30 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Nina slaat de plank mis’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Nina slaat de plank mis’

CBCS recht rug in rectificatiezaak Ennia-dochter Ansary


Willemstad – ,,Nina slaat de plank hier mis.” Aldus de advocaten namens De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in een rechtszaak waarin Nina Ansary rectificatie eist van de CBCS.

Het Antilliaans Dagblad doet verslag aan de hand van de pleitnota. De persberichten, waar het hier om gaat, zijn volgens de CBCS ‘feitelijk juist en zakelijk weergeven en om die redenen al niet misleidend’. Overigens zijn twee persberichten op de website van de Centrale Bank inmiddels uit eigen wil door de CBCS aangepast in lijn met het verzoek van Nina, ‘om zo deze procedure en onnodige daarmee gepaard gaande kosten te besparen’.

Deze aanpassingen deed CBCS naar eigen zeggen vrijwillig, ‘nadat hierover door partijen zonder resultaat is onderhandeld’. Volgens Nina Ansary, de in Californië wonende dochter van de Ennia-eigenaar Hushang Ansary, zou een door de Centrale Bank uitgegeven persbericht gerectificeerd moeten worden, omdat dit ten onrechte de indruk zou wekken dat Nina door het Hof aansprakelijk is geacht voor door Ennia geleden schade.

,,In essentie gaat het hier om de vraag of CBCS onrechtmatig jegens Nina heeft gehandeld. Het antwoord op deze vraag is ‘Nee’. De vorderingen van Nina moeten worden afgewezen”, verklaarden de advocaten tijdens de zitting eerder deze week.

Zij brengen in herinnering dat begin juli 2018 ten aanzien van Ennia de noodregeling is uitgesproken. Daarna constateerde de CBCS dat de grootaandeelhouder van Ennia, Hushang Ansary, met behulp van anderen op onrechtmatige wijze gelden aan Ennia heeft onttrokken. Dit is door zowel het Gerecht als het Hof inmiddels ook vastgesteld. Ansary’s dochter Nina was vanaf mei 2009 tot de noodregeling commissaris bij Ennia Caribe Holding (ECH).

In dit kort geding is er volgens de raadslieden van CBCS ‘geen tijd of aanleiding’ om uitgebreid in te gaan op de noodregeling, de daaropvolgende procedures en wat eraan voorafging. ,,Wel is duidelijk dat de schade die onder het regime van Hushang Ansary – onder het toeziend oog van Nina als commissaris bij ECH – bij Ennia is aangericht enorm is en nog decennialang voelbaar zal zijn voor de Curaçaose bevolking.”

Deze schade die Ennia heeft geleden is door de CBCS na onderzoek begroot op ruim 900 miljoen gulden. Het Gerecht heeft Hushang Ansary en aan Ennia gerelateerde natuurlijke personen en rechtspersonen, waaronder zijn dochter Nina, bij vonnis van november 2021 aansprakelijk geacht en de door hen toegebrachte schade begroot op afgerond 1 miljard gulden.

Het Hof heeft in september 2023 een tussenuitspraak gewezen. De schade is bij het tussenvonnis vastgesteld op tenminste 142 miljoen dollar. Die schade moet nog bij eindvonnis definitief worden vastgesteld door het Hof, maar zal naar verwachting van de CBCS ‘hoger uitpakken’.

In het tussenvonnis overweegt het Hof ten aanzien van Nina onder meer dat – hoewel zij haar commissaristaken in algemene zin zeer beperkt heeft uitgevoerd – dit niet wil zeggen dat Nina ‘ernstige’ verwijten valt te maken. Het Hof overweegt dat de vordering van Ennia tegen Nina om die reden weliswaar niet toewijsbaar is ten titel van schadevergoeding, maar mogelijk wel op grond van onverschuldigde betaling dan wel ongerechtvaardigde verrijking.

,,Schade die onder het regime van Hushang Ansary – onder het toeziend oog van Nina als commissaris – bij Ennia is aangericht, is enorm en zal nog decennialang voelbaar zijn voor de Curaçaose bevolking.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties