32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Pisas heeft NFI-rapporten niet gelezen

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Pisas heeft NFI-rapporten niet gelezen

‘Newton zal straks de deur uitlopen als een held’

Willemstad – In de langverwachte Statenvergadering waarin premier Gilmar Pisas (MFK) vragen heeft beantwoord over Caribbean Petroleum Refinery (CPR) die al in juni 2023 waren gesteld, heeft hij aangegeven de documenten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nooit gelezen te hebben.

Steven Croes (PAR) vroeg hier uitdrukkelijk naar.

CPR was door Refineria di Kòrsou (RdK) uit de bus gekomen als ‘preferred bidder’, waarna bleek dat er vervalste documenten gebruikt waren. Het contract werd niet direct verbroken, sterker nog lokale juristen oordeelden dat er geen reden was om de overeenkomst met betrekking tot een lading olie in Bullenbaai te verbreken. Want in die tijd was volgens Pisas nog niet duidelijk of CPR zelf verantwoordelijk was voor de falsificaties. ,,Op dat moment was dat misschien geen juist besluit, gezien de geloofwaardigheid en ons imago, maar uiteindelijk hebben we wel geld verdiend met de verkoop van die olie. Die ‘fout’ heeft ons uiteindelijk dus toch wat opgeleverd”, aldus de premier.

Hij rekent voor dat de verkoop bij elkaar 13,7 miljoen dollar heeft opgeleverd en dat er na aftrek van kosten nog 10,1 miljoen dollar overbleef waarmee schulden aan RdK/CRU zijn afgelost. Wat Pisas opvallend vindt is dat de corresponding banks een stokje staken voor acceptatie van het geld door lokale banken, maar dat de verkochte olie uiteindelijk naar de US Virgin Islands, Amerikaans grondgebied, is verscheept en het geld wel op een Amerikaanse bankrekening van RdK kon worden gestort. Na de verkoop is de relatie met CPR volledig gestopt.

De premier geeft ook aan dat hij nog in afwachting was van een diepgaande analyse over de betrokkenheid van CPR bij de falsificatie van de documenten, maar dat dit proces ondertussen is gestopt omdat de relatie nu helemaal verbroken is. ,,Het is nu wachten op het resultaat van de aangiften die zijn gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) door zowel RdK als de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), die ook vervalste documenten toegestuurd kreeg.”

Op de vraag hoe met CPR in zee gegaan kon zijn, zonder ‘proof of funds’ en ‘proof of product’, geeft de minister-president aan dat dit in het verleden ook zo is gegaan en dat er nu juist een goed functionerend controlesysteem is geweest. ,,De vervalsingen zijn immers aan het licht gekomen.”

Pisas is ook gevraagd naar zijn vertrouwen in RdK-directeur Patrick Newton. Daarop antwoordt hij: ,,Ik kan Newton niet verdedigen. Dat moet hij zelf doen. Maar we maken allemaal fouten, ook alle voorgaande regeringen. Maar er is altijd ruimte om te leren en voor verbetering. Ik ben verantwoordelijk voor RdK en heb nog vertrouwen in Newton. Maar Newton stapt straks als held de deur uit, als ik zie hoe de onderhandelingen nu gaan.”

Contract nog half jaar…

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

  1. Kaat en nog een paar anderen hier op KKC schijnen te denken dat een grote bek hebben betekent dat je gelijk hebt..
    Ze schijnen er ook van uit te gaan dat elke dag opnieuw mensen die een andere mening toegedaan zijn aanvallen inhoudt dat je intelligenter bent dan je tegenstanders.
    Ik DENK dat we kunnen concluderen dat zulks niet het geval is dus. Lees de inbreng van Kaat (en nog een paar anderen hier er maar eens op na… Wat een onzin……

  2. Dat krijg je met een Fort vol stumpers. Het meest waaschijnlijke is dat zijn tolk er geen zin in had, want de man kan amper een normale zin Nederlands, Engels of Spaans uit zijn strot krijgen. Ze zitten er voor de show en strooien met beloftes en af en toe kruimelen ze met vrije dagen, extra uitkering en minimumloonopslag van 10 cent of zoiets. Stelletje onvoorbreide lolo’s allemaal met een luide scheur en veel blabla, dat in een normaal civiel land allang de eer aan zichzelf hadden moeten houden.

  3. We maken allemaal fouten , moeten we van leren, de vorige regeringen deden dat ook , het bekende stokpaardje. Deze club van mfk met stelletje dwazen kost het eiland miljoenen, ze bevoordelen zichzelf in hoge mate, liegen, belangrijke zaken achterhouden , belasting voordelen uitdelen aan f&f , campo kopen , het houdt niet op , en ze geven geen draad om hun ydk die geen eten en drinken hebben, geen water etc. Wat moeten we met dit gajes.

  4. Deze criminele onbenul waar wij ons voor moeten schamen moest nog uitleg geven over zijn bedreigingen van een jaar geleden dat Curaçao grote schadeclaims tegemoet kon zien nadat de valse documenten bekend werden gemaakt. Curacao werd toch door americaanse inlichtingen diensten “bedreigd” volgens onze criminele pisas

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties