26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

aantal besmettingen neemt snel toe op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten | Antilliaans Dagblad

Den Haag – Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten.
Uit het weekoverzicht van het RIVM blijkt eens te meer dat de zeer besmettelijke Deltavariant de eilanden in de greep krijgt. Op Curaçao is dit zelfs alarmerend, aldus het RIVM.

Het openen van de eilanden voor toeristen is een belangrijke reden voor de intrede van de variant, veel nieuwe besmettingen kwamen vanuit het buitenland, maar nu zijn er ook steeds meer lokale besmettingen. Alleen Saba en Sint Eustatius weten de nieuwe variant nog buiten de deur te houden. Daar zijn al maanden geen nieuwe besmettingen gemeld.

De aantallen in het weekoverzicht van het RIVM zijn niet helemaal vergelijkbaar met de vorige week, omdat de peildatum is verschoven van maandag naar woensdag. In de week van 15 tot en met 21 juli kregen in totaal 646 personen op de Caribische eilanden een positieve testuitslag, waarvan de meerderheid op Curaçao en Aruba.

Vorige week was dat aantal nog maar 90, gemeten van dinsdag 6 juli tot en maandag 12 juli. Het aantal ziekenhuisopnames op de eilanden is vooralsnog laag.

Op Curaçao kregen 310 mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag, een alarmerende toename ten opzichte van een week eerder (105 per 100.000 op 15 juli). De stijging in het aantal nieuwe infecties van de afgelopen dagen is te relateren aan meerdere clusters, waaronder een uitgaansgelegenheid, beachclubs, een studentenhuis en de marinebasis.

In de afgelopen twee weken zijn bijna 50 procent van de besmettingen in de leeftijdsgroep 19-24 jaar. Van de jongeren is het merendeel niet (volledig) gevaccineerd. Daarnaast is de Deltavariant in week 26 gedetecteerd op het eiland.

Het eiland ziet een toename in het aantal importgevallen, met name onder reizigers uit Nederland en Cuba. Er was woensdag nog een ziekenhuisopname op de covid-verpleegafdeling. Het percentage positieve testen blijft ondanks alles nog laag: 3,2 procent.

Op Aruba kregen de afgelopen week 58 personen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag, een stijging ten opzichte van een week eerder (33 per 100.000 inwoners). Er waren woensdag vier ziekenhuisopnames, waarvan twee op de covid-ic. Het aandeel van de Deltavariant op het eiland steeg van 32 naar 40 procent in de onderzochte monsters. Het percentage positieve testen steeg iets naar 17,6 procent. Op Aruba is een covidpatiënt overleden.

Ook op Bonaire stijgt het aantal besmettingen. Afgelopen week kregen 108 personen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag, een verdubbeling ten opzichte van een week eerder (56 per 100.000). Het percentage positief geteste personen was afgelopen week 11 procent tegen 4,5 procent de week ervoor. Ook dit eiland signaleert een toename in het aantal importgevallen uit Nederland.

Daarnaast zijn er een aantal nieuwe clusters gemeld, waaronder op scholen en op de werkvloer. De Alfavariant was tot voor kort dominant op het eiland, maar dat is nu niet meer het geval. Uit lokaal onderzoek, gebaseerd op PCR-technologie, is de Deltavariant gevonden bij 88 procent van de jongste onderzochte monsters.

Op Sint Maarten kregen afgelopen week 63 personen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag, een nog bescheiden stijging ten opzichte van een week eerder (42 per 100.000 op 15 juli). Er waren twee ziekenhuisopnames op de verpleegafdeling. De Alfavariant neemt af op het eiland (28,6 procent in week 27). Ook de Deltavariant lijkt zich nu lokaal te verspreiden (71,4 procent). De incidentie op het Franse kant van het eiland blijft relatief hoog (144 per 100.000 inwoners) en er is een nieuwe cluster op de Franse kant geregistreerd binnen de professionele omgeving.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -