27 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | Vaccinatietraject Curaçao gestart, maar niet iedereen is bereid zich te vaccineren


WILLEMSTAD – “Ik laat me niet vaccineren omdat ik niet in de risicogroep val en omdat het virus helemaal niet schadelijk is voor gezonde mensen.” Dit vertelt Rujensley Marcelina (30), één van de personen op Curaçao die zich niet zal laten vaccineren.

Om groepsimmuniteit te bereiken op Curaçao, moet 85 procent van de bevolking zich laten inenten. Dat stelt epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Pas dan kunnen de verschillende maatregelen zoals het dragen van een mondkapje of de avondklok worden afgeschaald. Maar of Curaçao dit aantal gaat halen, is nog maar de vraag.

Niet iedereen op het eiland staat te springen om zich te laten vaccineren. Er is veel wantrouwen over de veiligheid van het vaccin en de echtheid van het virus. Zo zou Covid-19 helemaal niet dodelijk zijn voor het merendeel van de bevolking, zou het vaccin niet veilig zijn omdat het te snel ontwikkeld is en zouden er te veel bijwerkingen aan zitten.

Gedragswetenschappers ingezet
De overheid zegt er rekening mee te houden dat niet iedereen zich in eerste instantie wil laten vaccineren. “We hebben de bereidwilligheid tot vaccineren van mensen ingedeeld in verschillende groepen. We worden hierin geadviseerd door gedragswetenschappers. Sommige mensen zullen vooraan staan, maar andere mensen hebben wat meer tijd nodig. We houden hiermee rekening in het traject”, aldus Corrine Leysner, woordvoerder van het communicatieteam van de overheid.

Leysner vertelt dat de overheid een informatiecampagne is gestart om mensen te informeren over de noodzaak van het vaccineren.

Ongedocumenteerden vrezen toch voor uitzetting

Een andere groep waardoor het streven van 85 procent niet gehaald zou kunnen worden, is het grote aantal ongedocumenteerden op het eiland. Er is in de media aangekondigd dat ook ongedocumenteerden zich kunnen laten vaccineren, en zij daarbij de garantie krijgen niet te worden opgepakt en uitgezet naar het land van herkomst. Maar de meerderheid van deze groep leeft onder de radar, waardoor ze moeilijk of niet te bereiken zijn.

“Op dit moment hebben honderden ongedocumenteerden zich via ons geregistreerd om een vaccinatie te krijgen, maar dat zijn op dit moment alleen nog de personen die in de risicogroep vallen of zestig jaar en ouder zijn”, zo vertelt een bestuurslid van Salú pa Tur, een stichting die gratis eerstelijnszorg geeft aan ongedocumenteerden en wordt ingezet als coördinator voor de ongedocumenteerden.

Geschat wordt dat er ongeveer 30.000 ongedocumenteerden op het eiland verblijven. Het merendeel van deze groep is tussen de 18 en 59 jaar. “Er is een social mediacampagne gestart omtrent het vaccineren maar deze is op dit moment nog gericht aan de groep van zestig jaar en ouder. De campagne moet nog aangepast worden op de jongere groep. Er is hier op dit moment nog niet mee begonnen omdat de volgende lichting vaccinaties pas in mei beschikbaar zal zijn. Voor ons is het dus ook nog niet bekend hoeveel personen bereidwillig zijn zich te vaccineren”, aldus het bestuurslid.

Meer dan tienduizend mensen zich hebben geregistreerd. Tot nu toe zijn 7210 personen gevaccineerd. 6146 personen zijn boven de 60 jaar. De rest is zorgpersoneel. Afgelopen woensdag zijn er 18.720 vaccinaties aangekomen op het eiland. Hiermee kunnen nog eens 9360 personen worden gevaccineerd.

Corona maatregelen aangescherpt

Op Curaçao zijn per 15 maart de coronamaatregelen verscherpt als gevolg van de snelle stijging van het aantal besmettingen in de dagen daarvoor. Op 15 maart waren 397 actieve besmettingen geregistreerd, een week eerder waren dat er nog 114.

Britse corona variant
Als gevolg van de maatregelen geldt de avondklok vanaf 9 uur ‘s avonds, verder wordt onder meer thuiswerken opnieuw gestimuleerd en mogen restaurants niet meer dan 25 personen bedienen. Volgens de overheid is de snelle stijging vooral te wijten aan de verspreiding van de Britse corona variant.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

13 reacties

 1. Gaan we dit ook vermelden iedere dag bij een overledene aan Obesitas, kanker, hartfalen etc etc… @William
  Trouwens, voor de zoveelste keer, GEEN ontkenner, wel realist.
  Gaan we auto’s verbieden omdat verkeersdoden..
  Van de trap af gevallen, trap verboden.

 2. Al de “corona ontkenners’ raad ik aan in gesprek te gaan met de familieleden en vrienden van de overledenen, met mensen die hersteld zijn en de ‘naweeen ‘ ervan.
  Shame on yo all.

 3. @lionfish en John Bassh
  Brian S en Kabes Batata zullen met hun Covid griepje lekker thuis uitzieken. Mocht het toch iets ernstiger blijken dan willen ze echter geen gebruik maken van de IC afdeling want het is “massapychose”. Dan laat je de IC vrij voor mensen die ‘echt’ ziek zijn en dat ook toegeven.

  Personeel CMC geen 25% verlaging maar 25% verhoging van salaris. Alles boven de Ruggenaath norm met ingang van 1 mei onmiddellijk afromen en naar het verplegend personeel.

 4. Laten wij elkaar geen mietje noemen; het is een massapsychose en een van de weinige die hier niet in meegaat is Brian S

  Kom uit die massapsychose en denk na!

 5. Helemaal eens met John.

  @Brian, wellicht is er toch nog hoop voor wappies als jij; ik begrijp dat men op klein korsou een vuurtorenwachter zoekt en men vervolgens voor de komende 10 jaar ieder bezoek aan deze rots wil verbieden. Zou mooie oplossing zijn.

 6. @Jury, Griep verdwijnt nooit helemaal hoor maar is wel grotendeels meer effectief in bepaalde seizoen. Echter wij hebben ook de griep ook hier.
  Aids kent wel een andere manier van infecteren maar uiteindelijk gaat het om het effect op de volksgezondheid en de capaciteit. En we hebben een groter aidsprobleem hier dan we zouden denken.
  En als Corona blijft? Wil je alles gesloten houden? Sociaal afzonderen?

 7. Niet-risico-personen zullen misschien geen symptomen krijgen maar ze kunnen wel , onwetend, het virus bij zich dragen. En daardoor kunnen zij andere personen, bv. hun al dan niet bejaarde moeder, vader, oma, buurvrouw etc. ect., aansteken en mogelijk de dood injagen.
  Personen die zich niet laten vaccineren kunnen verantwoordelijk worden voor miljoenen doden door hun onnadenkend en onverantwoordelijk gedrag want zij zorgen er voor dat het virus razendsnel voortwoekert.
  ps lezen die onwilligen geen kranten? Luisteren ze niet naar radio en tv? Hebben ze geen contact met andere mensen waardoor zij mogelijk op andere gedachten komen? Dan moet het wel een contactgestoorde groep zijn.

 8. Brian S zegt: Corona is gewoon 1 ziekte net als de griep, aids etc.

  Dit slaat werkelijk negens op.
  Aids krijg je alleen door, laten we zeggen, intensief contact met een ander persoon. Het is geen virus dat je overgedragen krijgt als je naast een hiv-geïnfecteerde staat.
  Griep is seizoensgebonden en verdwijnt vanzelf weer, om het jaar daarop weer de kop op te steken. Bovendien zijn daar vaccins voor die zich bewezen hebben en in overgrote gevallen bescherming bieden.
  Covid-19 is een virus dat zo maar kan overspringen van de ene mens op de de andere. Er is nog geen bewezen langdurig goed werkend vaccin voor EN het virus is niet seizoensgebonden, het verdwijnt niet vanzelf.
  Persoonlijk zie ik het somber in. Het virus muteert zo razendsnel dat er mogelijk überhaupt nooit een vaccin zal komen dat als panacee gaat werken. Met alle nare gevolgen van dien.
  Maar Brian begeef je gerust onder de mensenmassa. Niet handen wassen, geen mondkapje en niet aan de regels houden. Stoer als je bent. ps. maar blijf alsjeblieft uit mijn buurt….

 9. @Brian. Gelukkig zorgt covid ook voor survival of the fittest zodat het aantal selfish wappies wat niet gelooft in vaccinatie gelukkig vanzelf snel minder wordt en hopelijk snel uitsterft, meestal voorafgegaan door hun eigen vader en moeder. Maar ook dat zal die wappies waarschijnlijk net zoals de gezondheid van hun medemens ook een rotzorg zijn. Hoe dom kan je zijn?

 10. Corona is gewoon 1 ziekte net als de griep, aids etc. Daar gaan ook mensen dood aan en gooi je de economie niet op voor slot. Mensen die zich niet laten inenten dat kan maar de maatregelen kunnen dan wel van slot

 11. O wow, als je dus die 85% niet haalt, dan bereik je dus geen groepsimmuniteit en blijven de maatregelen van kracht. Dat betekent dat deze groep beslist over de toekomst van Curacao. Immers als er geen relaxte en ontspannen sfeer is, ben je weinig aantrekkelijk voor toeristen…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -