25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

PBC | SVB mag zorgcontracten met medische beroepsbeoefenaars niet beëindigen vanwege bereiken 65 jaar

Persbureau Curacao

Sociale Verzekeringsbank (SVB) | Foto Dushi

WILLEMSTAD – De SVB mag het zorgcontract met een verloskundige niet eenzijdig verbreken wanneer die 65 jaar wordt. Dat stelt het Gerecht in Willemstad, die wijst op ongeoorloofde leeftijdsdiscriminatie en het ontbreken van bevoegdheid om het contract te beëindigen op basis van leeftijd.

De Landsverordening basisverzekering ziektekosten is in 2013 ingevoerd, onder meer in het kader van een hervormingstraject in de gezondheidszorg vanwege de financiële situatie van het Land Curaçao.

Om tot kostenbesparing in de zorg te komen zijn in 2019 nadere criteria opgesteld, waaronder een leeftijdsbeperking bij het bereiken van de pensioensleeftijd.

Maar de SVB heeft met de verloskundige en andere medische professionals geen zorgcontract afgesloten. Een beëindiging daarvan onder de regels uit 2013 en 2019 is daarom niet aan de orde.

De rechtsverhouding wordt bepaald door de Regeling Medewerking aan de Sociale Verzekeringen 1960 en die geeft geen bevoegdheid aan de SVB om de juridische relatie met de verloskundige te beëindigen om de reden dat zij 65 jaar is geworden.

Leeftijdsdiscriminatie

Er is sprake van verboden leeftijdsdiscriminatie als toepassing daarvan zou de SVB gelijke gevallen ongelijk behandelen zonder dat daarvoor een objectieve en redelijke rechtvaardiging bestaat.

De toepassing van een verplichte pensioenleeftijd is een vorm van leeftijdsdiscriminatie, aldus het Gerecht. Weliswaar is de verloskundige geen werkneemster van de SVB die verplicht met pensioen moet, maar zij is wel voor het merendeel van haar inkomsten in haar praktijk afhankelijk van SVB-verzekerden. Feitelijk zal zij haar praktijk na het bereiken van de 65-jarige leeftijd niet meer rendabel kunnen uitoefenen, concludeerd het Gerecht.

Volgens de rechter blijkt uit de Nota van Toelichting bij de regeling van 2019 t onvoldoende dat de leeftijdsgrens een passend en noodzakelijk middel is om tot kostenbesparing in de zorg te komen.

Dit geldt niet alleen in het geval van eiseres met haar beroep van verloskundige, maar ook voor alle andere medische beroepsbeoefenaren in de zin van de regeling uit 2019.

Huisartsen

Eerder al kreeg SVB de kous op de kop toen het huisartsen wilde verplichten om op hun 65e met pensioen te gaan. Ook toen concludeerde de rechter dat er sprake was van leeftijdsdiscriminatie.

Pijnlijk voor de overheid, omdat ook daar het Gerecht vaststelde dat leeftijdsdiscriminatie niet leidt tot een doelmatiger zorg.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -