30 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ontwikkelaars geloven er weer in

Project Groot Santa Martha van eind 2018 toegelicht aan nieuwe regering | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Op uitnodiging van de ontwikkelaars van Groot Santa Martha hebben de leden van het kabinet-Pisas een presentatie gekregen van de plannen voor het toeristische project op de locatie waar voorheen Coral Cliff en later Sunset Waters – inmiddels gesloopt – stonden.

In december 2018 werd het project al voor het eerst uit de doeken gedaan; toen in aanwezigheid van ministers van de vorige regering-Rhuggenaath. De initiatiefnemers hebben niet stilgezeten, maar sindsdien deden zich omstandigheden voor die zorgden voor uitstel en vertraging, waarvan de al anderhalf jaar durende Covid-19-crisis de grootste impact maakt.

In hetzelfde zaaltje, de Voyager Lounge, kregen deze week de MFK-ministers Gilmar Pisas (premier), Charles Cooper (VVRP) en Dorothy Pietersz-Janga (GMN) alsmede PNP-minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (SOAW en MEO) een uiteenzetting van de plannen.

,,Doel was kennismaking van de bewindslieden met het toeristische project van Groot Santa Martha”, staat op de Facebookpagina van de minister-president. De ontwikkelaars zijn de familie Vogels (eigenaren van Avila Beach Hotel en Lions Dive) en de familie Van Alstede (Dutch Real Estate Management). Van hen voerden Robbin Vogels en Philip van Alstede het woord.

Pisas noteert dat het een investeringsproject betreft van 300 miljoen gulden. ,,Status van het project: masterplan goedgekeurd en de erfpacht/huur van het terrein en de marina afgerond. Wat nog ontbreekt is de vergunning om te beginnen met de (re)constructie van het strand.”

Het gaat om (minimaal) twee hotels en, zo vervolgt de premier, waarvan de marina en het strand toegankelijk zijn en blijven voor het publiek. ,,Overige details: het project zal een positief en groot effect hebben op Bándabou; Soto en Santa Martha in het bijzonder. Het is de bedoeling lokale arbeidskrachten in te zetten en specifiek werknemers van Bándabou.”

Voor de familie Vogels wordt dit het derde hotelproject op Curaçao. Na eerst Lions Dive en de aankoop in 2015 van Avila Beach is het vizier nu gericht op Santa Martha. Vogels, zelf general manager van Avila, legde eind 2018 uit dat het de bedoeling was binnen twee tot drie jaar een 4-sterren all inclusive resort te bouwen met 200 tot 300 kamers. Hiermee was, zo werd toen gemeld, een investering gemoeid van 100 miljoen gulden en 250 personen zouden er werk vinden.

In meerdere fases daarna zou het aantal kamers, verdeeld over twee tot drie hotels, uitgebreid worden tot minimaal 750; te zijner tijd goed voor zo’n 1.000+ arbeidsplaatsen. Dit totale plan vergt, uitgesmeerd over een periode van tien jaar, een investering van ten minste 250 miljoen gulden.

“Wij durven de investering aan omdat wij alle vertrouwen hebben in de toekomst van Curaçao”, zei Vogels een jaar later in een interview. In 2019 kon niemand nog bedenken welke enorme invloed de covidpandemie zou hebben op de wereldeconomie en met name het toerisme. Ook nu nog geeft hij aan dat ‘veel afhangt van de coronasituatie’.

In principe mikt Santa Martha op 2022 om te beginnen met de bouw. Of dit haalbaar is, ligt voor een groot deel aan de overheid, zegt Vogels desgevraagd. De presentatie is goed ontvangen, vervolgt de ondernemer. De meeste ministers waren aanwezig, behalve minister Javier Silvania (MFK) van Financiën.

Uit de foto’s die Pisas publiceerde, blijkt dat de premier diverse vragen had en met de ontwikkelaars – in het bijzonder Van Alstede – in discussie ging. Minister Cooper reageert enthousiast op de plannen.

Het begon jaren terug allemaal met een ontmoeting van de twee oud-studiegenoten. ,,Bij Phillip op kantoor viel mijn oog op een project dat zij wilden ontwikkelen en waarvoor ze een partner zochten. Ik heb het met mijn vader (Will Vogels, red.) besproken en die was ook meteen enthousiast”, vertelde Vogels junior eerder.

Het gaat om een stuk erfpachtgrond van 146.000 vierkante meter met – nog te realiseren – 1.300 vierkante meter strand. In december 2018 werd de erfpachtovereenkomst met toenmalig VVRP-minister Zita Jesus-Leito (PAR) getekend.

Nu het toerisme weer aantrekt, ondanks de nog altijd onzekere situatie rond Covid-19, is het weer tijd om het plan nieuw leven in te blazen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. @ Kaat, Inderdaad, Holle Bolle Gijs C Cooper laat de Gebroeders eerst twee mooie hotels bouwen met zijn toestemming en als de projecten bijna klaar zijn probeert hij jou je geld af te nemen en van het eiland af te trappen zie voorbeeld Jacob Geld Dekker ( rip ). Een nadeel heeft Holle Bolle Gijs , hij kan op dit moment weinig tot niks uit de regering kas roven aangezien die al tot de bodem leeg is .

 2. “Minister Cooper reageert enthousiast op de plannen.”
  ……en nam de initiatiefnemers na afloop nog even apart.

 3. Alstede en Vogels , zijn jullie afkomstig van die kolonialen??? Watch out voor spekfiguur Cooper en niet tot Persona no grata worden verwijderd. Ga niet met hem in zee wb penningen.

 4. Vanaf zijn preekstoel dacht Robbin Vogels, wat moet ik met dat zooitje agganebbes wat voor mij zit, ik zie nu al alleen $$$$$ tekens in hun ogen staan.

 5. plannen, plannen, plannen. Insel air, isla en nu weer een hotel. Alsof met de huidige staat van het wegen netwerk iemand overweegt om in banda bou een hotel te starten?

 6. Kijk Premier Pisas eens interessant meekijken.
  Zijn grootste bezigheid: “Zichzelf een houding geven, zo min mogelijk zeggen, en zo breed mogelijk grijnzen als je voor de camera staat.

  Dit moet ik Aruba zekermeegeven. Ze zetten geen domme (bijna achterlijke) mensen op topposities, misschien wel net zo corrupt.

  Maar tenminste presteren ze met betere en schonere wegen/Infrastructuur, hotels, airport en stranden!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -