27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Porto Kòrsou gelooft in ‘een eerste stap’

Financiering ambitieus plan op Isla-locatie blijft uitdaging


Willemstad – Het ambitieuze bestuur van Porto Kòrsou – Orlando Meulens, Ronald van Sluisveld, Marc Arnold en Sven Rusticus – wil op de plek waar nu nog de honderdjarige Isla-raffinaderij staat ‘Plaza Porto Kòrsou’ realiseren ‘als een landmark voor Curaçao’. Maar, zo vraagt het Antilliaans Dagblad, hoe wordt dat betaald?

Portokorsou2Deze landmark is, zo zeggen de initiatiefnemers die (deels) in het verleden ook in GreenTown Curaçao zaten, geïnspireerd op de markt en ontmoetingsplaats Plaza Nobo (Marshe Nobo) op Curaçao. De dakconstructies van de drie torens hebben dezelfde gekartelde dakconstructie. ,,Het gebouw is een ontmoetingsplaats voor velen en heeft meerdere functies”, aldus een persbericht dat afgelopen week werd uitgestuurd inclusief bijbehorende architectonische impressies.

,,Stel je voor dat dit allemaal mogelijk is en dat we het kunnen financieren. Waarom zouden we het dan niet doen? Dat is de vraag waar de initiatiefnemers van Porto Kòrsou al jaren mee zitten.” Dat is de vraag – de vraag over financiering – die deze krant ook expliciet stelde aan de personen achter het plan, want in het persbericht zelf zegt Port Kòrsou er weinig tot niets over.

,,Beste initiatiefnemers, het ziet er super indrukwekkend uit”, liet de redactie aan het bestuur weten. ,,Wij willen vooral meer weten – een nadere toelichting – over de wijze van financiering en de financierbaarheid; wees daarbij zo gedetailleerd mogelijk. Om indruk te maken, gehoord te (blijven) worden en zo geloofwaardig mogelijk over te komen, is concrete onderbouwing van de financiering onzes inziens een noodzaak. Bij voorbaat dank.”

Namens het bestuur antwoordde Sven Rusticus: ,,Dank voor vragen. Hieronder een toelichting op de financiering”, waarop Porto Kòrsou met een opsomming komt:

,,De economische potentie van het grondgebied is in kaart gebracht en is zeer hoog bevonden. De Europese investeringsbank is geïnteresseerd om een deel van het project te financieren, omdat we ons laten leiden door de UN Sustainable Development Goals (SDGs), klimaatdoelen en het versterken van de economische weerbaarheid en onafhankelijkheid van Curaçao. De Europese Investeringsbank heeft dit onderschreven in een letter of support, ten tijde van GreenTown.”

Verder: ,,De visie is in lijn met het Green Climate Fund en andere multilaterale organisaties en ontwikkelingsvisies en financieringsbronnen. Verschillende organisaties hebben uitgesproken mee te willen denken en medewerking te verlenen.”

En, zo vervolgt Rusticus: ,,Private investeerders hebben gerekend op de potentie en onderschrijven de economische haalbaarheid en rendabiliteit. Porto Kòrsou werkt hiertoe samen met investeerders en projectontwikkelaars, family-offices en private investeerders. Een van deze investeerders en projectontwikkelaar is door Porto Kòrsou gepresenteerd aan RdK (overheids-nv Refineria di Kòrsou, namens het Land Curaçao eigenaar naar het terrein bij het Schottegat waar de raffinaderij op is gevestigd, red.)”.

Ook, aldus Rusticus: ,,De grote voorwaarde voor investeerders om te investeren en te committeren is een gunstig investeringsklimaat, gebaseerd op duurzame garanties van de politiek en de samenleving van Curaçao. Infrastructurele werken zullen immers moeten aansluiten bij de ontwikkelingen en dat kan en wil Porto Kòrsou niet in haar eentje op de schouders nemen. Publiek-private samenwerking is noodzakelijk en de manier – er zijn vele internationale best practices – om dit soort ontwikkelingen vorm te geven.”

Tot slot op de vraag van deze krant over de financiering/financierbaarheid: ,,Een gunstig investeringsklimaat moet er komen. Porto Kòrsou wil daaraan werken, commitment van de overheid is een noodzakelijke voorwaarde!” Aan het eind van de opsomming geeft het bestuurslid aan ‘te hopen dat dit een duidelijk beeld geeft’.

Terug naar het persbericht. Porto Kòrsou heeft naar eigen zeggen een plan ontwikkeld. ,,Om dit plan kracht bij te zetten heeft Porto Kòrsou, in samenwerking met JHK Architecten in Utrecht, een visie ontwikkeld voor een landmark op Curaçao aan de waterkant van het raffinaderij-terrein.”

Om het ambitieuze plan en zichzelf kracht bij te zetten, stellen de initiatiefnemers dat ‘elke verandering begint met een eerste stap’. ,,Dit monumentale gebouw is een eerste stap op weg naar een duurzame toekomst. Het is bedoeld om mensen aan het denken te zetten en bij te dragen aan de discussie over de toekomst van de haven van Curaçao. Door maatschappelijke participatie, creativiteit en kennis wordt de visie beter. Durf te dromen en onthoud dat elke grote verandering begint met een visie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. Als dit gedrocht de landmark van Curaçao moet worden, dan draag je wel nadrukkelijk uit dat er geen smaak is op Curaçao. Het doet mij denken aan een kruising tussen een antiek fort uit het Midden-Oosten en een slavenfort.

    Je kan beter te rade gaan bij de architectuur in de binnenstad die UNESCO status heeft. Bouw de Handelskade na op een speelse manier zoals ze met de Zaanse huisjes in Zaandam hebben gedaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...