het ongemak gaat dragen.

Het eiland ervaart momenteel een extreem hete periode, waardoor er minder wind is en de windturbines minder elektriciteit kunnen produceren. Deze situatie heeft ook geleid tot een hogere dan gebruikelijke vraag naar elektriciteit, met een piek van 126.3MW op 1 juni, een cijfer dat dicht bij het hoogste in de afgelopen vijf jaar ligt.

Bovenop de grotere vraag naar stroom heeft de stroomproducent problemen met een gasturbine, die dient als de back-up en noodstroomvoorziening. De unit heeft technische problemen ondervonden en heeft daarom onderhoud nodig. Ondanks dat de turbine doorgaans minder gebruikt wordt vanwege de hogere stroomkosten, zijn er dit weekend inspanningen geleverd om deze betrouwbaar in werking te stellen.

Daarnaast zijn drie-eenheden momenteel in onderhoud als onderdeel van de reguliere planning. Deze eenheden wachten op vervangende onderdelen om vervolgens terug te kunnen keren naar de stroomproductie.

Om deze uitdagingen aan te pakken, is er hulp gevraagd aan de Curacaose Refinery (RdK) om de gasunit bij de CRU-installatie te starten.

Schakelen

Aqualectra heeft wijzigingen aangebracht in de volgorde van stroomonderbrekingen, rekening houdend met recente ervaringen waarbij het automatische schakelsysteem meerdere keren werd geactiveerd. De nieuwe volgorde van stroomuitval zal bepaalde gebieden in drie fasen beïnvloeden, in een poging de overlast voor de bevolking zo veel mogelijk te beperken.

De nieuwe volgorde van stroomuitval is als volgt:

In de eerste fase zullen Blauw, Blue Bay, Boca, Klein Sint Michiel, Sint Michiel Liber, sociale huizen in Sint Michiel, Jandoret, deel van Grote Berg, Ilandweg, Weis, Rancho en Schelpwijk worden getroffen.

Tijdens de tweede fase zullen Noord Rozendaal, Heintjekool, Providensiaweg, Haitiweg, Bahamasweg, Mayaguanaweg, The Bottomweg, Noorwegen, Kanga, Churchil Plaza, Dein, Zapateer, Bonam, Erosweg, Oost Jongbloed, Seru Molina, Scherpenheuvel, Kruit Huis, het industrieterrein Klein Kwartier, Seru Lora, Santa Rosa, Seru Molina, Esperanza, deel van Cadushistraat, Weto, Klundert, Kwartje, Janboos, Sint Thomas, Kent U Zelf en Oude Water van stroomuitval worden getroffen.

Tenslotte, tijdens de derde fase zullen Goede Hoop, Cabo Verde, Mahuma en Mahuma West, Santa Maria, Kura Piedra, Salsbachweg, Lousianaweg, Juan Hatoweg, Utilaweg, Brazilweg, Schonegevelstraat, Toni Koenchi, Labadra, Las Almas, Costa Firma, Barbouquet, de Vrije Zone Kon. Plein, Emmastad, Belastingkantoor, Sun Valley, Sunset Heights, deel van Schelpwijk, Brievengat tegenover SDK, Groot Kwartier, Matancia, Corrie, Trai Seru, deel van Brievengat, Rancho, Plantersrust, Roodeweg, Recreation Park, Colon, Kranshi, Renata Medisch Centrum, Nijlweg, Gasparitu, MIL, Pater Blomweg, Habaai, Seru Domi, Seur Gerardweg, Mundo Nobo en El Señorial te maken krijgen met stroomuitval.

Bron: Persbureau Curacao

15 reacties

 1. Natuurlijk krijgt Joni’s een bonus. We verwachte toch niet dat hij ‘zomaar’ opstapt.
  Nu Isenia nog die er ook al jaren niks van bakt. En Cijntje uiteraard als vertegenwoordiger van dit cabinet of fools.

 2. Een geval van: “beter laat dan nooit”.
  Het jammere er aan is dat het alleen symptoom bestrijding zal blijken en de volgende wordt aangesteld die geen idee heeft hoe electriciteit en water geproduceerd wordt en wat voor onderhoud de installaties nodig hebben..
  Maar wel, waarschijnlijk, een partij vassal van de mfk is.
  En volgens dat criterium is onze gevolmachte minister in Den Haag een goede kandidaat.

 3. Weather: Mostly Clear
  Temperature: 30.8ºC
  Heat index: 35.2ºC
  Wind Direction: East
  Wind Speed: 35.2 Km/h
  Pressure: 1010.3 hPa
  Rain: 0 mm
  Total Rain (Today): 0 mm
  Visibility: 20000 m
  Last updated: 15/06/2023 16:12

  Welk extreem warme weer….

 4. Ik ben als Minister verantwoordelijk maar als privé persoon zeg ik “Schande’.
  Mij treft geen blaam professioneel maar als het mij privé overkomt is het Schande.
  Gevalletje klassiek Schizofreen

  Zelfs Schotte was slim genoeg om te begrijpen dat green energie een probleem heeft met opslag en dat je net zo veel reserve capaciteit moet hebben als green vermogen. Daarom had hij zo’n batterij kleine generatoren. Maar ja geleased… duurder kunnen we het niet maken. weer gestolen geld.

 5. ” geen gevolg van slechte planning en niet goed vooruit zien?”

  dat en in combinatie met geen ownership nemen en accountability eisen. In grotere landen met meer media invloed was na de zoveelste blackout druk gekomen vanuit de politiek en de pers en dan werd zo’n directeur of ontslagen of kreeg een demotie. Niet op Curacao, lijkt wel dat Jonis daar voortdurend de voorkeur van de twijfel krijgt, ongeacht de gevolgen.
  Dit gebrek aan ownership en accountability geldt overigens niet alleen voor aqualetra maar voor vele sectoren. Zie CBCS: Jose Jardim was niet bij de pers weg te slaan toen de rechtzaak tegen ansary werd gewonnen, nu blijkt dat het geld niet te incasseren is en er toch een bailout komt, is hij nergens te bekennen. In goede tijden kan iedereen directeur spelen…

 6. Als je werkt met de middelen die nu terbeschikking zijn (en in onderhoud),
  Ja slechte planning.
  Als je het budget beter gebruikt en meer inzet op alternatieven met opslag, en dat zou op verschillende manieren kunnen.
  Zijn deze situaties ook te vermijden.
  Ons infra structuur is out en nooit echt gemoderniseerd het is als iedere keer een nieuw verlengsnoer inpluggen en dan afvragen waarom de zekering er uit klapt…

 7. Nu ben ik een simpele ziel met weinig expertise in deze sector maar is dit geen gevolg van slechte planning en niet goed vooruit zien?

 8. Duidelijke voorbeeld cu nos mes no por atrobé .
  2023 en we zijn nog steeds niet in staat om 1,5 keer meer electriciteit te produceren
  Maar ja nos mes por .
  Tristu

 9. In het internationale bedrijfsleven waren figuren als Jonis cs allang de voordeur uitgegaan. Maar hier blijven ze decennia zitten om hun wanbeleid ten toon te spreiden.
  Zelfs het wanbeleid dat in 2012
  Werd geconstateerd heeft niets geholpen, onderzoek, vaststellen en het zaakje bloedt dood.
  Ondertussen wordt besloten een vergunning af te geven voor telecommunicatie en dat terwijl ze niet in staat zijn ervoor te zorgen dat er van stroomuitval geen sprake is.

 10. Misschien eens wel bekwame specialisten aantrekken wie weet uit het buitenland om de zaak vakkundig (!) op te lossen? Anders blijven er nog decennia CURredenen voor de chronische stroomuitval. Duidelijk dat óók hier de belachelijk hoge salarissen van de top, voor prutswerk, totaal weggegooid geld is. Stupide.

 11. En extreem weer. Weer zo.n leugen.
  Ahum…. De meteo temperaturen wijken nauwelijks af.
  De golf hoogte wel.
  En ja onderhoud…. ahum…. Uitval en storingen bedoelen ze.
  Onder houd dat doen we niet of iemand moet iemand betalen.
  Plattas. Schuiven.

 12. Ja de wind viel weg. dus dan gaan die wapper molens stil.
  Groene stroom pfff voor zover het uberhaupt groen is werkt niet zonder opslag.
  Stuwmeeer maken of Waterstof fabriekje.
  Maar hee daar kan je als lokale politicus niet op verdienen.
  Op het gunnen van windmolens wel.
  Dieven.

 13. En er word niet bij gezegd wanneer welke tijd etc etc. Dus het word natte wijs vinger in de lucht steken voelen waar de wind vandaan komt en dan maar raaien hoe laat de stroom bij jou geschakeld word, bedankt Aqualectra voor de fijne informatie voor doven slechtziende en blinde.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties