27 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Apotheken krijgen officiële aanwijzing

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Apotheken krijgen officiële aanwijzing

‘Deuren moeten weer open, anders kort geding’

Dushi
Willemstad – Wie woensdag naar de apotheek wilde voor medicijnen, stond letterlijk voor een dichte deur. De apotheekhouders en hun personeel voerden actie, omdat het volgens hun de hoogste tijd is voor hogere vergoedingen.

Omdat de apotheken gesloten dreigden te blijven, totdat hun wensen zouden zijn ingewilligd, heeft Joram Parabirsing, Inspecteur Geneesmiddelen, de apotheken een officiële aanwijzing doen toekomen, met het bevel om onmiddellijk de deuren weer te openen. Bij niet-naleving, dreigt de Inspectie met een kort geding.

Eerder had Bram Niessink van de Vereniging van Apothekers-Eigenaren (VAE) woensdagmiddag aan deze krant laten weten dat er nog geen deal was. En zo lang die er niet is, zouden volgens hem de botika’s dicht blijven. ,,We wachten op een reactie van de regering”, zo zei hij.

Silvania laat op zijn beurt aan deze krant weten dat dat erg onverstandig zou zijn. De Curaçaose Zorgautoriteit in oprichting (CZA i.o.) gaat nu eerst onderzoek doen naar de tarieven. Voor dit onderzoek, zullen ook de apotheken hun boekhouding moeten openstellen. Pas na dit onderzoek, waarvoor de CZA i.o. 6 maanden tijd nodig heeft, zal Silvania een besluit nemen over het al dan niet aanpassen van de tarieven.

Afgelopen weekend lekten de plannen al uit dat de Curaçaose apothekers en hun personeel later deze week actie zouden gaan voeren, in de strijd om hogere vergoedingen.

Op de gesloten botikadeuren hing woensdag een briefje, met daarop hun grieven. Zo werken de apotheken nog steeds voor het tarief, de receptregelvergoeding, gebaseerd op cijfers uit 2001. Ondanks gestegen prijzen, is dit tarief nooit geïndexeerd.

Behalve deze te lage vergoeding, klagen de apothekers ook over diensten en producten die zij leveren, waarvoor ze überhaupt geen vergoeding krijgen. Genoemd worden onder meer incontinentiemateriaal, bloedsuikermeters en verpakkingsmateriaal. Ook krijgen ze geen bereidingsfee en is er geen speciaal tarief voor nachtdiensten.

De welwillendheid van de apotheekhouders, maken zij ook duidelijk op de briefjes aan de deur. Ze zeggen onder meer onder grote druk te werken door een groot tekort aan personeel, ze werken mee aan alle administratieve taken van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en ze werken mee aan bezuinigingsacties van de SVB. Dat laatste bijvoorbeeld door generieke medicatie te leveren. Dit zijn goedkopere medicijnen, die dezelfde werkzame stof bevatten als de duurdere (merk)variant.

,,Wij zijn bezuinigd tot op het bot. Ta basta awor (het is genoeg nu)!”, zo concluderen de apothekers onderaan het briefje, om af te sluiten met: ,,Wij gaan weer open als we een voorlopige verhoging van de vergoeding voor onze professionele farmaceutische dienstverlening krijgen. Het spijt ons ten zeerste.”

CMC-botika alleen voor patiënten
Voor spoedgevallen verwijzen de apothekers mensen door naar de apotheek van het Curaçao Medical Center (CMC). Het ziekenhuis liet echter om 9.30 uur op haar Facebook-pagina weten dat hun apotheek weliswaar gewoon open is, maar uitsluitend voor opgenomen patiënten en personeel. Aan mensen van buitenaf kunnen zij dus geen medicijnen verstrekken. Toch laat CMC-woordvoerder Germaine Gibbs desgevraagd weten dat woensdag rond het middaguur al 50 mensen naar de ziekenhuisapotheek zijn gegaan en rond 14.00 uur waren het er volgens haar al tussen de 150 en 200. ,,Maar die kunnen we niet helpen, anders krijgen wij een tekort”, zo legt zij uit.

Buiten een dreigend tekort in de ziekenhuisapotheek, is een belangrijker argument misschien wel dat het CMC volgens Gibbs geen vergunning heeft om medicatie te verstrekken aan mensen van buitenaf. Hiervoor bestaat geen overeenkomst met de SVB, waardoor het CMC niet betaald zou worden in het hypothetische geval dat zij wel medicijnen zouden uitgeven aan mensen die niet opgenomen zijn in het CMC, of daar niet werken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties