25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’


Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij een rondgang op straat. 

“Ik was niet op de hoogte dat ze komen!”, zegt inwoner Mariska. Ze was deze week wel verbaasd te horen over het koninklijk bezoek, voor het eerst met kroonprinses Amalia. “Op Facebook zag ik dat mensen boos reageren, omdat óveral de wegen plotseling gerepareerd worden. Omdat de koning dus naar Bonaire komt!”

Video: Marit Severijnse & Nathaly Evertsz

Gisteravond zijn ze geland, vandaag doen ze de hele dag een officiële tour en zondag hebben ze een privédag. Wat zouden inwoners aan de koninklijke familie willen meegeven? Wie die vraagt stelt op straat in Rincon, krijgt meteen antwoord. Volgens inwoners zal het beiden gaan opvallen hoe het eiland is veranderd; vooral in de negatieve zin.

‘Alle leegstaande gebouwen laten zien’
“Ik ken drie gezinnen in Rincon zonder water en elektriciteit. Daar moet de koning ook naar kijken!”, zegt Mariska. “Ik weet niet of hij daar iets aan kan veranderen, maar hij moet weten dat op Bonaire meer is dan zwemmen en lachen.”

Rudy Janga hoopt dat de koninklijke familie ‘het werkelijke Rincon’ onder ogen krijgt. “Ons buurthuis stort bijna in! En zo zijn er meer gebouwen van de overheid die leeg staan. Ik zou ze álle leegstaande gebouwen laten zien. Je kan ze toch aan de burger verkopen?”

Acht jaar geleden zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor het laatst op Bonaire geweest. “Er zijn ook meer migranten en huizen bijgekomen”, verzucht Mariska. “Maar als de koning met ons praat, ziet hij dat wij van binnen niet zijn veranderd. De Bonairiaan heeft nog steeds een gouden hart”, zegt ze dan met een lach. “Ondanks álle veranderingen die de politiek vooruitgang noemt.”

“Uiteraard gaat de Koning naar Mangazina di Rei en Washington Slagbaai”, reageert een andere inwoner. “Maar wat de koning vooral moet doen is onze kuminda krioyo proberen; onze typische Bonairiaanse gerechten.”

‘Eigen cultuur behouden’
Een andere mevrouw wil ook reageren. Zij maakt zich zorgen dat de Bonairiaanse cultuur verdwijnt, vertelt ze. “Mensen die van buiten komen moeten Papiaments leren. Er komen heel veel mensen naar Bonaire. Prima, maar ze moeten zich aanpassen aan onze cultuur!”

“Wij als Bonairianen moeten het niet tolereren dat andere mensen het niet respecteren. We moeten het opeisen. Het enige wat wij nog hebben is onze cultuur.”

Gaan inwoners naar de koninklijke familie kijken? “Natuurlijk ga ik ernaartoe! Het zijn mijn mensen”, reageert een vrouw. “Ik ga zeker naar ze zwaaien.”

Een andere inwoner wil ook gaan kijken. “Om te horen wat de koning te zeggen heeft, wat hij denkt en wat ze tegen de koning gaan zeggen. Ik zou hem vertellen dat onze kinderen een toekomst nodig hebben.”

Bron: NTR/CarbischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -