31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Mogelijke fraude’ IUH

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Mogelijke fraude’ IUH

Forensisch rapport bevestigt overschrijding procuratielimiet ceo

Extra
Willemstad – Het rapport van Forensic Caribbean (FC) naar de handel en wandel van oud-ceo Darick Jonis van Aqualectra geeft op talrijke onderdelen, naar de inschatting van de per 1 januari 2024 afgetreden raad van commissarissen (RvC), ‘concreet aanleiding tot nader strafrechtelijk onderzoek’.

Hun advies aan zittend bestuurder Neysa Isenia is om ‘zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen van een strafrechtadvocaat’. Met name de verschillende contracten waarbij de voormalig ceo zijn procuratie heeft overschreden, wekken de indruk dat er sprake is (geweest) van onzakelijke afspraken met derden – dit geldt vooral voor de miljoenenzaak met de drie contractors/onderaannemers.

Jonis zelf, tegenwoordig de lokale vertegenwoordiger van Oryx Petroleum, reageert niet op vragen om commentaar van deze krant. De oud-ceo van Aqualectra had de procuratiebevoegdheid tot één miljoen gulden, maar het FC-rapport – waar in de correspondentie naar wordt verwezen – bevestigt de bevinding van de RvC dat Jonis ‘volledig voorbij is gegaan aan zijn bevoegdheidslimiet’.

,,Hierbij is het dus de – retorische – vraag of Aqualectra de beste prijs heeft kunnen bedingen door de handelwijze van ceo Jonis. Te denken valt aan het misdrijf van (financiële) fraude en valsheid in geschrifte”, schrijven de afgetreden RvC-leden Karel van Haren, Austin Martina en Patrick Aberson.

Twee gevallen van ‘de meest excessieve procuratie-overschrijdingen’ door Jonis licht de RvC nader toe. Zo heeft hij in oktober 2022, buiten medeweten van zowel de cfo, Isenia, als de general counsel, Reagan Celestijn, namens Aqualectra drie overeenkomsten ondertekend met NuCapital en Koraal Tabak Windparken. Het addendum voor de transportkosten van de windturbines voor een bedrag van meer dan 10 miljoen dollar, bijna twintig keer hoger dan de één miljoen gulden procuratiegrens van de ceo, was ‘nooit besproken met de RvC’ en tevens was voor deze transactie ‘helemaal geen board approval gevraagd of gegeven’. ,,Naar het oordeel van Forensic is er zelfs sprake van ongebruikelijke bepalingen in de overeenkomsten. Sterker nog, FC concludeert in hun ‘Samenvattende bevinding’ dat zelfs de contract-wederpartij (Nu Capital) tegen deze aanpak adviseerde.”

Ten aanzien van de aanschaf van zogeheten ‘16MVA-units’ (grote transformatoren) voor een bedrag van 1.370.000 euro (bijna 2,8 miljoen gulden) stelt FC vast dat Jonis inzake de aanschaf van twee 16MVA units ‘wederom zijn procuratiebevoegdheid heeft overschreden’. Het forensisch rapport spreekt over ‘kritieke tekortkomingen opgetreden in de inclusie- en goedkeuringsprocedure’. ,,Het betreft nog een voorbeeld dat Jonis geen rekening heeft gehouden met de ‘corporate governance’ zoals neergelegd in de statuten en het Handboek IUH.” IUH staat voor Integrated Utility Holding, de moedermaatschappij van overheids-nv Aqualectra.

Daarnaast speelt, wat deze krant gisteren al bracht, het ‘doelbewust achterhouden van informatie’ – en daarmee ‘het misleiden van de RvC, medebestuursleden en de advocaat van IUH’ – inzake een door drie onderaannemers ingediende miljoenenclaim. De bevindingen, zoals geformuleerd in het forensisch rapport, schetsen volgens de drie commissarissen de handelwijze van Jonis.

,,FC bevestigt dat de heer Jonis een essentiële brief verborgen heeft gehouden voor niet alleen de RvC, maar ook voor de general counsel van IUH en het statutair medebestuurslid.” Het gaat hier om Celestijn en Isenia. Ook huisadvocaat HBN Law was niet op de hoogte, althans kreeg de brief niet toegezonden. Jonis wijt dit volgens Forensic aan ‘een administratieve fout’.

,,Met de ondertekening van de brief van oktober 2018 is een (mogelijke) financiële verplichting aangegaan voor Aqualectra, waarbij de procuratie van de ceo werd overschreden”, schrijft FC. ,,Tevens is geen kopie van dit schrijven, dan wel een verzoek tot goedkeuring voor deze financiële verplichting aangetroffen tijdens het onderzoek.” Forensic voegt eraan toe dat in de jaarrekening deze mogelijke claim is vermeld als een ‘contingent liability’ en niet als ‘liability’ opgenomen. ,,De huidige status heeft gevolgen voor de reeds goedgekeurde jaarrekeningen.”

Op pagina 6
‘Onbetwistbaar bewijs’

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

 1. Maar Neysa is nu bestuurslid van het failliette DC Beheer (DCA). Dat dit nog bestond. Staat nog 750 duizend op een rekening.. En dat zal wel naar de bestuursleden gaan? of lekker leegzuigen zoals Rogier van den heuvel en Insel?

 2. We kunnen het op 2 manieren bekijken.
  Het incapable (lands)bestuur is bezig Om via vrienden en familie de zakken te vullen.
  Of
  Het verlichte bestuur heeft een manier gevonden zonder dat het publieke middelen kost een energie transition te bewerkstelligen.
  Zij die het kunnen betalen Gaan over op zonneenergie met accu’s en electrieche auto.
  Jammer dat het laatse niet zo is.

 3. Steeds meer mensen die het zich kunnen veroorloven, schakelen over op zonnepanelen met batterijen en gaan off-grid. Zodoende krijgt Aqualectra minder betalende klanten. Gevolgd met prijsverhogingen en dat weer illigaal aftappen als gevolg. Politici en hun vriendjes in de zogenaamde “geprivatiseerde” overheids bedrijven zijn de oorzaak van de grote armoede op Curacao. De middenklasse is de klos en betaalt duur.

 4. Vraag is niemand die dit door had? De CFO? RvC? De boekhouders? Compliance?

  Dat er blijkbaar zomaar een paar miljoen kan worden betaald en niemand die er wat afwist. Zo ging of gaat het bij Aquelectra. En zo ging het bij Ennia en bij Giro.

 5. De vraag is, heeft niet iedereen bij AquaElectra boter op hun hoofd. Het is toch hypocriet om Jonis nu hij weg is aan te vallen.

  Blijkbaar heeft iedereen Jonis al die jaren zijn gang laten gaan om zo op de pluche te blijven plakken. Jonis had een procuratiebevoegdheid tot één miljoen gulden en het bedrijf wordt met tie wrap, klittenband en wasknijpers aan elkaar gehouden. Waar is het geld naar toe?

 6. Nou OM je krijgt nu een zaak op een presenteer blaadje aangedragen: Jonis heeft alle limieten overschreden, Jonis heeft niemand geinformeerd, Jonis heeft informatie doelbewust achtergehouden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties