31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

PBC | Curaçao houdt Venezolanen nog steeds vast en weigert bescherming

HomeLandenCuraçaoPBC | Curaçao houdt Venezolanen nog steeds vast en weigert bescherming

Persbureau Curacao

Onlangs werden verschillende ongedocumenteerden per vliegtuig naar Venezuela gebracht, maar het is nog niet gelukt een nieuwe chartervlucht naar Venezuela te organiseren, zo meldt de krant | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De Curaçaose autoriteiten blijven Venezolanen bescherming weigeren en plaatst hen automatisch in detentie, onder onmenselijke omstandigheden. Ook kinderen worden gevangen gezet. Dat zegt Amnesty International.

De situatie van Venezolanen die bescherming zoeken op Curaçao is niet substantieel verbeterd sinds het rapport Still no Safety in 2021 verscheen.

Meer dan een jaar lang volgde Amnesty International de zaken op van vier mannen en één vrouw van wie de verhalen in het rapport van 2021 waren opgenomen, en interviewde hen tussen december 2021 en oktober 2022 opnieuw.

Yusmary

Hun situatie is het afgelopen jaar niet verbeterd en in sommige gevallen zijn verslechterd, zoals dat van Yusmary, die in 2022 vijf maanden in immigratiedetentie zat, of José, die, nadat hij in 2020 en 2021 bijna een jaar vastzat, nog steeds niets had gehoord over zijn asiel verzoek.

“Ik voel me nog steeds gevangen, ook al zit ik niet meer in de gevangenis. Ik wil niet op Curaçao blijven. Ik wil naar een ander land gaan en daar asiel aanvragen”, zei José.

Ontheemdingscrisis

Meer dan zeven miljoen Venezolanen zijn op de vlucht voor de mensenrechtencrisis in hun land, waardoor het een van de grootste gedwongen ontheemdingscrises ter wereld is.

Curaçao is een van de bestemmingslanden. Naar schatting leven 17.000 Venezolanen zonder verblijfsdocumenten op het eiland.

Kleine stappen

Amnesty International erkent dat de Curaçaose autoriteiten kleine stappen hebben gezet om de mensenrechtensituatie van Venezolanen die bescherming zoeken, te verbeteren.

Zo is er in 2019 een beschermingsprocedure opgezet en zijn de interviews verbeterd om internationale beschermingsbehoeften te beoordelen. Maar het is nog steeds moeilijk om toegang te krijgen tot die procedure omdat de Curaçaose autoriteiten de toegang tot informatie en rechtsbijstand niet garanderen, met name voor mensen in vreemdelingenbewaring.

Bovendien heeft geen enkele persoon bescherming gekregen sinds de invoering van de beschermingsprocedure, aangezien Curaçao van mening is dat Venezolanen geen bescherming nodig hebben en geen risico lopen als ze naar hun land worden teruggestuurd.

De beschermingsprocedure wordt in de praktijk gebruikt als middel om beschermingsaanvragen af te wijzen, wat zijn doel teniet doet.

Opvangcentra

Er zijn nog steeds geen open opvangcentra voor mensen die bescherming zoeken. Hoewel er nieuwe vreemdelingenbarakken zijn in de SDKK-gevangenis, worden mensen die bescherming zoeken, waaronder kinderen, nog steeds automatisch vastgehouden zonder enige rechterlijke toetsing, in strijd met de internationale mensenrechtenwetgeving.

Er is sprake van automatische detentie en onmenselijke omstandigheden in de vreemdelingenbarakken. Venezolanen zitten het grootste deel van de dag opgesloten in een cel, zonder recreatieve activiteiten, waardoor mensen worden afgeschrikt om een beschermingsprocedure te starten of door te zetten.

Oproep

“De stappen die de Curaçaose autoriteiten hebben genomen om de mensenrechtensituatie van Venezolanen die bescherming zoeken op Curaçao te verbeteren zijn niet genoeg. Ze zouden hun inspanningen moeten opvoeren en het Koninkrijk der Nederlanden zou dat moeten ondersteunen”, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland.

Amnesty International roept de Curaçaose autoriteiten op om de rechten van Venezolanen die bescherming zoeken te waarborgen. Autoriteiten moeten een eerlijke en doeltreffende asielprocedure opzetten en ervoor zorgen dat deze voldoet aan internationale normen.

“Ze moeten dringend een einde maken aan de automatische detentie van mensen die bescherming zoeken, en onmiddellijk stoppen met de detentie van kinderen, aangezien dit nooit in hun belang is. De Nederlandse regering zou de mensenrechtenrisico’s van de steun die zij aan de Curaçaose autoriteiten verlenen, moeten beoordelen en bindende mensenrechtenbenchmarks moeten vaststellen”, aldus Oudshoorn.

Bron: Persbureau Curacao

4 reacties

  1. Directeur Dagmar heeft makkelijk praten. Veruit de meesten komen hier illegaal (!) en voor werk. Wat er niet is. En nemen soms / geregeld drugs, wapens en zelfs kinderen mee(!). Maar daarover geen woord van sr. el director van A. I. Met respect voor A.I. maar er moet wél fair play worden gespeeld. Het barst v d Venozolanen op ons vrij kleine eiland; meer dan 10% v d bevolking. Met te veel werklozen en armoede. Si sr. Dir. ; zij hebben rechten, waar wij ons zo veel als mogelijk (!) aan moeten houden maar wij hier hebben ook rechten. Bescherming v d arbeidsmarkt in een kleine moeizame economie en een verantwoorde verdeling v d schaarse middelen behoren daar o.a. toe. Open you eyes sr. Dir. ; dit is geen Europa, maar een eilandje in de Caribean

  2. Showroe, geloof me.
    Als het zover komt dat het water aan de lippen komt van de “regerende uitvreters” zij wel zullen zorgen dat ze ich in Nederland bij familieleden kunnen melden zodat ze een gunstige uitkering aan kunnen vragen ondanks hun gestolen kapitaal!

  3. Duurt nog effe, maar de zeespiegel stijgt. Wanneer het flotille met vluchtelingen uit Korsou zich in (de heuvels bij) Coro of Maracaibo meldt, hoop ik dat voor iedereen die hier ooit een overheidsfunctie heeft gehad, geldt dat ze worden afgevoerd naar “gepast onderkomen”.
    Yep…..reciprocity is a nasty, vengeful bitch”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties